Genel,  Turizm Haber

Alternatif Konaklama Hızla Yaygınlaşıyor

Turizmde teknoloji ve zamanla birlikte alternatif konaklama hızla artıyor. Apartman dairesi, müstakil ev, villa ya da yalı gibi alternatif konaklama mekânları otel, motel, pansiyon benzeri klasik konaklama mekanlarına alternatif oluşturmaya başladı.

Apartman dairesi, müstakil ev, villa ya da yalı gibi alternatif konaklama mekânlarında tatillerini geçirmeyi tercih edenlerin sayısı günden güne artıyor. 60 bin civarında mekânın dahil olduğu sektörde gecelik ciro 9 milyon TL’ye yaklaşırken, oluşan 300 bin yatak kapasitesi milyonlarca yerli ve yabancı turistin ihtiyacını karşılayabilecek seviyede olduğu ifade ediliyor.

Daire ve rezidansların yanı sıra bölgelerine göre bir yalı, bir villa hatta bir teknede bile konaklamaya olanak tanıyan sektörde ortalama geceleme fiyatı 180 TL civarında. Kalburüstü şartlarda bir otelin gecelik masrafı karşılığında büyük bir evde konaklamayı tercih edenlerin sayısı da hızla artıyor.

Alternatif Konaklama Meslek Örgütü Kuruldu

Alternatif konaklama alanında mesleki örgütlenme kısmı bile tamamlanmış durumda.
Alternatif konaklama sektöründe faaliyet gösteren kuruluşları, profesyonelleri ve fikir önderlerini bir araya getiren bir platform olarak Alternatif Konaklama Derneği kurulmuş durumda.

Derneğin amacı ise Türkiye’de son yıllarda önemli bir büyüme gerçekleştiren alternatif konaklama sektörü için çağdaş standartları belirlemek, sektöre dair bilinirliği ve yaygınlığı artırmak ve sektörün ortak sorunlarına çözüm bulmak. Başkanlığını Mehmet Ülkü’nün yaptığı derneğin Genel Sekreterlik görevini Gökhan Özyer, Saymanlık görevini ise Remi Onur yürütüyor.

Alternatif Konaklama Derneği’nin açıkladığı son rakamlara göre alternatif konaklama yapılan evlerde doluluk oranı yüzde 85’lere ulaşmış bulunuyor. Türkiye’de alternatif konaklama sektöründe gecelik ciro ise 9.000.000 TL’ye yaklaşmış durumda. Rakamın yıl bazındaki dağılımı ise 3.100.000.000 TL’den daha fazla.

Dernek yöneticileri, toplam konaklama rakamlarının yüzde 5’ine tekabül eden bu rakam Türkiye turizm gelirleri arasında değerlendirilmeli ve gelir kalemlerine eklenmeli.

60 Binin Üzerinde Alternatif Konaklama Mekânı Var

Alternatif Konaklama Derneği Başkanı Mehmet Ülkü, sektörün Türkiye ekonomisi açısından taşıdığı önemi ve potansiyeli şöyle anlatıyor: “AKD olarak alternatif konaklamanın turizm sektörü açısından bazı bölgelerimizde can simidi olduğu kanısındayız. AKD rakamlarına göre, Türkiye’de online olarak satışa açık ve sürekli rezervasyon yapılan yaklaşık 45 bin adet alternatif konaklama mekanı bulunuyor. Bu rakamları, internet üzerinden kayıtlı satışa sunulmayan alternatif konaklama mekânları ile birleştirdiğimizde, yaklaşık 60 bin civarında bir mekânın olduğunu düşünüyoruz. Rakamları, yatak sayısına vurduğumuzda, yaklaşık ortalama 300 bin yatak kapasiteli bir sektör olduğunu tespit etmiş bulunuyoruz. Önümüzdeki yıllarda da, bu hizmeti veren yerlerin kontrollü bir şekilde hızla artmasını bekliyoruz.”

04-09-2013 18:02 

Turizm Gazetesi’nden alıntı…

Kendim için modern bir Seyyah Kadın gezgin diyebilirim. Yaşamın, bir yol ve yolculuk olduğuna inanıyorum. Seyahat etmeyi, insanı içsel yolculuklara taşıdığını düşündüğüm için seviyorum. Bu sebeple de, fırsat buldukça, bir seyyah gibi geziyorum ve yolculuk yapıyorum. Yaşamın, paylaştıkça zenginleştiğine ve anlamlandığına inandığım için de; gördüklerimi ve yaşadıklarımı Seyyahça’da yazarak, paylaşıyorum. Yaşam yolunda yolculuk ederken; 2014 yılında, Yaşamı Kullanma Kılavuzu isimli bir kitap yazdım ve yayınlattım. Mersin Üniversitesi Seyahat İşletmeciliği ve Yakın Doğu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık mezunuyum. 10 yıldan fazla reklam-metin yazarlığı, editörlük ve içerik editörlüğü yaptığım profesyonel meslek hayatıma; editörlük, kurumsal iletişim ve dijital pazarlama ile devam ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.