Sakız Adası’na Nasıl Gidilir?
İstanbul’dan İzmir’e Gidiş
Bayram sebebiyle Sabiha Gökçen’e uçuş saatimden 2 saat önce gidiyorum. Havalimanında öğreniyorum ki, İzmir uçağı 3 saat rötar yapacakmış.
Böylece yakındaki İzmir’e gitmek için 5 saatimi havalimanında geçiriyorum. İzmir’in otobüsle 8 saat sürdüğünü düşününce durum vahim duruyor.
Son durak İzmir değil. Sakız Adası’na geçmek için önce Çeşme’ye gideceğim.
Çeşme’ye en son 2015 Eylül’deki Kurban Bayramı’nda gitmiştim. İstanbul Sabiha Gökçen’den (Saw) İzmir’e olan uçuş yaklaşık 1 saat 20 dakika sürüyor.
Adnan Menderes Havalimanı’ndan Çeşme’ye Gidiş
Havalimanından Çeşme otogara saat başı Havaş otobüsleri kalkıyor. Bu otobüsler direkt otobana çıkarak, hiçbir yerde duraklamadan direkt Çeşme otogarına gidiyor. Yolculuk 1 saat 15 dakika sürüyor. Ücreti ise 25 TL.
Akşam 20.30’da Çeşme’de oluyorum. Bu saatte Sakız Adası’na giden bir vapur olmadığı için Çeşme’de bir gece konaklıyorum.
Sakız Adası’na Giden Tur Firmaları
- Turyol: http://www.turyolonline.com/
- Egebirlik: http://www.egebirlik.eu/
- Sunrise: https://www.chiossunrisetours.com.tr/iletisim
- Ertürk Lines: http://www.erturk.com.tr/tr/fiyat-listeleri
Bu firmalardan hangisini denedin derseniz? Sunrise Tour’u denedim. Bayram zamanı yoğun olur diye biletimi 2-3 gün önceden internetten alıyorum. Temmuz 2016 yılında gidiş-dönüş 25 Euro ödüyorum. Hemen belirteyim, internet çıktısı alsanız bile gidiş için yeterli olmuyor. Biletinizi, limanın girişinin az ilerisindeki pencereli küçük ofislerden almanız gerekiyor.
Çeşme Limanı’ndan Sakız Adası’na Nasıl Gidilir?
Bir saat öncesinden Çeşme Ulusoy Limanı’nda olsanız iyi olur. Çeşme Ulusoy Limanı, Çeşme Marina’nın daha ilerisinde oluyor. Polis kontrolünden sonra pasaport kontrolüne giriyorsunuz. Havayolu ve karayolunda olduğu gibi limanlardan da yurtdışı çıkış harcı olan 15 TL’yi ödüyorsunuz.
Yunanistan Üzerinden Sakız Adası’na Nasıl Gidilir?
Atina’ya yakın olan Pire Limanı’ndan gerçekleştirilen günlük seferlerle ortalama 7- 8 saatte Sakız Adası’na ulaşabilirsiniz. Bu uzun bir süre derseniz de, Atina Eleftherios Venizelos Havaalanı’ndan Ada’ya gelebilirsiniz. Selanik Makedonya Havalimanı üzerinden ise Astra Airlines ile buraya gidebilirsiniz.
Sakız Adası’na Vize Var mı?
Evet var. Yeşil pasaporta vize yok sadece… Normal bir Schengen vizesi ile giriş yapabiliyorsunuz ya da kapıda vize uygulaması ile vize alabilirsiniz. Bu konudaki detaylı bilgiyi şu yazıda bulabilirsiniz.
http://www.seyyahca.com/2016/06/yunanistana-kapida-vize-almak/
Feribota Araç İle Biniliyor mu?
Evet, feribotlara aracınızla binebiliyorsunuz. Fiyat vb detaylar için gideceğiniz tur firması ile görüşünüz.
Yurtdışına araçla çıkmak için genel prosedürler içinse şu yazımı inceleyiniz.
http://www.seyyahca.com/2015/09/ozel-araclar-icin-yunanistan-sinirinda-istenen-guncel-evraklar/
Sakız Adası’na Yolculuğum
Sabah kalkıyorum ve Çeşme’deki otelde kahvaltımı yapıyorum. Kahvaltıdan sonra Sunrise Tour’u arıyorum. Saat 11.30 feribotu ile Sakız Adası’na geçeceğim. Son hazırlıklarımı yapıyorum ve valizim ağır olduğu için taksi çağırıyorum.
Meşhur Çeşme’nin taksimetresi duraktan itibaren açılan taksilerinden biri geliyor. Taksi, size gelene kadar kaç tur atıyor ve nereden geliyor Allah bilir! Tamamen kendi vicdanlarına kalmış. Sonra da, neden yerli turist, turistik yerlerde yok diyorlar. Siz yerli turisti, bu ve benzer şekillerde soyulacak adam yerine koyar daha sert bir tabirle keriz yerine koyarsanız, Türk turisti, daha çok Yunan Adaları’na kaçırırsınız. Burada tek suç meydanı boş bulan taksici veya turizmci de değil elbette, gerekli önlemleri ve kuralları koymayan yetkililer de bundan sorumlu tabii…
Hep diyorum, Türk insanı ve turizmcisi günü kurtarma peşinde oldukça, Türkiye’deki turizm olduğu yerde kalmaya hatta gerilemeye mahkûm! Bir de artık bu durumdaki kendi payınızı görün ve kazıkladığınız yerli turisti, ayağınıza ve kazıklanmaya gelmiyor diye pişkin pişkin suçlamaya kalkmayın, turisti iyice uzaklaştırıyorsunuz kendinizden. Tatil yapmak, yabancı turistler gibi Türk vatandaşının da hakkı ve kimse zar zor kazandığı kendi cebindeki parayla, nerede ve nasıl tatil yapacağı konusunda kimseye hesap vermek zorunda değil!
Ne zamandır bunu yazacaktım aklımdaydı, fırsat olmuyordu. Sırası gelmişken yazayım dedim… Dönelim yolculuğuma…
Çeşme Ulusoy Limanı’na gidiyorum. Bir süre bileti almak için tur ofisinin yerini bulamıyorum ve yürüyerek Çeşme Marina’ya kadar gidiyorum. Feribotun kalkmasına 10-13 dakika var. Geriliyorum. Ben yarım saat önce orada olmuştum ama size tavsiyem ne olur ne olmaz diye 45 dakika hatta 1 saat önce limanda olun. Kalkışa 6 dakika kala biniyorum. Beklenen, son yolcu benmişim demek ki çünkü ben biner binmez saatin gelmesini beklemeden feribot kalkıyor.
Teknenin adı San Nicolas. Aziz Nikolas, Greek Ortodoks inancında, gemicilerin ve denizcilerin koruyucu azizidir. Bu yüzden Yunan denizciler, gemilerine ya Nikolas ismini yazar ya da gemilerinde bir ikona bulundururlar çoğunlukla…
Feribot biraz küçük ama diğerlerine göre daha hızlı olduğunu okuduğum için bunu tercih ettim. Yolculuk yaklaşık 45 dakika ile 1 saat arasında sürüyor. 50 dakika sonunda limana varıyoruz. Genelde diğer firmalar sabah 09.30’da kalktığı için Sakız Limanı boş. En önde ben gidiyorum pasaport kontrolüne, Schengen vizem var ve sorgusuz sualsiz bir şekilde gümrükten geçiyorum. Liman polisi, iyi tatiller dilemeyi de ihmal etmiyor. 🙂
Bayram sebebiyle Sakız Adası’nın merkezinde yer bulamadığım için merkeze, 9 KM uzaklıkta Aya Ermioni isimli bir liman köyünde konaklayacağım. Taksi mesafelerini ve ücretlerini çıkışta bir tabela üzerine yazmışlar. İyi fikir! Keşke karşı kıyı Çeşme’de de böyle uygulama olsa da, herkes bilse nereye ne kadar ödeyeceğini!
Ya sas (Γειά σας-Merhaba) diyerek elimdeki Booking com çıktısını gösteriyorum taksiciye ve Ta pao edo (Θα πάω εδώ -Buraya gideceğim) diyorum. Yol üzerinde giderken taksici öndeki araca binmemi rica ediyor. Peki diyorum. Yola ve sohbete, kaldığımız yerden onunla devam ediyorum. Yunanca olarak klasik taksi sohbetlerini yapıyoruz. Neredensin? Nerede yaşıyorsun? Sakız Adası’na ilk gelişin mi? Kaç gün kalacaksın? Yunanca’yı nasıl biliyorsun? 🙂
Kalacağım apart otel zor bir yerde anlaşılan, bir iki tur atıyoruz ama bulamıyoruz yerini.
Rezervasyon kâğıdının üzerindeki telefon numarasını arıyor ama kimseye ulaşamıyor. Sonra taksici, arkadaşı Yorgo’yu arıyor ve buluyoruz. Sağ olasın Yorgo, sen de olmasan daha dolaşacaktık! 🙂
Figen Karaaslan Seyyahça © Temmuz 2016