Sakız Adası ve Denizi
Bu yazımda size, Sakız Adası ve denizi hakkında bilgi vereceğim.
Sakız Adası denizine doğru yol alırken, kulağınızda da Yunan müziği ezgileri olsun ister misiniz? O halde buyurun Despina Vandi’nin, Nisi yani Ada şarkısına…
3. Gün
Agia Fotia Denizi
Bugün bayram, bir önceki gün saat 07.35’de uyandığım için bu sefer saat 11.00’e doğru kalkıyorum. Deniz manzaralı terasta kahvaltımı yapıyorum. Sonra Agia Fotia denizine doğru yola çıkıyorum. Buranın denizi temiz ancak deniz çabuk derinleşiyor. Denizin içi de dışı da çakıl taşlı. Burada da şemsiyeler var. Yunan Adası’nda, denizin ve frapenin tadını çıkarıyorum. 🙂
Biraz denize girdikten sonra acıkıyorum ve yemeğimi, Yunanistan’a çok yakıştığını hatta bu renkle özdeşleştiğini düşündüğümüz, dekorasyonda mavi ve beyaz renklerinin hakim olduğu bir tavernada yiyorum.
Mekanın adı Psara Kokalo (Ψαρα Κοκαλο). Küçük boy gyros yiyorum. Fiyatı 2,5 Euro.
Plajda ayrıca sahilde dalış okulunun broşürlerini dağıtan bir dalış hocasıyla tanışıyorum. Sakız Adası denizi, dalış için önemli yerlerden biriymiş. Adaya gelen ve dalışa ilgi duyan birileri olur diye Karfas’ta dalış okulunun bilgilerini paylaşıyorum.
Sea Adventure: www.chios-scuba-diving.gr
Burada, denize doyduktan sonra tekrar Megalos Limnios’a dönüyorum ve burada da deniz keyfine devam ediyorum.
Plaj demişken, biraz da Sakız Adası’nın diğer plajlarından kısaca bahsetmek istiyorum.
Sakız Adası Denizleri
Sakız Adası’nın sahil şeridinin uzunluğu 200 kilometreyi aşmaktadır. Yeri gelmişken açıklayayım; biz nasıl kumlu deniz ve plaj seviyorsak, Yunanlar için durum tam tersi… Onlar bizim aksimize kumu, yapışan pis bir şey olarak görüyorlar ve çakıllı denizi seviyorlar. Yani bir Yunan’a güzel gelen deniz, size güzel gelmeyebilir.
- Karfas Denizi
Rüzgarlı zamanlarda biraz dalgalı olabiliyor. Deniz kumluk ancak rüzgarla birlikte su biraz bulanabiliyor. Güzel otellerin çoğu burada olduğu için yolunuz buraya düşebilir. Deniz hemen derinleşmiyor. Sahilde şezlonglar vb mevcut.
- Megas Limionas Denizi
Denizin girişinde küçük çakıllar var ancak ilerisi kum. Deniz hemen derinleşmiyor ve gittiğimde, ada genelinde neredeyse üç gün boyunca esen rüzgârdan, burası hiç nasibini almamıştı. Şahsen, dalgalı deniz seven biri değilim. Suyu temizdi ve bana soğuk da gelmedi.
Burada iki adet tesis bulunuyor birisi, Delicious Taverna ve diğeri de Asteria kafe… Ben nereyi boş bulursam denize orada girdim çünkü fiyatlar aynıydı. Şezlong için ücret almıyorlar. İçtiğinizin ya da yediğinizin ücretini ödüyorsunuz.
- Agia Fotia Denizi
Buranın denizi gayet temiz ancak deniz çabuk derinleşiyor. Denizin içi de dışı da çakıl taşlı… Burada da şemsiyeler var. Blue Note’de şezlongta frape içip denize girip, vakit geçiriyorum.
- Ormos Lo Denizi
Vrantados kasabasında yer alıyor. Plajda şezlonglar mevcuttur. Denizin temizliğinden dolayı mavi bayraklı bir plajdır.
- Giosonos Denizi
Bu plaj, Kardamyla Köyü’ne yaklaşık 6 km mesafededir. Sakız Adası’nın en uzun plajlarından birisidir. Plajda şezlong ve kafe imkanı vardır. Deniz oldukça berraktır ancak diğer denizlere oranla suyu biraz soğuktur.
- Agia Dynami Denizi
Mesta’ya yakındır. Adını, yakınındaki kiliseden almıştır. Beyaz kumlu bir plajı vardır ancak merkeze biraz uzaktır.
- Komi Denizi
Ada merkezine, 25 km uzaklıktadır. Burada kafeler, restoranlar ve konaklama için yerler bulunmaktadır. Bu açıdan canlı bir yerdir. Yaz aylarında Komi’de, festivaller ve konserler düzenlenmektedir. Sakız Adası merkezinden buraya, otobüs seferleri bulunmaktadır.
- Mavra Molia Denizi
Emporios Limanı yakınındadır. Volkanik patlamalar sebebiyle oluşmuş olan siyah taşlar, burayı ünlü bir plaj yapmaktadır. Deniz taşlıktır. Civarında konaklama imkanı ve tavernalar bulunmaktadır.
- Nagos Denizi
Kardamyla köyüne yakındır. Küçük çakıl taşları olan deniz, temizdir. Burada konaklama tesisleri ve tavernalar bulunmaktadır. Nagos bölgesine, merkezden kalkan otobüsler ile ulaşım mümkündür.
- Didymes Denizi
Mesta ve Elata köyleri arasında yer alır. Sakin ve huzurlu bir plajdır. Şezlong imkanı yoktur. Merkezden otobüsle ulaşım imkanı vardır.
Araç kiralamadığım için ulaşım için taksi ile otobüsü kullandım.
Karfas, adanın Güney hattı oluyor. Yardımcı olmak açısından Sakız Adası- Karfas Adası arası otobüs saatlerini paylaşıyorum. Saatler, yaz tarifesi saatleridir.
Karfas’dan Sakız’a…
08.45- 09.50-10.45- 11.30-12.15
13.00- 13.45-14.30-15.25-16.10
17.20-18.10-19.05-20.45 (Son otobüs)
Sakız’dan Karfas’a…
08.25-09.20-10.25-11.00-11.55
12.40-13.15-14.10-14.55-15.50
16.50-17.50-18.45-20.15 (Son otobüs)
Köylere giden seferlerin saatleri için fotoğrafı inceleyiniz.
Diğer hatlar ve daha fazla bilgi için: www.chioscitybus.gr
Kaldığım yere dönüyorum, duş alıyorum ve akşam için hazırlanıyorum.
Akşam eğlencesi için Sakız Adası merkezindeki Central’e gidiyorum. Duyduğum ve anladığım kadarıyla Atina’dan ünlü bir DJ geliyormuş. Girişe para almıyorlar. Sadece içeceklere para ödüyorsunuz. Bir kadeh kırmızı şarap 3,5 Euro, bir bardak votka 7 Euro civarında… Bu DJ’yi sevdim, bolca hiphop ve RNB çalıyor. Tam dans etmelik 😉 Güzel müzikler eşliğinde, vakit hızlı ilerliyor ve benim için artık gitme vakti geliyor. Günü de, böylece tamamlamış oluyorum.
Figen Karaaslan Seyyahça © Ağustos 2016