Ordu Mutfağı
Ordu Mutfağı: Mısır Unu Yağlaşı
Gezdiğim yerlerde elimden geldiğince yerel yemekleri tatmayı seviyorum ve bunun için yerel bir lezzet bulana kadar, gerekirse bilmediğim şehirlerde ve ülkelerde saatlerce yürüyorum.
Bir ülkenin gerçek keşfinin yeme, içme, dans, kültür, tarih ile bir bütün şekilde olduğuna inanıyorum. Başka bir ülkeye gidip de ben her şeyi yiyemem deyip de Mcdonalds’tan ayrılmayanları hiç anlayamayacağım sanırım. 🙂 Önce Ordu mutfağını biraz tanıtıp, ardından yerel bir yemeğin tarifini sizlerle paylaşacağım. Ordu mutfağı, zengin ve lezzetli yiyeceklere sahip bir mutfak…
Ordu Mutfağına Genel Bakış
Ordu mutfağına; balık, sebze yemekleri, turşu kavurmaları, doğada kendiliğinden yetişen yöreye özgü bitkilerden yapılan yemekler, hamur işleri ve evde fındıkla yapılan tatlılar hakimdir. Karadeniz’in diğer kentleri gibi Ordu’da da mutfağa Karadeniz’in topraklarında yetişen ürünler ve denizinden çıkan hamsi damgasını vurmuştur. Karalahana, mısır ve mısırdan yapılan mısır unu ve hamsi Ordu mutfağının olmazsa olmazlarıdır. Doğanın kendilerine sunduğu ürünleri en iyi şekilde değerlendirmiş olan Ordulular bu ürünlerden zengin, özgün ve köklü bir Ordu mutfağı yaratmayı başarmışlardır.
Ordu’nun balık, sebze, meyve yönünden zengin Karadeniz kıyısında, dağ-yayla ve deniz kültürünün iç içe olduğu bir coğrafyada bulunması, mutfağını zenginleştirmiştir. Balıkçılık, fındık, mısır tarımı, arıcılık ve yaylacılık, Ordu mutfağının oluşmasında önemli rol oynamıştır.
Perşembe, Gülyalı, Fatsa ve Ünye ilçeleri; balık, bal, et, köfte ve ekmeği ile ünlüdür. Özellikle Perşembe kıyılarında avlanan mezgit balığı çok beğenilmektedir. Beyaz etli mezgit balığının tavası ve buğulaması oldukça lezzetlidir. Hamsi, levrek ve somon balığı da oldukça fazla bir şekilde sofralarda yerini almaktadır.
Ordu’da yükseklere çıkıldıkça, iklimin sertleştiği yayla kültürüne geçilmektedir. Mesudiye, Kabadüz, Kumru, Gölköy, Korgan, Gürgentepe, Aybastı, Kabataş, Akkuş yörelerinde yaylalarda yapılan hayvancılık, temel geçim kaynaklarından biridir. Bu nedenle et, hamur, mısır, patates ve buğday ürünleri bu yörelerde oldukça sık bir şekilde sofralarda görülür. Kıyı kesimlerde sığır eti, yükseklerde ve özellikle yaylalarda ise koyun eti çokça tüketilir.
Yakın olmasından dolayı Gürcü yemekleri de, Ordu mutfağını zenginleşmiştir.
Mısır Unu Yağlaşı
Bu yemeği sabah kahvaltılarında ya da ana öğünlerde yardımcı yemek olarak hazırlayıp, yiyebilirsiniz.
Malzemeler
-3 tahta kaşık dolusu
-Fırınlanmış mısır unu
-2 kase su
-2 yemek kaşığı tereyağı
-2 çay kaşığı tuz
-Beyaz peynir veya çökelek.
Yapılışı
Bir tencerede su kaynatılır, tuz ilave edilir. Kaynayan suya mısır unu yavaş yavaş katılır, topaklanmaması için düzenli bir şekilde kıvamına gelene kadar karıştırılır. İçine peynir ilave edilip tekrar karıştırılır. Servis yapılacak kaba alınır. Ayrı bir kapta tereyağı eritilir. Mısır unu yağlaşının üzerine gezdirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
Figen Karaaslan Seyyahça © Eylül 2016