Yunanistan,  Yurt dışı

Atina’da Gezilecek Yerler

Bu yazımda, tarihte demokrasinin doğduğu topraklar olan Atina’dan bahsedeceğim. Atina’ya ve Atina’da gezilecek yerler ile ilgili birçok faydalı bilgiyi bulabileceğinizi düşündüğüm bir Atina yazısı yazdım sizin için.

Defalarca Yunanistan’a gitmeme rağmen uzun zamandır ihmal ettiğim ve bu sebeple de Yunanistan’a ayıp ettiğim Atina’ya sonunda gittim. Atina yolculuğum; uygun bilet bulmam, doğum günüm ve Yunanistan Vizesi almak amacıyla gerçekleşti.

Bu sefer Atina’yı, adını şehirden almış olan 1973 yılı Melina Mercouri ve Vangelis’in şarkısı ile birlikte gezelim.

Bir seyyahın kendisine verebileceği en güzel ve en anlamlı hediye seyahattir elbette…

3 yıl önce doğum gününde kendisine Barselona seyahati hediye eden ben, bu sefer en sevdiğim ülkenin başkentine yani kalbine gitmeye karar verdim.

Atina Akropolis

Gitmeden önce birçok kişiden Atina hakkında çok şey duydum. Atina için kimi “çok güzel” dedi kimisi de; “hiçbir şey yok,  eski binaları olan, beton yığını bir şehir” dedi Atina için… Herkesi dinleyen ama son kararı hep kendisi vermek isteyen bir gezginim. İyi ki de öyleyim!

Söz konusu Yunanistan ve Yunanistan’ın bir şehriyse benim sevmeme ihtimalim imkansıza yakındır deyip biletimi aldım. Gitmeden önce, ne denirse densin Atina’yı seveceğimi biliyordum.

Gittin gördün, peki sen ne dersin bu işe diye soracak olursanız size şunu derim: Yunanistan’ın halkını, yemeklerini ve kültürünü sevdiğim için tabii ki Atina’yı sevdim!

Atina’dan önce Yunanistan hakkında genel bilgi isterseniz burada hazır, daha önceden yazılmışı var. 🙂

Atina’ya Ne Zaman Gidilir?

Bu sorunun cevabı biraz da bu şehre ne yapmak için gideceğinize bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Lezzetli Yunan yemekleri yiyeceğim uzo içeceğim, kendimi Yunanca şarkılara bırakacağım, Yunanistan’ın sokaklarına vuracağım derseniz yazın gidebilirsiniz.

Ama ben kültür turu yapacağım, Yunanistan’ın müzelerini, tarihi tepelerini tepe tepe gezeceğim derseniz İlkbahar ve Sonbahar dönemi terlemeden, pişmeden, sıcaktan bunalmadan şehri karış karış gezmek ve kültür turuna doymak için ideal bir zaman olacaktır.

Sadece yiyeceğim, içeceğim, biraz Ege havası alacağım, sirtaki yapacağım derseniz de; kış da dahil her mevsim bence size uyar. 🙂

Atina Kaç Günde Gezilir?

Ben Atina’da 2 gece 3 gün kaldım. Bu süre fena değildi ama bir gün daha kalsam tam olacaktı benim için. Atina’yı adam akıllı gezmek ve şehri yaşamak için bir günün yeterli geleceğine hiç inanmıyorum. Sadece yeme içme ve eğlence içinse belki olabilir ama şehri gezmek için yeterli değil. 

 Atina Yolculuğum

18 Kasım Cuma günü yani doğum günümde yola çıkıyorum. Atatürk Havalimanı’ndan Atina’ya yolculuğum yaklaşık 1 saat 15 dakika sürüyor.

Elefterios Venizelos Havalimanı’ndan Merkeze Geliş

Yeri gelmişken söyleyeyim bizde Atatürk nasıl önemli ve değerli ise Yunanlar için Elefterios Venizelos da aynı öneme sahip… Venizelos adı; Yunanistan cadde, sokak ve havalimanı isimlerinde bolca kendini gösteriyor. Umarım bizim 3. ve yeni havalimanı ile birlikte Atatürk Havalimanı’nın ismi değişmez! Yunanlar birçok değerine gerçekten sahip çıkıyor. Bu konudaki bağlılıklarını ve birliklerini de ayrıca takdir ediyorum.

Havalimanından şehre metro ile gelebilirsiniz. Ancak ben metro yerine otobüsü tercih ettim. Havalimanından çıktıktan sonra X 95 numaralı otobüse binerek, yaklaşık 45 dakikada Syntagma (Sintagma) Meydanı’na geliyorsunuz. (6 Euro).

Burası otobüs için son durak. Otobüs 15 dakikada bir var.  Diğer bir seçenek de taksi…

Geziye başlamadan önce size Atina ismi nereden geliyor onu anlatmak istiyorum.

Atina İsmi Nereden Geliyor?

Atina ismi, Yunan mitolojisindeki Athena isimli bilgelik ve zeka tanrıçasından geliyor. Benim mitolojideki en sevdiğim tanrıçalardan biri olur kendisi… 🙂

Tanrıça Athena ve Hikayesi

Athena, Zeus’un kızıdır. Athena’nın annesi Metis, akıl ve düşüncenin sahibi olan bir Tanrıçadır. Çapkın Zeus, Metis’i hamile bırakır ve onu yutar. Böylece akıl yoluyla elde edilmiş dünya hakimiyetinin sahibi olur.

Doğum zamanı geldiğinde Zeus, baş ağrılarına dayanamaz ve Hephaistos’u çağırır.  Ondan, keskin baltasını hızla alnına saplamasını ister. Böylece dayanılmaz baş ağrılarını dindirmek ister. Hephaistos, baş tanrı Zeus’un emrini yerine getirir ve baltasını Zeus’un alnına hızla indirir. Yarılan yerden, baştan aşağı silahlı ve güzel bir kız olan Athena fırlar. Olympos dağı bu doğumdan dolayı sarsılır, toprak gürler ve deniz kabarır. Roma mitolojisinde Minerva olarak isimlendirilen Tanrıça Athena; aydınlık, savaş ve kent tanrıçasıdır.

Athena, babası Zeus’tan cesaret ve yiğitlik annesi Metis’ten erdem ve kurnazlık almıştır. Kendisi gösterişten hoşlanmayan, adil, temiz yürekli, akıllı ve iyi kişilerin yardımına koşan barışçıl bir tanrıçadır. Bakire Athena anlamında Pallas Athena olarak da çağrılır. Zeus, çocukları içinde en çok Athena’yı sever ve ona güvenirdi. Korkunç kalkanını ve yakıcı silahı olan şimşeğini de sadece Athena’nın taşımasına izin verirdi.

Bazı kentler, Athena’yı kentin koruyucusu olarak görürlerdi. Bunlardan biri de Atina’dır. Atina şehrini, Athena’ya  adamışlardır. Atina şehrinin en önemli simgesi olan Akropol’ü de Athena’ya adanmıştır. Atina Akropol’ünde yer alan Parthenon Tapınağı da tanrıçaya adanmış bir eserdir.

Athena adına düzenlenen Panatheneia Bayramı, Antik Yunan’da; din, kültür ve sanat açısından önemli bir yere sahipti.

Atina’da Gezilecek Yerler

Atina-Akropolis
  • Akropolis
  • Akropolis Müzesi
  • Monastiraki Meydanı
  • Syntagma Meydanı
  • Anafiotika-Plaka
  • Agias Irinis Meydanı
  • Agora
  • Psiri Caddesi
  • Athens Flea Market (Bit Pazarı)
  • Lykavittos Tepesi
  • Arkeoloji Müzesi
  • Kolonaki
  • Psiri Caddesi
  • Sounio
  • Ermou Caddesi

Otele vardıktan sonra biraz dinlenmeye çalışıyorum ama seyahatlerim sırasında uykuyla zamanımı boşa harcıyormuşum gibi geldiği için bir saatlik dinlenmenin ardından Akropol’e doğru yola çıkıyorum.

Atina Akropolis

Bugünün doğum günü olmasından dolayı en sevdiğim ülkenin kalbine yani Atina’ya geldim. Bu kalbin merkezindeki yer de tabii ki Akropolis oluyor.

Metro ile Akropolis durağında indikten sonra yürüyerek tepeye çıkabiliyorsunuz. Giriş 10 Euro… Bu paraya değer mi derseniz bence kesinlikle değer!

Kim ne derse ve düşünürse düşünsün Akropolis, gerçekten çok etkileyici ve mistik bir atmosfere sahip… Hal böyle olunca, bir de burayı çekeyim bir de şunu çekeyim derken bol bol fotoğraf çektim, fotoğraf çekmekle de kalmayıp, bir de doğum günü videosu çektim.

Akropolis’in adı: Yunanca’da akro yüksek” ve polis “şehir” kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Akropolis yüksek şehir anlamında… Gerçekten de yüksekte bulunan bu tepeden tüm Atina şehri görülüyor.

Akropolis’in İçinde Yer Alan Eserler

Dünyanın en önemli eserlerinden birisi olarak gösterilen Parthenon tapınağı, Akropolis’te bulunur. Ayrıca Akropolis’te Athena Nike tapınağı ve Erehtheion’da yer alır.

Parthenon: Parthenon, Atinalılar tarafından şehrin koruyucusu olan Tanrıça Athena’ya ithafen yapılmıştır. Bu eser, Atina’da demokrasinin yükselme döneminde M.Ö. 447-438 yılları arasında Maraton zaferinden sonra tamamlanmıştır.

Erechtheion: Kutsal Akropolis kayasının kuzey kısmında bulunan bu yapı M.Ö. 421-406 yılları arasında tamamlanmıştır. Erechtheion, mermerler kullanılarak inşa edilmiştir. Eserin ön kısmının çatısı, kadınlar figürü kullanılarak yapılmış ve Karyatidler olarak adlandırılan 6 kolonla desteklenmektedir.

Akropolis açık hava müzesinde bu kolonların kopyaları sergilenirken modern Akropolis Müzesi’nde 6 kolonun 5 tanesi sergilenmektedir.

Propileya: Tepenin batısında bulunan bu yapı, M.Ö. 510-480 yılları arasında inşa edilmiştir. Burası, Atina Akropolisi’nin girişi işlevini görmekteydi.

Athena Nike Tapınağı: Akropolis’in güneydoğu ucunda yer alan tapınak mimar Kallikrates tarafından tasarlanmış ve M.Ö. 426-421 yıllarında daha eskiden yapılan tapınağın Pers savaşları sırasında yakılması sonrası inşa edilmiştir.

Propylaia’nın sağında Athena Nike Tapınağı, solunda ise Erechtheion bulunur. Bunun ikisi arasındaki yol ise kutsal yol olarak adlandırılır.

Yılın belirli günleri Akropolis’e giriş ücretsizdir. Bu günler:

  • 6 Mart (Melina Mercouri Günü)
  • 5 Haziran (Dünya Çevre Günü)
  • 18 Nisan ( Ulusal Anıtlar Günü)
  • Eylül ayının son hafta sonu (Avrupa Tarihi Miras Günü)

Gündüz başka gece başka bir güzelliğe bürünen Akropolis, özellikle dolunaylı gecelerde enfes bir güzelliğe sahip oluyor. Benden söylemesi…

Akropolis’in hemen yakınında bulunan Akropolis Müzesi, Akropolis kazısı sırasında açığa çıkarılan eserlerin sergilendiği, önemli eserlerin bulunduğu bir müze…

Atina’nın gezilecek yerlerinin detaylı açıklaması ve Atina mekan önerileri için Atina Gezi Rehberi yazımı buradan okuyabilirisniz.

Figen Karaaslan Seyyahça © Mart 2017

 

Kendim için modern bir Seyyah Kadın gezgin diyebilirim. Yaşamın, bir yol ve yolculuk olduğuna inanıyorum. Seyahat etmeyi, insanı içsel yolculuklara taşıdığını düşündüğüm için seviyorum. Bu sebeple de, fırsat buldukça, bir seyyah gibi geziyorum ve yolculuk yapıyorum. Yaşamın, paylaştıkça zenginleştiğine ve anlamlandığına inandığım için de; gördüklerimi ve yaşadıklarımı Seyyahça’da yazarak, paylaşıyorum. Yaşam yolunda yolculuk ederken; 2014 yılında, Yaşamı Kullanma Kılavuzu isimli bir kitap yazdım ve yayınlattım. Mersin Üniversitesi Seyahat İşletmeciliği ve Yakın Doğu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık mezunuyum. 10 yıldan fazla reklam-metin yazarlığı, editörlük ve içerik editörlüğü yaptığım profesyonel meslek hayatıma; editörlük, kurumsal iletişim ve dijital pazarlama ile devam ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.