Edebiyat ve Sanat,  Genel

En İyi Yolculuk ve Seyahat Kitapları

İçinizdeki gezgini ortaya çıkaracak; seyahat ederken uçakta, otobüste ya da trende size yol arkadaşlığı edecek ve sizi yollara düşürecek olan en iyi yolculuk ve seyahat kitapları listesini paylaşıyorum. Daha birçok güzel yolculuk ve seyahat kitabı eminim vardır ama seçtiğim kitaplardan oluşan bu liste, şimdilik bu kadar…

Her zaman sorulur ya da bolca konuşulur; çok okuyan mı bilir yoksa çok gezen mi? Bu sorunun cevabı bence; her ikisini de yapan çok bilir! Yani çok okuyan da, çok gezen de çok şey bilir! Bu yüzden yolculuklarımda, bir ülkeye gittiğim zaman yanıma muhakkak bir kitap almaya özen gösteriyorum. Havalimanına giderken, otobüste, metroda ve uçakta kitap okumaya gayret ediyorum. Havalimanında uçuşumu beklerken bir şeyler okuyorum ya da bazı notlar karalıyorum. Tatillerimde de yanıma bir kitap alıyorum ve okuyorum.

Deniz-kum-güneş ve kitap… 🙂

Bir ülkeye gitmeden önce ya o ülkenin bir yazarının kitabını okumaya gayret ediyorum ya da bulabilirsem o ülkeye dair bir kitap satın almaya ve okumaya çalışıyorum. Böylece yolculuk motivasyonumu ve o ülkeye dair bilgilerimi artırmış oluyorum. Bu şekilde yolculuğumu da, daha anlamlı ve heyecanlı kılmış oluyorum. Bunu, size de tavsiye ederim. 😉

Yolculuk ve Seyahat Kitapları Listesi

Tatiller ve yolculuklar; düşünceleri tazelemek, yenilenmek ve farklı bir bakış açısı kazanmak için bize ideal fırsatlar sunuyor. Tatilde veya yolculukta size, bilge bir arkadaş ve yol boyunca iyi bir yoldaş yine kitaplar olacaktır. Gelelim listemizdeki seyahat ve yolculuk kitaplarına…

Seyahat Sanatı-Alain de Botton 

Alain de Botton, bu kez “seyahat etmeyi” yatırıyor masaya… Farklı şehirleri, farklı yazarların hayali rehberliğinde gezerken, yolculuğun büyüsü kentlerin kokularına karışıyor. Alain de Botton, seyahati tatil ya da iş rutininin gerektirdiği bir aracı olarak değil, ruhu dinlendiren ve iyileştiren bir etkinlik olarak görüyor.

Yolda- Jack Kerouac 

1951 yılında Kerouac’un, Amerika’yı baştan başa kat etmesi sonucunda yazdığı ve türünün en iyi örneklerinden birisi olan kitap, seyahat severlere önerilir.

Ye, Dua Et, Sev-Elizabeth Gilbert 

Newyorklu bir yazar olan Elizabeth, boşandıktan sonra kendini yeniden bulmak için iç sesinin ve kehanetlerinin izinde, yüreğinin götürdüğü yerlere doğru yola çıkar.

Seyahatname-Evliyaçelebi 

Bizi yollara düşüren, yolculuk etmeye özendiren Evliya Çelebi ve Seyahatnamesi, gezginlerin başyapıtlarından birisi olarak en iyi yolculuk ve seyahat kitapları listesinin olmazsa olmazlarından…

Seksen Günde Devrialem-Jules Verne 

Jules Verne’nin, seyahat ve macera severler için kaleme aldığı 80 Günde Devri Alem kitabı, seyahat kitaplarının liste başlarından birisi…

Gulliver’in Gezileri-Jonathan Swift 

Guliver’in devler ülkesindeki seyahatlerini, konuşan atlarla karşılaşmasını, uçan adalardaki gezisini, geçmişteki insanların hayaletleri ile konuşmasını yani Guliver’in sıra dışı ve akıl almaz maceralarını anlatan bu kitabı okurken hiç sıkılmayacaksınız.

Marko Polo’nun Maceraları-Marko Polo 

Adım adım İpek yolunu izleyen Marko Polo, Büyük Kağan Kubilay Han’ın başkenti Hanbalık’a (bugünkü Pekin) ulaşıyor. Kısa zamanda Han’ın güvenini kazanmayı başarır ve gönderildiği ülkelerdeki görevleri sırasında Çin’in ve Hindistan’ın büyük bir bölümünü tanıma fırsatı bulur. 25 yıl süren bu geziden dönüşü sırasında bir savaşta Cenevizlilere tutsak düşer. Tutsak kaldığı dört yıl boyunca gezi notlarına dayanarak, hücre arkadaşı Rusticano’ya ‘Harikalar Kitabı’ diye adlandırılan bu kitabı yazdırır ve geleceğin gezginlerine bu eseri miras bırakır.

Bir Dinazorun Gezileri-Mina Urgan

Usta yazar Mine Urgan’ın yolculuklarını ve deneyimlerini, mizahi bir dille kaleme aldığı keyifli bir kitap…

İstanbul Gezi Rehberi-Murat Belge

Yazar bu rehber kitabında; İstanbul’un eşsiz güzelliğini ve zenginliğini kendine has üslûbuyla, ilginç hikâyeler ve tarihî “dedikodularla”, Pera, tarihî yarımada, Boğaziçi, Üsküdar gibi eski yerleşim merkezlerinin yanı sıra Pendik’e, Florya’ya, Küçükçekmece’ye, Kilyos’a, hatta Polonezköy’e kadar uzanan bir güzergâhta anlatıyor.

Yol-Jack London

Yazarın kendi yaşam öyküsünden izler taşıyan bir kitaptır. Bütün Amerika kıtasını kaçak binilen trenlerle geçip, açlıkla, soğukla boğuşup dilencilik ederek geçen yazar, okuyucusuna soluksuz okunacak bir macera sunuyor.

Köpeğim Charley İle Amerika Yollarında-Stainbeck 

Yazar, hava kirliliğinden rengi değişmiş gökyüzünün altındaki apartmanların, trafiğe batmış caddelerin, acı fren seslerinin arasında ‘toprağa köklerini salma’ kaygısı içinde sürüklenerek, Amerika’yı yeniden ‘keşfediyor’.

Yabana Doğru-Jon Krakauer 

Yabana Doğru kitabı, toplum tarafından onaylanmış bir hayat idealini yansıtan tüm ölçütleri bir kenara iterek, doğada yaşamaya giden genç bir adamın gerçek yaşam öyküsünü anlatıyor. Christopher McCandless, sahip olduğu şeylerden kurtularak, hatta cüzdanındaki paraları dahi yakarak maceralı bir serüvene koyuluyor.

Anadolu Notları-Reşat Nuri Güntekin

Usta yazarın kitabının konusu; Anadolu gezisindeki olaylardan oluşuyor.

İtalya Seyahati-Goethe 

Kitap Alman Edebiyatı’nın büyük ustası Goethe’nin, rüyalarının ülkesi İtalya’ya yaptığı yolculuğun gezi notlarından oluşuyor.

Bu Kenttir Gidip Gideceğin Yer-Kavafis 

Fenerli bir aileden gelen ve çocukluğunun bir kısmını İstanbul Yeniköy ve Kadıköy’de geçiren Kavafis’in dizeleri İskenderiye, Edessa, İzmir, Antakya, Amisos ve eski Anadolu uygarlıklarından geçiyor.

Yazarın yaşam yolunda yolculuk ederken; yolculuklarıyla paralel olarak başlayan içsel yolculuklarının, seyahatlerinden beslenmesi ile oluşan,  insanı yaşama ve yola çıkmaya motive eden bir kitap…

Toskana Güneşi- Frances Mayes

Amerikalı yazar, geleneksel mutfağından ve kendi bahçesinden ilham alarak; aşkla  oluşturduğu, mevsimsel birçok İtalyan yemeği tarifini de yazılarının içine serpiştiriyor. Toskana’nın lezzetlerini ve İtalya’da olmanın verdiği hazzı, büyük bir heves ve tutkuyla kitabında aktarıyor.

Gece Yarısı Çocukları-Salman Rüşdi

Roman, Hindistan yarımadasındaki Kaşmir’den Agra’ya ve Bombay’a kadar birçok yerde geçiyor. Modern Hindistan tarihini, Hindistan’ın bağımsızlığa kavuşumunu, kendiyle aynı anda doğan bin çocukla telepatik şekilde iletişim kurabilen Saleem Sinai’nin yaşam deneyimlerini anlatan, sıra dışı bir macera kitabı.

Abbas Yolcu-Atilla İlhan

Bu kitap Attila İlhan’ın 1949-1952 yılları arasında, o dönem için yepyeni olan bir üslupla kaleme aldığı ve Varlık dergisinde bölüm bölüm yayımlanmış gezi yazılarından oluşuyor. Attila İlhan’ın kalemi öyle kuvvetli ve kıvrak ki, kısa yolculukların bile bir edebiyatçının elinde nasıl zenginleşebileceğini görüyorsunuz.

Simyacı-Paulo Coelho

Simyacı’nın kahramanı olan Santiago’nun, rüyasında gördüğü hazineyi bulmak için İspanya’dan, Mısır piramitlerine kadar uzanan yolculuğunda birçok yeri dolaşması ve bu süreçte yaşadığı olaylar üzerine, düşündürücü ve geliştirici özellikte bir yolculuk kitabı…

Yol Günlüğü-Montaigne

Montaigne, 1580 yılında, 47 yaşındayken, Denemeler’inin ilk kitabını bastırdıktan sonra at sırtında Kuzey Fransa, İsviçre, Almanya ve İtalya’yı kapsayan uzun bir yolculuğa çıkar. Bu uzun yolculuğun anlatıldığı Yol Günlüğü’nün ilk bölümü, Montaigne’in yazmanı tarafından yazılır. Kitabın diğer bölümleri ise kendisi tarafından yazılır. Denemeler’iyle adeta özdeşleşmiş olan Montaigne, bu sefer “seyyah” kimliğiyle karşımıza çıkıyor.

Yolculuk-Francesca Sanna

12 dile çevrilen ve Society of Illustrators’tan altın madalya kazanan Yolculuk kitabı, başka ülkelere göç etmek zorunda kalan insanların hikâyesini, çocuklar kadar büyüklere de kalbe dokunan bir incelikle anlatıyor.

Küçük bir kız çocuğu kendisini, ailesiyle beraber uzun ve zor bir yolculukta bulur. Her şeyi arkalarında bırakırlar. Hayatları sonsuza kadar değişir. Ama umutlarını asla kaybetmezler.

İbn Battuta Seyahatnamesi-İbn Battuta

14. yüzyıl gezginlerinden olan İbn Battuta, Fas’ın Tanca şehrinde dünyaya geldi. Tanca’dan çıktığı günden itibaren 28 yıl süren gezileri boyunca Mısır, Arap Yarımadası, Irak, İran, Anadolu (başta beylikleri), Deşt-i Kıpçak, Bizans (İstanbul), Orta Asya, Hindistan, Maldivler, Çin ve Endülüs’ü gezer. İbn Battuta devlet ve toplum yapıları, inanç ve adetleri, doğal özellik ve ürünleriyle tanıttığı bu ülke ve şehirlerin 700 yıl önceki halini kitabında başarıyla yansıtır.

Motosiklet Günlükleri-Che Guevara

Bu kitap, Che’nin 23 yaşında Alberto Granado’yla birlikte bir motosikletle çıktığı ilk Güney Amerika yolculuğunda tuttuğu günlüklerden oluşmaktadır.

Kumsal-Alex Garland

Sırt çantalı bir gezgin olan Richard’ın çok az kişi tarafından bilinen, bakir bir adayı arayışı sonucunda keşfettiği, Tayland Adaları’na olan yolculuğu anlatılıyor.

Figen Karaaslan Seyyahça © Mart 2017

Kendim için modern bir Seyyah Kadın gezgin diyebilirim. Yaşamın, bir yol ve yolculuk olduğuna inanıyorum. Seyahat etmeyi, insanı içsel yolculuklara taşıdığını düşündüğüm için seviyorum. Bu sebeple de, fırsat buldukça, bir seyyah gibi geziyorum ve yolculuk yapıyorum. Yaşamın, paylaştıkça zenginleştiğine ve anlamlandığına inandığım için de; gördüklerimi ve yaşadıklarımı Seyyahça’da yazarak, paylaşıyorum. Yaşam yolunda yolculuk ederken; 2014 yılında, Yaşamı Kullanma Kılavuzu isimli bir kitap yazdım ve yayınlattım. Mersin Üniversitesi Seyahat İşletmeciliği ve Yakın Doğu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık mezunuyum. 10 yıldan fazla reklam-metin yazarlığı, editörlük ve içerik editörlüğü yaptığım profesyonel meslek hayatıma; editörlük, kurumsal iletişim ve dijital pazarlama ile devam ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.