En İyi 10 Türk Mezesi
Pandemi sebebiyle restoranlar ve meyhaneler kapalı. Yakın bir zamanda açılması konuşuluyor ancak hala kesinlik yok. Mevsim kış, havalar soğuk ve mekanlar da kapalı olunca, biz de mecburen evlerde çok fazla vakit geçiriyoruz. Evlerde yiyoruz ve içiyoruz. Bu yazımda size, evlerimizde bir şeyler içerken yanında yiyebileceğiniz en iyi 10 Türk mezesinden bahsetmek istiyorum.
Meze kelimesini, zengin ve leziz meze çeşitleri sebebiyle Yunanca kökenli olduğunu zannetsem de işin aslı hiç öyle değilmiş. Meze kelimesi Farsça, lezzet anlamındaki ‘maza’dan geliyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Açıkladığı En İyi 10 Türk Mezesi
Soğuk mezeler
1) Fava
Fava, iç bakladan yapılan bir mezedir. Öncelikle bakla pişirilir, sonra ezilir ve ardından kare şeklinde servis edilir. Taze soğan, limon, dereotu ve biraz zeytinyağı ekleyerek servis edilir. Özellikle rakının yanında iyi giden, klasik mezelerimizden biridir.
2) Mercimek Köftesi
Ara meze ve ana yemek olarak da sıkça tüketilen, oldukça doyurucu bir yiyecektir. Mercimek haşlanır, sonra ezilir. Domates sosu veya salça, maydanoz ve taze soğan ile köfte haline getirilir.
3) Deniz Börülcesi
Deniz börülcesi (Salicornia Europaea) ıspanakgiller familyasından bir bitki türü olup, deniz kıyısında ve kumluk yerlerde yetişir.
Deniz börülcesi, hem salata hem de meze olarak yenilen, benim en favori mezemdir. Deniz börülcesi mezesi, rakı ya da uzoyla çok iyi gider.
Pişirmesi ve hazırlaması kolay, ayıklaması zor bir mezedir kendileri. Zaman zaman evde yaptığım denemeler sonunda, marka yanında da iyi gittiğini fark ettim. Merak edenler deneyip, son kararı kendi verebilir.
Deniz börülcesiyle ilgili daha fazla bilgi ve tarifi burada.
4) Ezme
Acılı ezmeyi, rakı ile tüketebileceğiniz gibi mekanlar açıkken, kebap ve dürüm yanında gelen ikram şeklinde de yerdik eskiden. Mekanlar kapalı olduğu için evde, kebap günü yapmak isterseniz acılı ezme yapabilirsiniz.
Domates, biber, acı biber, soğan, sarımsak ve maydanoz ince ince doğranır. Üzerine limon suyu, nar ekşisi ve zeytinyağı eklenerek karıştırılır.
5) Çerkez Tavuğu
İnce ince kıyılmış tavuktan ve doğranmış cevizden yapılan Çerkez tavuğu, oldukça lezzetli ama biraz zahmetli bir mezedir. Tavuğun içine taze otlar eklenir ve soğuk olarak servis edilir.
Sıcak Mezeler
1) Paçanga
İçkisiz olarak, çayla da oldukça sık tüketilen lezzetli bir yemek. Beyaz peynir ile pastırmanın etrafına sarılan ve biraz kızartılan ince hamurdan yapılır.
2) İçli Köfte
Türkiye’nin doğu yöresinin, lezzetli ve sevilen bir yiyeceğidir. Kıyma, soğan ve ceviz ile kavrulur ve daha sonra bulgur, patates ve baharat karışımı ile kaplanmadan önce top haline getirilir. Sarı toplar haline gelen karışım kızartılır. Gaziantep, Mardin yöresinde daha çok kızartılırken, Malatya yöresinde kızartmak yerine suda haşlanır.
3) Humus
Pastırmalı Humus
Türkiye’de yaygın olarak tüketilen ve sevilen sıcak bir mezedir. Humus, nohut ve tahin karıştırılarak yapılır.
4) Karides Güveç
Son derece doyurucu ve lezzetli bir yemektir. Taze karides, tereyağı ve sarımsak sosuyla pişirilir. Cızır cızır masaya gelir ve bayıla bayıla, afiyetle yenir.
5) Balık Kokoreç
‘Balığın kokoreçi mi olurmuş?’ demiyorsanız, sıkı bir meze seversiniz demektir. Balık kokoreç; baharat, domates, soğan ve biberle bolca tatlandırılmış olan ince doğranmış balıktan oluşur.
Her ne kadar evde yapıp yesek de, dışarıda dostlarla edilen muhabbetin etrafındaki leziz yemekler yemek ve içmek başka…
Dilerim en kısa sürede sağlıkla, eski normal günlerimize kavuşuruz.
Figen Karaaslan