İstanbul

Galata Kulesi’nde İstanbul Kanatlarınızın Altında…

Tünel’den aşağı Galata’ya doğru inmeye başladığınızda Taksim, farklı bir çehreye bürünmeye başlar. Kendine özgü dokusu, farklı mimarisi ve özgün kafeleriyle, bambaşka bir yere doğru yol almaya başlarsınız.

Yıllara meydana okuyan Galata Kulesi, birçok savaşa ve geçen onca zamana karşın ihtişamlı görüntüsüyle dimdik ayaktadır.

Görüş alanınıza girdiği andan itibaren çekici görüntüsüyle sizi davet eden Galata Kulesi’nin çağrılarına karşı gelemeden, eninde sonunda ziyaretine gidersiniz. İstanbul bütün güzelliklerini buradan size, 360 derecelik bir açıyla gösterir. Kule, bir tarih gezisi ve güzel manzarasının dışında size keyifli ve eğlenceli zamanlar da sunar. Galata Kulesi, içinde yer alan kafeterya-restoranıyla unutamayacağınız anları yaşatmak için sizi bekliyor.

Kendi haline terk edilmiş hallerinden sonra Galata’nın çevresinin ve Galata Kulesi’nin değeri anlaşılmış olup, sosyal hayata ve turizme kazandırıcı düzenlemelerle, kulenin civarı güvenli ve canlı olan eski haline dönmüştür.

Ayakta kalan en eski kulelerden biri olma özelliğine sahip Galata Kulesi, Bizans İmparatoru Anastasius tarafından 528 yılında fener kulesi olarak ahşaptan yapılmıştır. 1348 yılında Cenevizliler tarafından İsa Kulesi adıyla, yığma taştan yeniden yapılmıştır. 1453 yılında Fatih sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesiyle birlikte Osmanlı İmparatorluğunun yönetimine geçen kule, hem en parlak hem de en buhranlı dönemlerini bu zamanda yaşamıştır.

Kule, 1510 yılında Mimar Murad Bin Hayreddin tarafından onarılmıştır. 4. Murat (1612-1640) zamanında Hezarfen Ahmet Çelebi hazırladığı kanatlarla, tarihteki ilk uçuşunu buradan gerçekleştirmiştir.
Galata Kulesi, 1967 yılında üç yıllık bir restorasyonun ardından 2. Mahmut dönemindeki görüntüsüne tekrar kavuşmuştur.

Galata Kulesi’nin Mimari Yapısı

Kulenin iç çapı zemin katında 8.95, dış çapı 16.45 metredir. Duvar kalınlığı temelde 3.75 metre, en üst kattaysa 20 santimetredir. 4. kattan sonra Osmanlı zamanının yapısı olduğunu gösteren biçimde mazgallar ve 5. Katta top namlularının yerleştirildiği yuvalar vardır. Kulenin yüksekliği 61 metredir. 7. ve 8. Katların her birinde 14 adet pencere yer almaktadır.

Galata Kulesi haftanın yedi günü açıktır ve giriş ücretlidir.

Kule ziyaret saatleri: 09.00-20.00
Web adresi: www.galatatower.net
Telefon: +90 212 293 81 80 (pbx)

Figen Karaaslan Seyyahça © Kasım 2012

Kendim için modern bir Seyyah Kadın gezgin diyebilirim. Yaşamın, bir yol ve yolculuk olduğuna inanıyorum. Seyahat etmeyi, insanı içsel yolculuklara taşıdığını düşündüğüm için seviyorum. Bu sebeple de, fırsat buldukça, bir seyyah gibi geziyorum ve yolculuk yapıyorum. Yaşamın, paylaştıkça zenginleştiğine ve anlamlandığına inandığım için de; gördüklerimi ve yaşadıklarımı Seyyahça’da yazarak, paylaşıyorum. Yaşam yolunda yolculuk ederken; 2014 yılında, Yaşamı Kullanma Kılavuzu isimli bir kitap yazdım ve yayınlattım. Mersin Üniversitesi Seyahat İşletmeciliği ve Yakın Doğu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık mezunuyum. 10 yıldan fazla reklam-metin yazarlığı, editörlük ve içerik editörlüğü yaptığım profesyonel meslek hayatıma; editörlük, kurumsal iletişim ve dijital pazarlama ile devam ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.