Antalya,  Yurt içi

Antalya’da Gezilecek Yerler

Antalya

Bu yazıda Antalya şehri, Antalya’nın tarihçesi ve Antalya’da gezilecek yerler hakkında bilgi vereceğim. Antalya, Türkiye turizminde önemli yere sahip bir şehir…. Turizm imkanları çok olan Antalya’nın gezilecek yerleri de elbette fazla…

Antalya’nın Tarihçesi 

Antik çağlarda bölge, Pamfilya (Pamphylia) olarak anılırdı. M.Ö 159-138 yılları arasında, Bergama Kralı II. Aktalos; askerlerine: “Gidin, bana yeryüzünün cennetini bulun” der…  Askerler, kralın bu emriyle yola çıkıp diyar diyar dolaşır ve sonunda Antalya’ya gelir. Kralın askerleri, karşılarındaki eşsiz güzelliğe bakarak “Cenneti bulduk” der. Kurulan kente “Attalia” ismi verilir ve kentin ismi; Antalya olarak günümüze gelir.

Antalya’da Gezilecek Yerler

Şehir merkezine yakın olarak özellikle Kale İçi ve Antalya Yat Limanı, Antalya’ya gidildiğinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden…

Antalya’nın surlarından günümüze; şehrin içindeki birkaç burç, Hadrianus Kapısı, yanındaki kuleler, limana bakan büyük kule ve liman surlarının bazı parçaları kalabilmiştir.

İki surdan biri yat limanını, diğeriyse şehri kuşatır. Kale Kapısı meydanında ayakta kalmış olan kulelerden birisi bugün de saat kulesi olarak kullanılmaktadır.

Antalya’nın “Kaleiçi” adıyla tanınan semtinin büyük bir kısmı yıkılmış ve yok olmuş iki surla çevrilidir. Surlardan geriye çok azı kalabilmiştir.

İç sur, yarım daire şeklinde yat limanını kuşatır. Restorasyon çalışmaları sonucunda Kaleiçi pansiyonları, barları, çarşısıyla bir turizm merkezi haline gelmiştir. Şehrin merkezindeki bu kafe ve restoranların ziyaretçilerine, Kaleiçi ve Yat Limanı harika bir manzara sunmaktadır.

Günümüze kadar sağlam kalan tek kapı, Üçkapılar yani eski adıyla Hadrianus Kapısı’dır. Hadrianus Kapısı, Pamphylia’nın en güzel kapısıdır. M.S. 130 yılında imparator Hadrianus’un Antalya’ya gelişi onuruna yapılan bu kapı; sütunları hariç, tamamen beyaz mermerden yapılmıştır. Kapının oyma ve kabartmaları da etkileyici güzelliktedir.

630 km. uzunluğundaki Antalya kıyıları boyunca; antik kentler, antik limanlar, anıt mezarlar, koylar, kumsallar, yemyeşil ormanlar, akarsular ve dağlar yer alır.

Antalya’nın İlçeleri ve Turistik Yerleri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antalya ilinin ilçeleri; Akseki, Alanya, Elmalı, Finike, Gazipaşa, Gündoğmuş, İbradı, Kale (Demre), Kaş, Kemer, Korkuteli, Kumluca, Manavgat ve Serik’tir.

Turistik açıdan görülmesi gereken yerler arasında: Antalya Müzesi, Antalya Kent Müzesi, Suna-İnan Kıraç Kaleiçi Müzesi, Atatürk Evi Müzesi, Aspendos, Perge, Termessos ve Ariassos bulunmaktadır.

Ayrıca; Alanya, Belek, Beldibi, Side, Manavgat, Kaş, Finike, Kemer, Olympos, Demre Antalya’nın önemli turistik yerlerindendir.

Yaz tatili için Konyaaltı Plajı, Lara Plajı, Karpuz Kaldıran Plajı, Adalar Plajı ve Marinalar ziyaret edilebilecek bölgelerdir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antalya’da Kültürel Etkinlikler ve Organizasyonlar

Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinin başında gelen Antalya; Altın Portakal Film Festivali, Aspendos Opera ve Bale Festivali, uluslararası plaj voleybolu, golf müsabakaları, okçuluk, tenis, kayak yarışmaları vb. önemli etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

1995 yılında açılan Antalya Kültür Merkezi’nde plastik sanatlar, müzik, tiyatro, sergi gibi birçok kültürel ve sanatsal etkinlik düzenlenmektedir. Antalya; golf turizmi, doğa yürüyüşleri, av turizmi ve kongreler için de uygundur.

Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi: “Hiç şüphesiz ki Antalya dünyanın en güzel yeridir.”

Figen Karaaslan Seyyahça © Ekim 2011

Kendim için modern bir Seyyah Kadın gezgin diyebilirim. Yaşamın, bir yol ve yolculuk olduğuna inanıyorum. Seyahat etmeyi, insanı içsel yolculuklara taşıdığını düşündüğüm için seviyorum. Bu sebeple de, fırsat buldukça, bir seyyah gibi geziyorum ve yolculuk yapıyorum. Yaşamın, paylaştıkça zenginleştiğine ve anlamlandığına inandığım için de; gördüklerimi ve yaşadıklarımı Seyyahça’da yazarak, paylaşıyorum. Yaşam yolunda yolculuk ederken; 2014 yılında, Yaşamı Kullanma Kılavuzu isimli bir kitap yazdım ve yayınlattım. Mersin Üniversitesi Seyahat İşletmeciliği ve Yakın Doğu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık mezunuyum. 10 yıldan fazla reklam-metin yazarlığı, editörlük ve içerik editörlüğü yaptığım profesyonel meslek hayatıma; editörlük, kurumsal iletişim ve dijital pazarlama ile devam ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.