Belgrad Gezi Rehberi
Bu yazıda Sırbistan hakkında genel bilgi vereceğim ve sizin için Sırbistan gezi rehberi oluşturacağım. Belgrad Gezi Rehberi başlıklı bu yazımda, Belgrad hakkında birçok detayı bulabilirsiniz. Belgrad’da gezilecek yerler yazısını da buradan okuyabilirsiniz.
Sırbistan hakkında yazımı okurken, ünlü Sırp şarkıcı Zeljko Joksimovic’in sevdiğim şarkısı ‘Lane Moje’ (canım benim) dinlemek isterseniz, buyurun.
Sırbistan’a Dair Bilgiler
Başkent: Belgrad
Vize gerekir mi? Ülkeyi ziyaret etmek için vize gerekmez ama pasaport gereklidir.
Dili: Sırpça
Alfabe: Kiril
Saat Farkı: Sırbistan ile aramızda 1 saat fark var. Sırbistan, bizden 1 saat geridir. (Yaz-kış saati uygulamasına bir süredir geçmediğimiz için artık 2 saat)
Para Birimi: Sırp Dinarı
Etnik Köken: Farklı etnik yapılara sahip olan Sırbistan nüfusunun yüzde 82,6’sı Sırp, yüzde 3,91’i Macar, yüzde 1,81’i Boşnak, yüzde 1,44’ü Roman, yüzde 1,08’i Yugoslav, yüzde 0,94’ü Hırvat, yüzde 0,92’si Karadağlı ve yüzde 0,82’si Arnavutlardan oluşuyor.
Sırbistan’ın Komşuları: Tuna ve Sava nehirlerinin kavuştuğu noktada yer alan Sırbistan’ın komşuları ise: Kuzeyde Macaristan, güneyde Makedonya (Fyrom) ve Arnavutluk, doğuda Romanya ve Bulgaristan ile batıda Bosna-Hersek, Hırvatistan ve Karadağ’dır.
Din: Hristiyan-Ortodoks
Sırbistan’ın İklimi
Bir Doğu Avrupa şehri olan Sırbistan’ın iklimi karasaldır. Yaz aylarında hava, 22-23 derece olmaktadır. Sonbaharda genelde hava yağmurlu ve serindir. Kış aylarında ısı, sıfır derecenin altına düşmektedir. Yaz ve İlkbahar mevsiminde genellikle kuraktır. Ülkenin güney kesimleri daha da karasaldır.
Sırbistan’ın Önemli Şehirleri
1) Novi Sad
2) Nis
3) Kragujevac
4) Novi Pazar
5) Kraljevo
6) Subotica
7) Cacak
8) Uzice
9) Sabac
10) Pozarevac
11) Sremska Mitrovica
12) Vranje
13) Vrsac
Sırbistan Tarihi
Eski Yugoslavya ülkelerinden biridir. Sırbistan, 420 yıl gibi çok uzun bir süre Osmanlı hakimiyeti altında kalmış olan bir balkan ülkesidir. Çok uzun bir süre Osmanlı hakimiyeti altında olan ülkede, Osmanlı’nın mimari ve kültürel etkisi de çok olmuştur. Bu durum bazı Sırpların Türklere yakın davranmasını sağlarken bazı Sırpların da, Türkler’e karşı önyargı davranmasına neden oluyor.
1878 yılında imzalanan Berlin Antlaşması ile Sırbistan, tamamen bağımsızlığını kazanmıştır. II. Dünya savaşı sonunda; Sırbistan, Hırvatistan ve Slovenya ülkelerini kapsayan Yugoslavya krallığı kuruldu. I. Dünya Savaşı boyunca Yugoslavya topraklarında gerçekleşen katliamların en fazla yaşandığı ülke Sırbistan, en az yaşandığı ülke ise Slovenya olmuştur. 2001 yılında Yugoslavya ismi kalktı. 2003 yılında ülkenin resmi adı Sırbistan-Karadağ oldu. 2006 yılında Karadağ’ın bağımsızlığını ilan etmesiyle ülkenin resmi ismi Sırbistan oldu.
Belgrad Gezi Rehberi
Belgrad’a Nasıl Gidilir?
Sırbistan’a üç farklı yoldan gidilebilir. Bunlar:
1) Havayolu: İstanbul Atatürk Havalimanı ve İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Belgrad’a direkt olarak uçabilirsiniz.
2) Karayolu: İstanbul Esenler Otogarı’ndan kalkan otobüsler ile direkt Sırbistan’a gidebilirsiniz. Ancak Sırbistan’a giden otobüs seferleri sık olmadığı için benim gibi önce Bulgaristan’a otobüs ile geçip, Sofya Serdika otogarından Belgrad’a gidebilirsiniz. Bunun için 9 saat İstanbul-Sofya kara yolculuğunu ve Sofya’dan Belgrad’a da 6-7 saatlik bir mesafeyi göze almalısınız. Bulgaristan’dan Belgrad’a otobüsle nasıl gidilir sorusunun cevabına buradan ulaşabilirsiniz.
3) Tren yolu: TCDD’nin İstanbul, Kapıkule, Sofya, Bükreş hattını takip eden, Bosfor Ekspresi aracılığıyla Sırbistan’a ulaşabilirsiniz. Hangi yolu seçeceğinizin kararı sizin…
Belgrad Kaç Günde Gezilir?
Belgrad, iki günde çok rahat gezilir. Yani hafta sonu gezisi için uygundur.
Belgrad’a Ne Zaman Gidilir?
Çok soğuk olmasın, ben rahat rahat gezeyim derseniz: Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül arası güzeldir.
Yağmur yağsın, bana fark etmez derseniz: Nisan, Ekim, Kasım da olabilir.
Kar yağsın, soğuk olsun beni hiç bozmaz derseniz: Şubat, Mart, Aralık ve Ocak aylarında da gidebilirsiniz.
Belgrad’da Ne Yenilir ve İçilir?
Sırp mutfağında et önemli bir yer tutar. Sırp mutfağı, Bulgaristan mutfağına göre daha çeşitlidir. Sırbistan, hem bir Balkan hem de bir Orta Avrupa ülkesi olmasının avantajını bu anlamda iyi kullanır. Sırp mutfağında et, hamur işi, peynir ve sosis bolca kullanılır.
Sırbistan genelinde ve tabii Belgrad’da cevapcici bolca tüketilir. Domuz ya da sığır etinden yapılan bir çeşit ızgara köftedir. Diğer tatları ise rostilij (pastırmalı ve peynirli tavuk ızgara, kajmak (tereyağı ve krem peynirden oluşan bir yemek), pljeskavica (Sırp hamburgeri), karadordeva snicla (tereyağı, kaymak ve domuz etinin kızartılmasıyla yapılan bir yemektir), ajvar (kavrulmuş kırmızı biber) ve palacinke (çikolatalı krep).
Ülkede hamur işi ve börekler de önemli yer tutar. Benim yediğim börek gerçekten çok başarılıydı.
Sırbistan’ın en ünlü yerel içkisi rakijadır. Birçok aroması olan içkinin, en çok erik aromalısı tüketilir. İsmi her ne kadar rakıya benzese de içeriği konyaktır. Ülkede, yerel ve ev yapımı kırmızı şaraplar da bolca tüketilir. Bu arada Sırbistan’da musluktan akan su içilir.
Sırbistan’da Türk kahvesi genelde bulunur.
Belgrad Gece Hayatı
Sırbistan’da, ‘kafana’ adı verilen canlı müzik çalan eğlence mekanları var. Sırbistan’da eğlence hayatı, karada olduğu kadar nehir üzerindeki teknelerde de devam ediyor. Eğlenmek istedikten sonra Belgrad’da karada, suda her türlü eğlenme imkanı mevcut. 🙂
Bahar ve yaz aylarında eğlencenin iyice dibine vurulan Belgrad’da, sonbahar ve kış aylarında eğlence mekanları azalsa da, gece hayatı devam ediyor. Belgrad’da, Danube ve Sava Nehri üzerindeki yüzen klüpler, eğlencenin bir numaralı adresleri oluyor.
1) Plastic
Geniş bir alanda dans etmek isteyen ve house müzik sevenler, burayı tercih edebilir.
2) Clup 20/44
Bu clubın teknesi Sava Nehri üzerinde bulunuyor. Yaz ve kış boyunca, her zaman açık. Birçok tarzı barındıran kaliteli müzikleri, eğlenmek isteyenlerin hizmetinde…
3) Sound
Nehir üstü tekne eğlence mekanlarından birisi… House başta olmak üzere popüler birçok müzik ve ünlü DJ, eğlenceye eşlik ediyor. Ancak sadece yaz ayında açık oluyor.
4) The Tube
Deep, tekno ve hause müziklerin ağırlıklı olarak çalındığı bu mekan aynı zamanda ünlü sanatçı ve DJ’lere de ev sahipliği yapıyor.
5) Povetarac
Sadece yazın açık olan bu mekan, turistler ve Sırplar tarafından oldukça tercih edildiği için kapısının önünde uzun kuyruklarla karşılaşabilirsiniz. Uzun kuyrukları aşıp içeri girmeyi başarırsanız, güzel bir eğlence mekanı ve uygun fiyatlar bulacaksanız.
6) Club Divlijina
Kışın yolunuz Belgrad’a düşerse, tercih edebileceğiniz diğer eğlence mekanlarından birisi…
Figen Karaaslan Seyyahça © Ekim 2017
4 Yorum
Gezilecek yerler
Sırbistan benimde çok sevdiğim bir ülke. Gezinizi keyifle okudum. Teşekkürler
Figen Karaaslan
Merhaba,
Teşekkür ederim güzel yorumunuz için….
İyi günler.
pakettatilim
yazı çalışmalarınız ve çekmiş olduğunuz görseller çok güzel elinize sağlık
https://www.pakettatilim.com
Figen Karaaslan
Teşekkür ederim.
İyi günler.