Bulgaristan,  Yurt dışı

Bulgaristan Hakkında Bilgiler

Bulgaristan

Size, biraz fikir vermesi açısından Bulgaristan’ın ekonomisi, para birimi, alfabesi ve Bulgar halkı hakkında kısa tüyolar vereceğim 😉 Tüyolarımıza, halkla başlayalım…

Halka Dair Gözlemlerim

Gördüğüm ve deneyimlediğim kadarıyla Bulgarlar, yabancılarla konuşmaktan pek hoşlanmıyor. Özellikle başkentte bu durum daha belirgin. Bu yüzden en temel sözcükleri öğrenmenizde ya da yazıp, yanınıza almanızda fayda var. Yabancılarla konuşmaktan çok da haz etmeyen bu ülke insanlarının, sıcak olduğunu da pek söyleyemem elbette… Yanımda Bulgarca bilen biri olmasa, çok zorluk çekeceğimi ilk günlerden hemen anladım.

Yiyecek-içecek

Etir- Bulgaristan'a özgü bir içecek.

Otobüsteyken, yanımda oturan Bulgaristan göçmeni teyzeye sormuştum. “Oraya gidince ne yiyeyim? Bulgaristan, hangi yiyecek ve içeceğiyle ünlüdür?” diye sordum. Teyzenin cevabı şöyle oldu: “Bulgaristan’a özgü bir yemek yok. Havası iyidir, temizdir. Havasını içine çek.” dedi 🙂

Teyze, bir şey söylemediyse de arkadaşımdan duyduğum kadarıyla komünist rejim zamanında içilen armut suyu olan etır, eskiden komünist rejimle yönetilmiş olan Bulgaristan’da da bulunuyor.

Birkaç kez gelip gittikten sonra da, bizim kahvaltılık sos olarak yediğimiz çemene benzer ünlü bir soslarının olduğunu da öğrendim.

Lutenitsa- Bulgaristan'ın meşhur yiyeceği...

Bu yiyeceğin adı Lutanitsa… Daha çok ekmeğe sürülerek yeniliyor. Bulgaristan halkı bu yiyeceği öve öve bitiremese de, bence bizim çemen daha güzel bir tada sahip. 😉

Binalar

Komünist dönemden kalma bir bina...
Komünist dönemden kalma bir bina…

Bazı geniş ve gri binalar, komünist rejimden kalma izleri hala gözler önüne seriyor. Fotoğrafını çektiğim bu bina da, geniş bir blok olarak fotoğraf makinasının kadrajına zor sığdı. Bana göre bu binalarda, iç karartıcı bir siyahlık ve grilik hakim.

Alfabe

Bulgar Alfabesi
Bulgar Alfabesi

Bulgaristan’da Kiril alfabesi kullanıldığından, tabelaları okuyabilmek için alfabeyi bir kenara not etmekte de yarar var.

Para birimi ve ekonomi

Bulgaristan, Avrupa Birliği’ne girdi ama komşusu Yunanistan’ın aksine ortak para birimi olan Euro’yu kullanmıyor. Hala, kendi para birimi olan Bulgar Levasını kullanıyor.
Bir Euro= 1.96 Leva
1 TL=0,82 Leva

Bulgaristan’da maaşlar çok düşük… Bir işçi 300 TL civarında bir maaş alabiliyor. Ve bir memurun da maaşı ortalama 600 Lira civarında… Maaşlar düşük olunca, hayat da çok pahalı olmuyor haliyle…

İnanç

Halkın büyük bir kısmı Bulgar Ortodoks… Gözlemlediğim kadarıyla birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi özellikle gençler, çok da dindar değiller.

Katolik Kilisesi
Katolik Kilisesi

Bulgaristan’da, Ortodoks ve Katolik kiliseleri bulunmakta.

Figen Karaaslan- Mart 2014

Kendim için modern bir Seyyah Kadın gezgin diyebilirim. Yaşamın, bir yol ve yolculuk olduğuna inanıyorum. Seyahat etmeyi, insanı içsel yolculuklara taşıdığını düşündüğüm için seviyorum. Bu sebeple de, fırsat buldukça, bir seyyah gibi geziyorum ve yolculuk yapıyorum. Yaşamın, paylaştıkça zenginleştiğine ve anlamlandığına inandığım için de; gördüklerimi ve yaşadıklarımı Seyyahça’da yazarak, paylaşıyorum. Yaşam yolunda yolculuk ederken; 2014 yılında, Yaşamı Kullanma Kılavuzu isimli bir kitap yazdım ve yayınlattım. Mersin Üniversitesi Seyahat İşletmeciliği ve Yakın Doğu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık mezunuyum. 10 yıldan fazla reklam-metin yazarlığı, editörlük ve içerik editörlüğü yaptığım profesyonel meslek hayatıma; editörlük, kurumsal iletişim ve dijital pazarlama ile devam ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.