İzmir,  Yurt İçi

İzmir Yemekleri

Özellikle yaz ve bahar aylarında birçoğumuzun yolunun İzmir’e düştüğünü düşünerek; İzmir’e dair bildiklerimi ve keşiflerimi paylaşmaya devam ediyorum. İzmir’e dair:  İzmir’de Gezilecek 15 Yer ve İzmir’de Gidilecek Yerler isimli yazılarımı sizinle paylaşmıştım. Şimdi ise İzmir Yemekleri hakkında yazacağım. İzmir’de nereye gideceğinize karar vermeden önce biraz İzmir mutfağından bahsetmek istiyorum.

İzmir’in Vazgeçilmez Olan 10 Lezzeti

1) Boyoz

İzmir Yemekleri-Boyoz

İzmir’de hep duyarız “Boyoz yiyelim, boyoz alalım. Boyozcu…” Peki nedir ve necedir bu boyoz? Boyoz, aslında İspanyolca bir kelime! Şimdi birçoğunuzun İzmir boyozu ve İspanyolca, ne alaka! Dediğinizi duyar gibiyim. Bir alaka var elbette, şöyle ki: Boyoz kelimesi İspanyolca’da; küçük somun demek olan bollo kelimesinin çoğul halidir. İspanyol dilinde yan yana gelen iki l harfi, y olarak telaffuz edilir. Bu kelime ve bu yiyecek İzmir’e, 1492 yılında İspanya’dan İzmir’e gelen Seferad Yahudileri tarafından kazandırılmış.

Boyoz, mayasız hamurdan yapılıyor. Söylenildiğine göre İzmir’deki en iyi boyozu, boyozcu olan Avram Usta yaparmış. Avram Usta ile boyoz o kadar özdeşleşmiş ki: Avram Usta öldükten sonra boyozlar, “Avram Usta boyozu” olarak satılmaya devam etmiş. Boyoz geleneğini günümüzde en iyi yaşatan mekanın Alsancak Dostlar Fırını olduğu söyleniyor. Daha çok kahvaltıda ve öğle arasında tüketilen boyozlar, İzmir tulum peyniri ve pişmiş katı yumurta ile servis ediliyor.

2) Gevrek

Gevrek aslında simit demek… Bu simit, normal simite göre daha çıtır olduğu için gevrek deniliyor. İzmir gevreğini, yoldaki gevrekçilerde bulmanız ve yemeniz mümkün. Yok illa ben fırından alacağım derseniz; Tarihi Alsancak Gevrek Fırını’nda İzmir gevreği yiyebilirsiniz.

3) Kumru

İzmir Yemekleri-Kumru

Biz kumruyu kuş olarak bilirdik diyebilirsiniz. Hala bilmeyenler varsa panik yapmayın! İzmirliler, kumru kuşunu yemiyor. Kumru, bir yiyecek ismi…

Sandviç ekmeğine göre daha sivri şekilde, üzeri susam ile kaplı bir ekmeğin içine konulan; kömürde pişen salam, sucuk, sosis ve peynir ile kumru hazırlanır. Bu malzemelerin içine turşu, ketçap ve mayonez de ilave edilir.

En iyi kumru İzmir’de nerede yenir diye soracak olursanız, bu biraz tartışmalı bir konudur. Kimi Kumrucu Şevket derken, kimi Kumrucu Hikmet diyecektir. Çeşme tatilim sırasında her ikisinde de kumru yeme imkanı buldum. Bana, Kumrucu Hikmet’in kumrusu biraz daha leziz gelmişti. Ben oyumu, Kumrucu Hikmet’ten yana kullanıyorum. 🙂  Kemeraltı’nda bulunan Kumrucu Apo’nun da kumru konusunda methini duydum ama henüz deneme fırsatı bulamadım. Denediğim zaman fikrimi söylerim. 😉

4) Kelle Söğüş

Bu söğüş, İzmir’de olunca domates ve salatalık şeklinde değil kelle söğüş oluyor. Aslen Niğdeli olan bu lezzet, Niğde’den çok İzmir’de meşhur olmuş gibi görünüyor. Söğüş için kuzu kellenin beyin, dil ve yanak kısımları çıkartılarak ince bir şekilde kıyılıyor. Taze yeşillikler, domates ve soğan ile birlikte lavaş ekmeğine sarılarak servis ediliyor.

En iyi söğüşün Kemeraltı’nda bulunan Kemeraltı Hisarönü Söğüşçüsü’nde yenildiği söyleniyor. Benim sakatat ile yıldızım hiç barışmadığı için denemedim.

5) Şevketibostan

Adı, bana komik gelen bir yemektir kendisi… Ege mutfağı, zeytinyağı ile yapılan otlu yemekleri ile ünlüdür. Bunların başında gelen otlu yemek de Şevketibostan’dır. Adı ağır Şevket Abi tınısında olsa da, Şevketibostan otu aslında papatya familyasındanmış. Bu açıklamayla karizmayı biraz çizmiş oldum gibi Şevket Abi ama idare et. 🙂

Şevketibostan yemek için Alsancak’ta bulunan Balmumu Restoran’a gidebilirsiniz.

6) İzmir Köfte

Misket büyüklüğünde köftelerin patates, domates ve biber ile fırında pişirilmesi ile hazırlanan bir köfte çeşididir. İzmir yemekleri listesinin başını çeker.

7) Pişi

İzmir yemekleri listesinin, hamur işi kategorisinde yer alır.  Yanında bir de İzmir tulumu olursa lezzeti, on numara beş yıldız olur. 🙂 İzmir’e gittiğimizde nerede yiyeceğiz bu pişiyi derseniz, Mavişehir Kırıtaklar Kahvaltı ve Mandıra’da diyebilirim.

8) İzmir Lokma

Lokma, İzmir’de hayır için ücretsiz olarak dağıtılıyor. Duyardım, bilirdim ama denk gelmezdim. Niye bana denk gelmiyor derken, bu gittiğimde karşıma çıktı. Lokma, vefat eden birisinin ardından hayır için ücretsiz olarak dağıtılıyordu. Tabii bu, her zaman karşınıza çıkacak bir durum değil…

Şerbetli çıtır çıtır İzmir lokmaları, tatlı severler için güzel bir lezzet olacaktır. İzmir’de en iyi lokma Karşıyaka’da ve Kemeraltı’nda yenilir.

9) Şambali Tatlısı

İzmir’de sabit mekanlar dışında, seyyar arabalarda bile göreceğiniz bir tat Şambali tatlısı… Şerbetli bir tatlıdır. Şam Tatlısı veya Şambaba olarak da bilinir. Adından da anlaşılacağı üzere Suriye tatlısıdır. Bu tatlı revaniye benzemekle birlikte, kıvamı biraz daha serttir. Tatlının üstü ve altı kıtırdır. Kemeraltı Tarihi Hisarönü Şambalicisi’nde yenilir.

10) İzmir Tulumu

Özellikle kahvaltıların baştacı olan bir peynirdir. İzmir’de karşınıza tek başına çıkabildiği gibi; gevrek yanında, boyoz etrafında ve kumru içinde çıkar.

Bölge Bölge İzmir Lezzetleri

İzmir lezzetleri turumuza, bölge bölge devam ediyoruz. Yolunuz buralara düşerse, sakın bunları tatmadan dönmeyin!

1) Karşıyaka: Lokma, kahve ve dondurma

2) Kemeraltı: Ot yemekleri, köfte, Boşnak böreği, döner, Manisa kebabı, badem ezmesi ve şambali tatlısı

3) Foça: Balık

4) Urla: Katmer ve enginar

5) Seferihisar: Armola peyniri ve samsades tatlısı

6) Bergama: Çığırtma

7) Tire: Köfte ve karadutlu lor tatlısı

8) Çeşme: Çeşme kumrusu, sakızlı dondurma ve sakız tatlısı

9) Mordoğan: Ot yemekleri ve hurma zeytin

10) Karaburun: Un kurabiyesi

11) Selçuk: Çöp şiş

12) Şirince: Şarap

13) Güzelbahçe: Rakı ve balık

14) Menemen: Çömlek yoğurdu

 

Figen Karaaslan Seyyahça © Temmuz 2017

Kendim için modern bir Seyyah Kadın gezgin diyebilirim. Yaşamın, bir yol ve yolculuk olduğuna inanıyorum. Seyahat etmeyi, insanı içsel yolculuklara taşıdığını düşündüğüm için seviyorum. Bu sebeple de, fırsat buldukça, bir seyyah gibi geziyorum ve yolculuk yapıyorum. Yaşamın, paylaştıkça zenginleştiğine ve anlamlandığına inandığım için de; gördüklerimi ve yaşadıklarımı Seyyahça’da yazarak, paylaşıyorum. Yaşam yolunda yolculuk ederken; 2014 yılında, Yaşamı Kullanma Kılavuzu isimli bir kitap yazdım ve yayınlattım. Mersin Üniversitesi Seyahat İşletmeciliği ve Yakın Doğu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık mezunuyum. 10 yıldan fazla reklam-metin yazarlığı, editörlük ve içerik editörlüğü yaptığım profesyonel meslek hayatıma; editörlük, kurumsal iletişim ve dijital pazarlama ile devam ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.