Makedonya Gezi Rehberi
Bu yazımda, 2013 yılında çıktığım küçük Balkan gezisi kapsamında gittiğim en son Balkan ülkesi olan Makedonya hakkında genel bilgi vereceğim ve Makedonya gezi rehberi yazımı paylaşacağım.
Makedonya İsmi Nereden Geliyor?
Makedonya, Fransızca ‘Macedonie’ kelimesinden geliyor olup, Türkçe’deki anlamı: Karışık, muhtelif parçalardan oluşan, yamalı bohça anlamına gelir.
Dağılan Eski Yugoslavya ülkelerinden birisi Makedonya’dır. 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’nden ayrılarak bağımsızlığını kazanmıştır. Ülkeyi ilk tanıyan devlet Türkiye Cumhuriyeti devleti olmuştur.
Makedonya’nın İsminin “Fyrom” Olma Hikayesi
Makedonya, Yunanistan ile isim yüzünden hala problem yaşayan küçük bir Balkan ülkesi. 1993 yılında Birleşmiş Milletler tarafından tanınan ülkede, Yunanistan burayı Makedonya ismiyle tanımıyor. Yunanistan cephesinden durum şöyle: Makedonya, benim Kuzey Yunanistan şehirlerini oluşturan bölgem diyor. Bunun üzerine, ülke Fyrom ismini alıyor.
Yunanistan Fyrom diyor ama günlük yaşamda Sırplar ve Bulgarlar dahil herkes Makedonya diyor. Resmi ismi ise; Makedonya Cumhuriyeti’dir.
Makedonya’ya Dair Bilgiler
Başkent: Ülkenin başkenti, Makedoncası Skopje olan Üsküp’tür.
Vize Gerekir mi?
Ülkeyi ziyaret etmek için pasaport gereklidir ancak uçakla gidecekseniz vize gerekmiyor. Ancak karayoluyla gidecekseniz ki ben Sırbistan’dan otobüsle gitmiştim, Türkiye’ye dönerken Üsküp’ten Türkiye’ye yine otobüsle dönmüştüm. Dönerken Yunanistan üzerinden Türkiye’ye geçebildiğiniz için en azından transit Schengen vizenizin olması gerekiyor.
Dili: Resmi dili Makedonca’dır. Makedonca, Bulgarca’ya yakın bir dildir.
Alfabe: Makedon alfabesi, Kiril alfabesidir.
Saat Farkı: Türkiye’den iki saat geridir.
Para Birimi: Makedon Denarı.
Etnik Köken: Makedonlar, Güney Slav etnik grubudur. Makedonya’da; Başta Türkler, Arnavutlar, Çingeneler Ulahlar, Bulgarlar, Yunanlar, Boşnaklar olmak üzere 34 farklı milletten insan yaşar. Ülkede, yaklaşık olarak 2 milyon kişi yaşamaktadır.
Makedonya’nın Komşuları: Balkan Yarımadasının Güneyinde; Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan ve Arnavutluk arasında yer alır.
Din: Halkın büyük bir çoğunluğu (%64,7) Ortodoks Hristiyan’dır. Yaklaşık yüzde birlik kesim diğer Hristiyanlardan oluşur. Yüzde 33,3’lük kesim ise Müslümandır. Müslüman nüfusu Türkler, Arnavutlar ve Romanlar oluşturur.
Makedonya’nın İklimi
Makedonya genelinde karasal iklim hakimdir. Kuzey’den gelen ılıman karasal iklim ve güneyden gelen Akdeniz iklimi, bölgesel olarak bazı iklimsel farklılıklar yaratır.
Ülkenin en sıcak ayı Temmuz iken, en soğuk ayı ise Ocak ayıdır. Karasal iklimden dolayı kış ayları soğuk geçer.
Makedonya’nın Önemli Şehirleri
1) Üsküp
2) Ohrid
3) Bitola (Manastır)
4) Struga
5) Veles (Köprülü)
6) Tetova
7) Gostivar
8) Mavrovo
9) Galiçnik
Makedonya’nın Tarihi
Bilinen ilk Kralı Birinci Perdikas oldu. Perdikas zamanında krallık, Trakya ve Sırbistan’a kadar genişledi.
MÖ 513 yılından 479 yılına kadar bölge Perslerin işgali altında kaldı. Pers hakimiyetinin sona ermesiyle, Makedonya Krallığı’nın başkenti Pella oldu.
MÖ 359’da Kral 2. Filip’in iktidar olması ile iyice kuvvetlendi. MÖ 334-323 yıllarında Filip’in oğlu olan Büyük İskender başa geçti ve Kral oldu.
Büyük İskender; Yunanistan, Anadolu, İran, Mısır ve Suriye’yi alıp Türkistan ve Hindistan’a kara gitti.
MÖ 172 ve 168 yılları arasında yapılan savaşlarsa yenilince Roma hakimiyeti altına girdiler. Milattan Sonra 6. Yüzyılda hızla Slavlaşmaya başladı. 9. Ve 10. Yüzyıllarda Bulgarlar, bölgede güçlenmeye başladı.
1204 ve 1224 yılları arasındaki 4. Haçlı Seferleri zamanında Makedonya Latin Krallığı kuruldu. Bölge daha sonra 1230’da Bulgarların ve 1280’de Sırpların hakimiyetine geçti.
Makedonya’ya ilk Osmanlı akını, Osman Bey zamanında ve 1324 yılında yapıldı. 1371 yılında Birinci Murad Han devrinde Makedonya ele geçirildi. 1912-1913 yılındaki Balkan Savaşı’nda yenilince, Makedonya Osmanlı hakimiyetinden çıktı.
1939-1945 yılları arasındaki İkinci Dünya Savaşı sonrasında 1947 yılında Makedonya, Yugoslavya, Bulgaristan ve Yunanistan devletleri arasında paylaşıldı.
O zaman Yugoslavya sınırları içerisinde kalan Makedonya’da Yugoslavya cumhuriyetlerinden biri olan Makedonya Cumhuriyeti kuruldu. Makedonya Cumhuriyeti, Yugoslavya’nın dağılması ile kurulan Yeni Yugoslavya’dan 1991 yılında yapılan referandum ile ayrılarak, bağımsızlığını ilan etti.
Günümüz Makedonya ismi ile anılan Balkan toprakları, tarih boyunca Roma İmparatorluğu, Bizans, Bulgar, Sırp Devletleri ve 1371-1912 yılları arasındaki dönemde ise Osmanlı Devleti’nin sınırları içerisinde yer almıştır.
Makedonya Gezi Rehberi
Makedonya’ya Nasıl Gidilir?
Makedonya’ya iki türlü gidilebilir.
1) Havayolu
2) Karayolu
Ben Makedonya’ya otobüsle gittim. Belgrad uluslararası otogarından Niş otobüsleriyle (2013 yılında) 25 Euro’ya Üsküp’e gittim. Burada ilginç bir uygulama var. Bilet ile birlikte size bir de jeton veriyorlar. Jeton ile “giden yolcu” hesabı, otobüslerin yanaştığı kısma geçiyorum.
Daha önceki Balkan yazılarımda da belirttiğim gibi Balkanlarda (Yunanistan hariç) bagaja valiz vermek ücretli. Bagaj parası olarak 60 dinar ödüyorum.
Belgrad-Üsküp Arası Kaç Saat Sürüyor?
Belgrad’dan Üsküp’e olan yolculuğum otobüsle yaklaşık 7 saat sürüyor. 23.15’de başladığım otobüs yolculuğu ertesi sabah 05.50’de bitiyor.
Otobüsle Belgrad- Üsküp Yolculuğum
Bana iki ülkenin sınır kapısı arası çok yakın gibi geldi. Sırbistan sınır kapısı çıkışından yaklaşık 10 dakika sonra Makedonya sınır kapısında oluyorsunuz. Yolculuk sırasında otobüsten inmeden, pasaportlarımızı her ülke polisine de verdik. Belgrad’dan Üsküp’e, yine Niş üzerinden gittik.
Üsküp’e Varış
Üsküp Uluslararası Otogar’a geliyorum. Otobüste uyurum ama uzanıp yatmayınca çok uykusunu alabilen biri değilim. Belgrad’da hostelde kaldığım için burada da bir hostelde kalmayı planlıyorum. İsimlerini almıştım. Çok da kalabalık olmaz diye planlıyorum.
Bir taksi bulayım diyorum; Türküm ben diyerek Türkçe bilmeyen bir taksici yapışıyor. Tamam diyorum, demez olaydım. Daha önceden kaydettiğim hostele gidiyoruz sabahın 6’sı… Zili çalıyorum ama kimse kapıyı açmıyor. Hostele giremiyorum. Listedeki diğer hosteli deniyorum yer yokmuş. Evdeki hesaplar çarşıya uymuyor. Listemdeki başka bir hostele bakıyorum, burası da hoşuma gitmiyor.
Ne güzel diyorum, Üsküp’e geldim ama kalacak yerim yok. Taksi şoförü beni bir eve götürüyor kiralık oda diye. Dışı bildiğiniz inşaat halinde olan gecekondu gibi bir eve götürüyor. Ev, resmen buz gibi… Odada tuvalet de yok. Evin içinde de resmen soğuk yeller esiyor. “Ben burada kalmam” deyip gidiyorum. Bir otele götürüyor, otel mühürlenmiş! Adam beni taksi ile saçma sapan yerlere götürüp duruyor, bu arada taksimetre çalışıyor! Küçücük Makedonya’da bula bula mühürlü oteli mi buldu bu adam deyip sinirleniyorum. “Beni daha fazla dolaştırmadan, düzgün bir otele götür artık” diyorum. Arnavut Mahallesi’nde ekonomik bir otele götürüyor. Resepsiyondaki çocuk Türkçe ve İngilizce biliyor. Bu kısım tamam. 😉
Odaya çıkıp, oda güvenli ve temiz mi diye bakıyorum. Evet, güvenli ve temiz! Üsküp gibi ufak bir şehirde, ‘Çakal Karlos’ misali beni dolaştırıp duran sözde ‘Türk’ taksicinin bana söylediği taksi ücreti 50 Euro oluyor! Sen beni dolaştırdın, saçma sapan yerlere götürdün. 50 Euro vermem diyorum. En sonunda 30 Euro’ya anlaşıyoruz.
Makedonya Kaç Günde Gezilir?
Makedonya küçük bir ülke. Sadece Üsküp’ü gezecekseniz bir gün, Üsküp’ün yanı sıra Ohrid’e de gidecekseniz en az iki gün yeterli olacaktır.
Makedonya’ya Ne Zaman Gidilir?
Ben, Ekim ayında Makedonya’ya gitmiştim. Bir gün öncesinde Belgrad ne kadar yağmurlu ve serinse, ertesi gün gittiğim Üsküp, o kadar güneşli ve ılıktı. Belgrad ve Üsküp’ün arasındaki bu iklim farkı beni şaşırtmıştı.
Makedonya’da Gezilecek Yerler
1) Üsküp Meydanı
2) Millenyum Haçı (Sredno Vodno)
3) Ohrid (Ohrid Gölü)
4) Struga
5) Bitola
6) Makedonya Köyü
7) Matka Kanyonu
Üsküp’te Gezilecek Yerler
1) Taş Köprü
2) Meydan
3) Türk Çarşısı
4) Mustafa Paşa Camisi
5) Üsküp Kalesi
6) Arkeoloji Kalesi
7) Milenyum Haçı
8) Rahibe Teresa’nın Evi
Figen Karaaslan Seyyahça © Mart 2018