Vize

Schengen Vizesi

Türklerin yıllardır bitmeyen seyahat eziyeti Schengen Vizesi… Gidilecek ülkenin konsoloslukları tarafından istenen sayfalar dolusu evraklar, genellikle kısa süreli verilen ama neden kısa süreli verildiği tam olarak bilinemeyen Schengen Vizeleri ve bu sebeple, yıl içinde belki de birden fazla kez başvurmak zorunda olduğumuz tatsız tuzsuz bir süreç Schengen Vizesi başvuruları… Bu yazı Schengen Vizesi ile ilgili merak edilen konuları ve sorulan soruları aydınlatmak amaçlı yazılmıştır.

Schengen Adı Nereden Geliyor?

Lüksemburg, Almanya ve Fransa sınırlarının kesiştiği noktada Lüksemburg sınırları içinde Moselle Nehri’nin kıyısında kurulmuş olan bu küçük köy, ismini Avrupa Birliği vize sisteminin temeli olan Schengen Antlaşması’na vererek dünya çapında bilinir hale geldi. Başkent Lüksemburg’a yaklaşık 40 kilometre mesafede bir köydür. Bu köyde, Schengen bölgesine girmiş olan ülkelerin ulusal pasaportları da bu müzede sergilenerek tarih sahnesindeki yerlerini alıyor.

Schengen Vizesi Nedir?

Avrupa Birliği’nde 1985 yılında yürürlüğe giren, Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin Avrupa’da serbest dolaşımıyla ilgili bir anlaşmadır. Schengen anlaşması ile bu sözleşmeye taraf ülkeler, aralarındaki sınırlardaki kontrolleri kaldırılmıştır.  Schengen anlaşması; 26 Schengen ülkesi, 27 AB ülkesinin 22’si ve dört AB üyesi olmayan ülkeden oluşmaktadır.

Shengen vizesi ile 180 günlük bir dönemde 90 günü aşmayacak sürede, Schengen’e üye olan ülkelerin yasal sınırları içindeki planlı ziyaretleri veya bu sınırlardan yapılan transit geçişleri kapsar.

Avrupa Birliği’ne üye olan ülkenin vatandaşı, Schengen bölgesine üye ülkelerden birinin vizesi aldığında, diğer Avrupa Birliği ülkelerine de serbestçe seyahat edebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta Schengen vizesi hangi ülke için alındıysa yapılacak olan ilk seyahat de o ülkeye olmalıdır. Hangi ülkeye vize alındıysa, ilk olarak o ülkeye giriş yapılması önemlidir.

Seyahatin süresi, vizenin üzerinde yazılı olan süre ile sınırlıdır. AB Komisyonu, Schengen uygulamalarına ilişkin önerilerde bulunabilir. Schengen ülkeleri ortak Schengen Information System (SIS) adı verilen bir veri tabanından yararlanırlar. Bir nevi veri bankası olan bu sistemde, Schengen ülkelerine giriş ile ilgili bilgiler başta olmak üzere çeşitli bilgiler yer alır. Bu veri tabanı, birliğe üye olan ülkelerin yetkili makamlarının kullanımına açıktır.

Schengen Vizesi Hangi Ülkelerde Geçerlidir

Schengen’e üye olan ülkeler şunlardır:

  • Almanya
  • Avusturya
  • Belçika
  • Çek Cumhuriyeti
  • Danimarka
  • Estonya
  • Finlandiya
  • Fransa
  • Hollanda
  • İspanya
  • İsveç
  • İtalya
  • Lüksemburg
  • Macaristan
  • Letonya
  • Litvanya
  • Lüksemburg
  • Malta
  • Polonya
  • Portekiz
  • Slovakya
  • Slovenya
  • Yunanistan

Bunların dışında ayrıca Avarupa Birliği’ne üye olmayan İsviçre, İzlanda ve Norveç de Schengen ülkeleri ile özel bir anlaşma imzalayarak, aynı uygulamaları benimsemişlerdir.

Schengen Vize Kategorileri

Başvuruda bulunacak olan kişiler, seyahatlerinin amacına ve çalışma koşullarına göre vize kategorilerini belirleyerek ilgili konsolosluğa Schengen Vizesi başvurusunda bulunurlar.

1) Turistik Vize

2) Aile ve Arkadaş Ziyareti Vizesi

3) Ticari Vize

4) Şoförler Vizesi

5) Gemiciler Vizesi

6) Eğitim Vizesi

7) Kültürel- Sportif ve Konferans Vizesi

8) AB Vatandaşı Eşi ve /veya Çocukları Vizesi

Schengen Vize Türleri 

Schengen vize türleri de aşağıdaki gibidir.

1) A Tipi Schengen Vizesi

A tipi vize, havaalanlarında size transit geçiş için olanak sağlamaktadır. Bu vizeye, transit vize de denilmektedir.

Transit Vize

Seyahat amacıyla yolculuk esnasında aktarmalı yolculuk yapılacaksa kullanılan ya da alınan vize türüdür.

Schengen’e üye olan ülkelerin havaalanlarının uluslararası transit alanlarından, asıl gidilecek olan ülkeye aktarmalarda kullanılan “havaalanı transit vizesi” de Schengen vizesi kapsamındadır.

Alınan Schengen vizesi, alınmış olan vizenin geçerli olduğu süre içerisinde size diğer Schengen ülkelerine gitme olanağı verir. Burada önemli olan nokta, seyahat edeceğiniz ülkeye giderken, yolculuk sırasında içinden geçeceğiniz ülkenin sizden transit vize isteyip istemediğidir. Asıl gideceğiniz ülke sizden vize istemiyorsa bile uçakla, özel araçla ya da otobüsle aktarmalı bir yolculuk gerçekleştirecekseniz, transit vize almanız gerekiyor. Örneğin özel araç ile Makedonya’ya gidecekseniz, Makedonya (Fyrom) Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Ancak Makedonya- Üsküp yolculuğu esnasında, Yunanistan’dan geçmeniz gerekiyor ve Yunanistan’ın sadece içinden geçip gidecek olsanız bile bu transit vizeyi almanız gerekiyor.

2) C tipi Schengen Vizesi

Kişiye, söz konusu Schengen ülkesine 90 günlüğüne giriş imkanı sağlar. Bu vize türü, turistik, ziyaret, kültür-spor amaçları içeren kalış imkanı sağlar.

3- D Tipi Schengen Vizesi (Ulusal Vize)

Söz konusu Schengen ülkesinde 90 güne kadar çalışma, girişimcilik, eğitim ve aile birleşimi gibi amaçlarla kalış hakkı vermektedir.

4- Uzun Süreli Vize

Söz konusu Schengen ülkesinde, 90 günden fazla daimi oturum veya uzun dönem çalışma/okuma iznini kapsayan vize türüdür.

Schengen Vizesi ile Ulusal Vize Arasındaki Fark Nedir?

Schengen Vizesi (C tipi vize) kişiye, tüm Schengen Bölgesi’nde altı ay içinde en fazla 90 güne kadar seyahat etme imkanı tanır. Tanzim edilen vizeler, maksimum 5 yıla kadar geçerli olabilmektedir.

Ulusal vizeler (D tipi vize) 90 günü aşan ikamet süreleri için; örneğin aile birleşimi, alışmak veya üniversite eğitimini sürdürmek gibi amaçlarla verilen vizelerdir.

Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

AB üyesi ülkeler Schengen ve ulusal vizeler verirler. Türkiye’deki, Schengen ülkelerinin konsoloslukları Ankara, İstanbul, İzmir ve Edirne’de vize işlemlerini yürütmektedir. Vize Yasası çdahilinde, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ortak vize politikasının, üye ülkeler arasında Türkiye’de uyumlu bir şekilde uygulanmasını koordine eder. Ancak vize vermek Schengen ülkelerinin sorumluluğundadır.

Schengen’e üye olen ülkelerin vize için istediği evraklar ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. Bu sebeple hangi ülkeye seyahat etmek isteniyorsa o ülkenin konsolosluğunun Türk vatandaşlarından istediği evraklara bakmak gerekir.

Türkler En çok Hangi Ülkeden Vize Alıyor?

İstatistikler doğrultusunda Türklerin en çok vize talep ettiği beş Schengen ülkesi şu şekildedir.

  1. Almanya
  2. İtalya
  3. Yunanistan
  4. Fransa
  5. İspanya

En Kolay Schengen Vizesi Veren Ülkeler

Türklerin en çok vize başvurusunda bulunduğu bu beş ülke içinde, en kolay vize veren ülkeler İtalya ve Fransa olarak bilinse de bu durum, ekonomik ve siyasi koşullara göre değişim gösterebilmektedir.

Eldeki verilere göre en uzun vize veren ülke Fransa gibi gözükürken, en az ret veren Avrupa Birliği ülkesi İtalya olarak görülmektedir. İtalya’yı, Yunanistan ve İspanya izlemektedir.

Türkiye’ye yakın olması, ulaşımın karadan ve denizden de kolayca yapılabilmesi sebebiyle Yunanistan Vizesi de son zamanlarda Türkler tarafından çok tercih edilmektedir.

Türklerin en zor vize aldığı ülke ise Almanya’dır. Ancak birçok insanın akrabasının Almanya’da bulunmasından dolayı Almanya Vizesi başvuruları da sıkça yapılır.

Tek Girişli Schengen Ne Demektir?

Schengen tek girişli vize kişiye, Schengen bölgesinde belirli bir süre içinde Schengen alanından ayrılmadan dolaşım hakkı verir. Tek girişli Schengen vizesi ile birçok Schengen ülkesine giriş yapabilirsiniz ancak Schengen ülkesinden ayrıldığınız taktirde vize geçerliliğini yitirir.

Eğer almış olduğunuz Schengen vizeniz tek girişli ise; Schengen bölgesinden çıkış yaptıysanız, yeniden giriş yapmak istediğiniz taktirde yeni bir vize başvurusunda bulunmanız gerekecektir.

Türkiye’den  Vize İstemeyen Ülkeler 2017

Andorra Avrupa 90 gün Vizesiz
Antigua ve Barbuda Amerika 30 gün Vizesiz
Arjantin Amerika 90 gün Vizesiz
Arnavutluk Avrupa 90 gün Vizesiz
Azerbaycan Avrupa 30 gün Bakü Havaalanı’nda Vize
Bahamalar Amerika 240 gün Vizesiz
Bahreyn Asya 14 gün Sınırda Vize
Barbados Amerika 180 gün Vizesiz
Belize Amerika 90 gün Vizesiz
Beyaz Rusya Avrupa 30 gün Vizesiz
Bolivya Amerika 90 gün Vizesiz
Bosna-Hersek Avrupa 90 gün Vizesiz
Botsvana Afrika 90 gün Vizesiz
Brezilya Amerika 90 gün Vizesiz
Britanya Virjin Adaları Amerika 30 gün Vizesiz
Burundi Afrika 30 gün Sınırda Vize
Cibuti Afrika Süresiz Sınırda Vize
Cook Adaları Okyanusya 31 gün Vizesiz
Doğu Timor Asya 30 gün Sınırda Vize
Dominik Cumhuriyeti Amerika 30 gün Sınırda Vize
Dominika Amerika 21 gün Vizesiz
Ekvador Amerika 90 gün Vizesiz
El Salvador Amerika 90 gün Vizesiz
Ermenistan Avrupa 120 gün Sınırda Vize
Fas Afrika 90 gün Vizesiz
Fiji Okyanusya 120 gün Vizesiz
Filipinler Asya 30 gün Vizesiz
Gambiya Afrika 90 gün Vizesiz
Guatemala Amerika 90 gün Vizesiz
Güney Afrika Cumhuriyeti Afrika 30 gün Vizesiz
Güney Georgia ve Güney Sandwich Adaları Amerika Süresiz Ziyaretçi İzni Gerekli
Gürcistan Avrupa 360 gün Vizesiz, Pasaportsuz
Haiti Amerika 90 gün Vizesiz
Honduras Amerika 90 gün Vizesiz
Hong Kong Asya 90 gün Vizesiz
Irak Asya Süresiz Vizesiz
İran Asya 90 gün Vizesiz
Jamaika Amerika 90 gün Vizesiz
Japonya Asya 90 gün Vizesiz
Kamboçya Asya 30 gün Sınırda Vize
Karadağ Avrupa 90 gün Vizesiz
Katar Asya 28 gün Sınırda Vize
Kazakistan Asya 30 gün Vizesiz
Kırgızistan Asya Süresiz Vizesiz
Kolombiya Amerika 180 gün Vizesiz
Komor Federe İslam Cumhuriyeti Afrika Süresiz Sınırda Vize
Kore Cumhuriyeti Asya 90 gün Vizesiz
Kosova Avrupa 90 gün Vizesiz
Kosta Rika Amerika 30 gün Vizesiz
Kuveyt Asya 90 gün Sınırda Vize
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Avrupa 90 gün Vizesiz ve Pasaportsuz
Libya Afrika 90 gün Vizesiz
Lübnan Asya 180 gün Vizesiz
Madagaskar Afrika 90 gün Sınırda Vize
Makao Asya 30 gün Sınırda Vize
Makedonya Avrupa 90 gün Vizesiz
Maldivler Asya 30 gün Sınırda Vize
Malezya Asya 90 gün Vizesiz
Mauritius Afrika 90 gün Vizesiz
Mikronezya Okyanusya 30 gün Vizesiz
Moğolistan Asya 90 gün Vizesiz
Moldova Avrupa 90 gün Vizesiz
Mozambik Afrika 90 gün Sınırda Vize
Nepal Asya 90 gün Sınırda Vize
Nikaragua Amerika 90 gün Vizesiz
Niue Okyanusya 30 gün Vizesiz
Palau Okyanusya 30 gün Sınırda Vize
Panama Amerika 180 gün Vizesiz
Paraguay Amerika 90 gün Vizesiz
Peru Amerika 180 gün Vizesiz
Saint Kitts ve Nevis Amerika 90 gün Vizesiz
Saint Lucia Amerika 42 gün Vizesiz
Saint Vincent ve Grenadinler Amerika 30 gün Vizesiz
Samoa Okyanusya 60 gün Sınırda Vize
Senegal Afrika Süresiz Sınırda Vize
Seyşel Adaları Afrika 90 gün Vizesiz
Singapur Asya 30 gün Vizesiz
Sırbistan Avrupa 90 gün Vizesiz
Sri Lanka Asya 30 gün Sınırda Vize
Sudan Afrika 30 gün Sınırda Vize
Svaziland Afrika 30 gün Vizesiz
Şili Amerika 90 gün Vizesiz
Tacikistan Asya 45 gün Sınırda Vize
Tanzanya Afrika Süresiz Sınırda Vize
Tayland Asya 30 gün Vizesiz
Tayvan Asya 30 gün Sınırda Vize
Togo Afrika 90 gün Sınırda Vize
Tonga Okyanusya 31 gün Sınırda Vize
Trinidad ve Tobago Amerika 90 gün Vizesiz
Tunus Afrika 90 gün Vizesiz
Turks ve Caicos Adaları Amerika 30 gün Vizesiz
Tuvalu Okyanusya 30 gün Sınırda Vize
Uganda Afrika 90 gün Sınırda Vize
Ukrayna Avrupa 60 gün Sınırda Vize
Umman Asya 30 gün Sınırda Vize
Uruguay Amerika 90 gün Vizesiz
Ürdün Asya 90 gün Vizesiz
Vanuatu Okyanusya 90 gün Vizesiz
Vatikan (Ancak İtalya vize istiyor) Avrupa 90 gün İtalya’dan Geçilebilir
Venezuela Amerika 90 gün Vizesiz
Yeşil Burun Adaları Afrika Süresiz Sınırda Vize
Zambiya Afrika 30 gün Sınırda Vize

2017 Schengen Vize Ücretleri Ne Kadar?

Schengen Vize fiyatları yıldan yıla ve ülkeden ülkeye göre değişiklik göstermektedir. Bunun için uygulanan tek bir fiyat yoktur. Güncel Schengen Vizesi fiyat bilgisi için gitmeyi planladığınız ülkenin konsolosluğunun web sayfasına bakmanız gerekir.

Figen Karaaslan Seyyahça © Ocak 2017

Kendim için modern bir Seyyah Kadın gezgin diyebilirim. Yaşamın, bir yol ve yolculuk olduğuna inanıyorum. Seyahat etmeyi, insanı içsel yolculuklara taşıdığını düşündüğüm için seviyorum. Bu sebeple de, fırsat buldukça, bir seyyah gibi geziyorum ve yolculuk yapıyorum. Yaşamın, paylaştıkça zenginleştiğine ve anlamlandığına inandığım için de; gördüklerimi ve yaşadıklarımı Seyyahça’da yazarak, paylaşıyorum. Yaşam yolunda yolculuk ederken; 2014 yılında, Yaşamı Kullanma Kılavuzu isimli bir kitap yazdım ve yayınlattım. Mersin Üniversitesi Seyahat İşletmeciliği ve Yakın Doğu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık mezunuyum. 10 yıldan fazla reklam-metin yazarlığı, editörlük ve içerik editörlüğü yaptığım profesyonel meslek hayatıma; editörlük, kurumsal iletişim ve dijital pazarlama ile devam ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.