Viyana’da Gezilecek Yerler
Bu yazımda hep birlikte, üst üste “en yaşanılası” şehirlerden birisi seçilmiş olan Viyana’yı gezeceğiz. Şehre adımınızı atar atmaz temizliği, huzuru ve düzenliliği ve sanatla dolu sokakları ile bunun nedenini çok iyi anlıyorsunuz. Söze ihtiyaç yok çünkü her şey ortada! Bu yazı ile klasik müziğin, operanın, sarayların ve saray yaşamına bağlı olarak bir salon dansı olan valsin, aynı zamanda mimarinin ve sanatın köklerine yolculuk edeceğiz. Viyana’da gezilecek yerleri birlikte Seyyahça gezeceğiz.
Estetik mimarideki yapıların, tarihi kiliselerin, opera binalarının, saraylarının ve keyifli kafelerin olduğu Avrupa şehirlerini seviyorum. Viyana da, saydığım tüm bu şeyleri, kendinde barındıran zenginlikte bir şehir!
Dans etmeyi seven; modern dans, flamenko, sirtaki ve vals da dahil birçok dansı etmiş biri olarak ruhumun sanata ve estetiğe olan zaafı ve açlığıyla, sanata doymak için uzun zamandır aklımda olan Viyana’ya gitmeye karar verdim.
Viyana Hakkında Bilgi
Konumu
Viyana, bir Orta Avrupa şehridir. Tuna Nehri’nin kıyısında kurulmuştur. Viyana, Slovakya-Bratislava’ya hayli yakındır.
Komşuları: Kuzeyinde Çek Cumhuriyeti, Güneyinde Slovenya, Doğusunda Macaristan ve Slovakya, Batısında ise İsviçre ile Almanya yer alır.
Viyana’nın merkezi, ring denilen yollardan ve 23 bölgenden oluşuyor.
Viyana’ya Gitmek İçin Vize Gerekir mi?
Viyana, umuma sahip (Bordo) pasaport sahibi Türklerden Schengen vizesi istemektedir. Yeşil (Hususi) ve Gri (Hizmet) pasaport sahiplerinin ise, 90 güne (3 ay) kadar kalma izinleri vardır.
Avusturya’nın Resmi Dili
Avusturya’nın resmi dili Almanca’dır.
Avusturya’da Yaygın Olan Din
En yaygın olan din Katolikliktir.
Para Birimi
Para birimi Euro’dur
Avusturya’da Saat
Biz yaza saati kullanırken 1 saat olan saat farkı bizi yaz saati uygulamasını bırakınca kışın iki saate çıkmıştır. Burada saat, 2017’de iki saat geridir.
Viyana’yı Gezmek İçin Kaç Gün Gerekir?
Şehirde birçok saray, kilise ve müze olduğu için Viyana’nın hakkını vererek gezebilmek için en az 3 gece kalmalı diye düşünüyorum.
Viyana’ya Ne Zaman Gidilir?
Viyana’da yılın çoğu zamanı yağmur yağmaktadır. Ayrıca kış dönemi biraz rüzgarlı geçtiği için gitmek için en ideal zamanlar İlkbahar ve Yaz aylarıdır.
Ama ben; “Avrupa şehirlerinde kışı, karı ve soğu da severim.” diyorsanız kışın da ziyaret edilebilir. Bu, tamamen sizin tercihinize kalmış.
Viya’nın Ünlüleri
Aslen Viyanalı olan ya da yaşamlarının bir kısmını bu şehirde geçiren bazı Viyana ünlüleri şu şekilde:
Besteci ve Müzisyenler
Klasik müziğin ünlü isimleri bu ülkeden çıkmış. Bunlar: Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Joseph Haydn, Michael Haydn (Joseph Hydn’ın kardeşi), Johann Strauss. Franz Schubert, Herbert von Karajan (orkestra şefi), Falco (pop müzik sanatçısı), Joe Zawinul (Caz Davulcusu)
Mimarlar
Friedensreich Hundertwasser (Jugendstil öncüsü, Hundertwasserhaus mimarı), Alois Negrelli (Süveyş Kanalı’nın Baş Mimarı), Otto Wagner (Viyana’daki çoğu tarihi binanın mimarı).
Yöneticiler ve Politikacılar
Avusturya İmparatoru I.Ferdinand, Prince Eugene (Osmanlılara karşı savaşan Savoy Dükü), Maria Theresia (Arşidüşes), Marie Antoinette (Kraliçe, Fransa Kralı XVI. Louis’nin eşi), Radetzky von Radetz Wenceslaus (Johann Strauss I’in adına Radetzky Marşı’nı yazdığı, yetmiş yıl askerlik yapan Çek Kökenli başarılı Avusturya generali), Adolf Hitler (Diktatör, 1932’de Alman Vatandaşlığına geçti)
Bilim İnsanları
Albert Einstein: Bir süre Avusturya’da yaşamış ve 1911-1912 yıllarında Avusturya-Macartistan vatandaşlığı almıştır. Christian Doppler: Doppler Kayması’nı buldu. Ernst Mach: Ses hızını keşfetti. Alfred Adler: Kişisel psikolojinin kurucusu. Sigmund Freud: Psikiyatr ve psikoanalizin kurucusu.
Yazarlar
Franz Kafka, Stefan Zweig.
Ülke Yönetimi
Viyana Avusturya’nın başkenti olup, Avusturya’yı oluşturan dokuz federal eyaletten birisidir.
Viyana’nın Tarihi
Avusturya’ya damgasını vuran Habsburg, tarihe de damgasını vurmuştur. 1273 yılında Rudolf I. von Habsburg Roma-Cermen kralı olarak başa geçmiştir. Habsburg hanedanları, 600 yıldan fazla bir süre boyunca ülkeyi yönetmiş ve bu şekilde Viyana’nın tarihinde kader belirleyici bir görev üstlenmişlerdir.
Bu dönemde Viyana, Kutsal Roma İmparatorluğu’nun hükümranlık kenti olur. 1500 yılına kadar kentte yenilenme görülür. Viyana’da ekonomi ve ticaret alanında adeta altın çağ yaşanır.
Viyana, orta çağın birçok şehri gibi vebadan, çekirge istilası ve yangınlardan nasibini almıştır. 1326 yılında çıkan büyük bir yangın Viyana’nın hemen hemen üçte ikisini yok etmiştir.
Bizim Viyana kapılarına dayanmak şeklinde tarih kitaplarında bildiğimiz viyana kuşatmalarına bir kez daha değinecek olursak…
Osmanlının Viyana Kuşatması
Viyana hükümranlık şehri olarak, gelişmekte olan Osmanlı İmparatorluğu’nun dikkatini çeken ve iştahını kabartan bir hedef haline de gelmiştir. Bunun sonucunda iki taraf arasında iki yüzyıl boyunca çok sayıda insanın hayatını kaybetmesine neden olan birçok çatışma ve kuşatma yaşanmıştır.
Macaristan’ın fethinden sonra Osmanlı ordusu ilk kez 1529 yılında Viyana kapılarına dayanmıştır. Viyana’nın savunma olanakları Osmanlı’ya nazaran kısıtlı olmasına rağmen, başarılı bir şekilde kendini koruyabilmiştir. 1529 yılındaki kuşatma deneyimleri göz önünde bulundurularak, kentin surları güçlendirilmiş ve Viyana’nın etrafını saran kuvvetli bir savunma duvarı inşa edilmiştir.
1683 yılında, üç ay süren ikinci Viyana kuşatması esnasında bu tedbirin önemi ve etkisi iyice anlaşılmıştır. O tarihte 200 bin kişilik bir ordu, Osmanlı Sadrazamı Kara Mustafa Paşa’nın önderliğinde Viyana kapılarına tekrar dayanmıştır. Kent, bu kez de başarılı şekilde kendini savunmayı başarmıştır. Taraflar arasında 1718 yılında yapılan Pasarofça Antlaşması sayesinde Osmanlı İmparatorluğu ile kalıcı bir barış sağlanmıştır.
Türkiye’den Viyana’ya Nasıl Gidilir?
Türkiye’den THY, Pegasus havayolları ülke dışından ise Austrian Airlines, Lufthansa, Torom Airlines, AirBerlin ve AirBaltic’in uçuşları ile İstanbul’dan Viyana’ya gitmek mümkün.
Sabırlı olanlar için karayoluyla, Viyana’ya otobüs ile ulaşım da mevcut…
Viyana’ya Yolculuk
Viyana uçağının kalkış saatini beklerken yolcuların büyük çoğunluğunu Türk gurbetçilerin oluşturduğunu gözlemliyorum.
Viyana Schwechat Havalimanı’na Yolculuk Kaç Saat Sürüyor?
İstanbul’dan Viyana’ya olan uçuş yaklaşık, 2 saat 25 dakika sürüyor.
Havaalanından Viyana Merkeze Varış
Viyana Havalimanı’ndan şehir merkezine gitmenin birkaç yolu var. Öncelikle şehir, bölgelere ayrılmış durumda… Havaalanından otobüsle, metro ile, hızlı tren ve taksi ile şehrin merkezine gidebilirsiniz.
Ben tren ile gitmeyi tercih ettim. Tren bileti fiyatı 4.60 Euro…
Gittiğim ülkelerde merhaba, iyi günler ve teşekkür ederim diyebilecek kadar da olsa, oranın dilinde konuşmayı seviyorum. Az da olsa gittiğiniz ülkenin diliyle konuştuğunuz zaman size karşı daha ilgili ve pozitif oluyorlar.
Viyana’ya Gidecekler İçin Basit Almanca Kelimeler
Merhaba: Hallo (Halo)
Günaydın: Guten morgen (Guten morgen)
Evet: Ja (Ya)
Hayır: Nein (Nayn)
İyi günler: Guten tag (Guten tak)
İyi akşamlar: Guten abend. (Guten abent)
İyi Geceler: Gute nacht. (Gute naht)
Güle Güle: Tschüs (Çüs)
Teşekkür ederim: Danke (Dankı)
Rica ederim : Bitte (bitı)
Lütfen: Bitte (Bite)
Bilmiyorum: Ich weiss nicht (ih vays niht)
Biraz su alabilir miyim? Könnte ich etwas wasser bekommen? (Könte ih etvas vasser bekommen)
Bir bira lütfen: Ein bier bitte (ayn biir bite)
Ben bir Türk’üm : Ich bin ein Türke (ih bin ayn türkı)
Viyana’da Gezilecek Yerler
Müzeler, saraylar ve kiliseler diyarı olan Viyana’da 30 çeşit müze var. 30 adet müzeyi gezmek, üç günde hem zor hem de çok pahalı olacağı için seçim yaparak gezmek akıllıca olacaktır.
Viyana Sarayları
Viyana, müzik ve opera kadar saraylarıyla da öne çıkan bir şehir…
- Hofburg Sarayı
- Schönbrunn Sarayı ve Bahçeleri
- Belvedere Sarayı
Viyana’daki Katedraller ve Kiliseler
- Aziz Stephan Katedrali
- Karl Kilisesi
- Aziz Peter Kilisesi
- Aziz Jerome Kilisesi
- Kapüsen Kilisesi (Kraliyet Mezarlığı)
- Augustiner Kilisesi
Viyana’daki Devlet Binaları ve Diğer Yapılar
- Avusturya Parlamento Binası
- Viyana Devlet Opera Binası
- Viyana Belediye Binası
- Ulusal Tiyatro
- Hundertwasserhous
- Naschmarkt
- Viyana Hayvanat Bahçesi
- Prater Park-Dönme Dolap
- İspanyol Binicilik Okulu
- Viyana Ulusal Kütüphanesi
Viyana’da Görülecek Yerler
1) Mozart Heykeli
2) Zafer Takı
3) Anker Saati
4) Veba Sütunu
5) Maria Theresa Meydanı ve Anıtı
6) Donner Çeşmesi
7) Tuna Nehri ve Tuna Kulesi
Müzeler Bölgesi
Viyana müzeler açısından da zengin bir şehir, 30 adet müzesi var. Yani bu demek oluyor ki aklınıza gelen birçok şeyin müzesinin olma ihtimali var.
- Viyana Doğa Tarihi Müzesi
- Sisi Müzesi
- Albertina Müzesi
- Sanat Tarihi Müzesi
- Leopold Müzesi
- MUMOK Müzesi
- ZOOM Çocuk Müzesi
- Mimarlık Müzesi
- Teknik Müze
Figen Karaaslan Seyyahça © Mayıs 2017