İstanbul

Yedi Tepeli İstanbul

Yedi Tepeli İstanbul

Şarkılara, şiirlere ve hikâyelere hep konu olmuştur, İstanbul’un o meşhur yedi tepesi… Hep söylenir: “İstanbul yedi tepe”, “Yedi tepeli şehir İstanbul” diye… İstanbul’un yedi tepesinden hep bahsedilir de, o tepelerin hangileri olduğundan pek bahsedilmez.

İstanbul, efsanevi bir şehirdir. Yüzyılları yaşamış, birçok imparatorluk ve medeniyet görmüş geçirmiş bir şehirdir. Asya ile Avrupa’nın aşkla kavuştuğu, her iki kıtaya da hakim Yeditepeli güzel şehir İstanbul…

İstanbul’un Tarihi Simgeleri

İstanbul’u İstanbul yapan İstanbul’un tarihi simgeleri nedir diye sorsanız, İstanbul’un sevdalılarından farklı cevaplar duyabilirsiniz. Kimi mağrur güzelliğiyle tek başına denizin ortasında duran Kız Kulesi’ni der. Kimi tüm efsaneleri ve içinde barındırdığı hayalleri ile göğe dimdik uzanan Galata Kulesi’ni der. Kimileriyse mistik ve eşsiz güzelliğiyle kendine hayran bıraktıran Ayasofya’yı söyler. Kimisi tarihi yarımadanın, İstanbul’un simgesi olma misyonunu elinde tuttuğunu der. Kimi neredeyse İstanbul’un ikinci ismi olmuş, ona adını veren Yeditepe’yi söyler. Kimi İstanbul’u yüzyıllardır koruyan kuşatan ve Boğaz manzarasının güzelliğine güzellik katan surları söyler.

Bana göre bu kadar zengin tarihi ve kültürel mirası olan bu şehrin simgesi, tek bir eser olamaz. Çünkü camileri, kiliseleri, sinagogları, anıtları, surları, kaleleri, tarihi evleri, çarşıları ve pazarlarıyla, İstanbul’un her şeyi başlı başına önemli bir simgedir. İstanbul’un Tarihi Simgeleri ve Efsaneleri

Geçenlerde  “yedi tepeli İstanbul” sözünü duyduğumda, düşündüm bu yedi tepe hangileriydi diye? Baktım ki İstanbul tepelerinin çoğu eksik aklımda, ben de araştırmaya karar verdim bu tepeleri…

İstanbul’un,  tarihi surları içinde kalan bölüm, yedi tepe üzerine kurulmuştur. Suriçi bölgesi Fatih ilçesini kapsamaktadır. Sur dışı diye tabir edilen, surlara sınır olan yerlerse Eyüp ve Zeytinburnu’dur.

İstanbul’un Yedi Tepesi

İstanbul’un her bir tepesinin üzerinde bir cami bulunuyor.

1. Topkapı Sarayı, Sarayburnu, Ayasofya

2. Çemberlitaş, Nurosmaniye Camisi, Cağaloğlu

3. Beyazıt Camisi, Üniversite, Süleymaniye Camisi

4. Fatih Camisi, Zeyrek Kilise Camisi

5. Yavuz Selim Camisi, Rum Lisesi, Fener

6. Edirnekapı, Mihrimah Camisi, Tekfur Sarayı

7. Çapa, Cerrahpaşa, Haseki Külliyesi, Samatya

İstanbul’un Diğer Ünlü Tepeleri

  • Beykoz’da Yuşa Tepesi
  • Rumelihisarı’ndaki Şehitlik Tepesi
  • Sarıyer’de Maden Tepesi
  • Paşabahçe’de Karlıtepe
  • Beyoğlu’nda Tepebaşı ve Fetihtepe
  • Şişli’de Hürriyet Tepesi, Gayrettepe, Esentepe ve Kuştepe
  • Kâğıthane’de Nurtepe, Şirintepe Seyrantepe, Gültepe, Çeliktepe
  • Kadıköy’de Fikirtepe, Göztepe
  • Üsküdar’da İcadiye Tepesi, Sultantepe, Nakkaştepe
  • Ve son olarak da: Büyük Çamlıca ve Küçük Çamlıca

Figen Karaaslan Seyyahça © Haziran 2011

 

 

Kendim için modern bir Seyyah Kadın gezgin diyebilirim. Yaşamın, bir yol ve yolculuk olduğuna inanıyorum. Seyahat etmeyi, insanı içsel yolculuklara taşıdığını düşündüğüm için seviyorum. Bu sebeple de, fırsat buldukça, bir seyyah gibi geziyorum ve yolculuk yapıyorum. Yaşamın, paylaştıkça zenginleştiğine ve anlamlandığına inandığım için de; gördüklerimi ve yaşadıklarımı Seyyahça’da yazarak, paylaşıyorum. Yaşam yolunda yolculuk ederken; 2014 yılında, Yaşamı Kullanma Kılavuzu isimli bir kitap yazdım ve yayınlattım. Mersin Üniversitesi Seyahat İşletmeciliği ve Yakın Doğu Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık mezunuyum. 10 yıldan fazla reklam-metin yazarlığı, editörlük ve içerik editörlüğü yaptığım profesyonel meslek hayatıma; editörlük, kurumsal iletişim ve dijital pazarlama ile devam ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.