Yunanistan Vatandaşlığı
“Yunanistan vatandaşı olunmaz, doğulur” düşüncesinin aksine, sonradan bir ülkenin vatandaşlığına da geçilebiliyor. Bana gelen birçok “nasıl Yunanistan vatandaşı olurum?” ve “Ailem Yunanistan’dan mübadele zamanında Türkiye’ye gelmiş, başvuru yapsam Yunanistan vatandaşı olabilir miyim?” sorusundan sonra bu konu için ayrı bir yazı yazmaya karar verdim. Sonradan Yunanistan vatandaşlığı almak mümkün. Ancak bunun için aranan bazı şartlar bulunmaktadır.
Nasıl Yunan Vatandaşı Olunur?
- Yunanistan’da doğanlar
- Yunanistan’da en az yedi yıl yaşıyor olanlar ve Yunanistan vatandaşlığına başvuruda bulunanlar eğer durumları uygun görülürse, Yunan vatandaşlığı kazanabiliyor.
- Yunan vatandaşıyla evli olanlar. Sadece kağıt üzerinde evli olmanız yeterli olmuyor. Yunan vatandaşıyla evli olan yabancı ülke vatandaşlarının evliliğinin, sahte ya da anlaşmalı evlilik olup olmadığı gözlem altına alınıyor.
- Yunanistan’da beş yıldır yaşayan ebeveynlerin çocukları, doğuştan Yunan vatandaşı oluyor.
- Etnik kökeninin Yunan olduğunu kanıtlayanlar. En tartışmalı olan konu budur. Bunu kağıt üzerinde kanıtlayan bireylere de, Yunanistan tarafından vatandaşlık hakkı veriliyor.
250 bin Euro ve üstü gayrimenkul alanlar da mülk edinimi yoluyla Yunanistan’da oturma izni alabiliyor. Sonrasında, 7 yıl boyunca Yunanistan’da ikamet ederse, Yunanistan vatandaşlığı için başvuruda bulunabiliyor. Yunanistan’da Ev Satın Alarak Yunan Vatandaşı Olmak yazımda, bu konu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Eski Mübadillerin Aileleri Yunanistan Vatandaşı Olabiliyor mu?
Normal şartlarda mübadele sebebiyle (zorunlu göç) Yunanistan’dan Türkiye’ye gelen Türklerin ve Türkiye’den Yunanistan’a giden Rumların, Mübadele Anlaşması gereği bir hakları olmuyor.
Ancak dedenizin/ ananenizin/babaannenizin veya annenizin/ babanızın Yunan kimliği bulunuyorsa, çocuklarına da vatandaşlık yolu açılabiliyor. Bunun için var olan belgelerle Yunanistan yetkili makamlarına, Yunanistan ile olan bağlarınızı ve ailenizin/ sizin vatandaşlığınızı kanıtlayabilmeniz gerekiyor.
Burada 19. Madde’den de bahsetmek gerekir.
19. Madde Kanunu
Yunan kanunlarının 19. maddesine göre; Yunan soyundan gelmedikleri ve geri dönüş niyeti olmadan ülkeyi “terk ettikleri” gerekçesi ile 60 binin üzerinde Batı Trakya Türk’ü vatandaşlıktan çıkartılmış durumda… Vatandaşlıktan çıkartılan bu kişilerin çoğu, karar geriye dönük uygulanmadığı için vatandaşlık haklarını halen geri kazanamamış durumda ne yazık ki…
Ne yapabilirsiniz?
19. Madde hükmüyle Yunanistan vatandaşlığı hakkını kaybedenler, bir avukat aracılığıyla kendi durumu ile ilgili Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar vatandaşlığa alınmak için kişisel başvuru yapabiliyor.
Buna ilaveten, 19. maddenin uygulanmasından kaynaklanan mağduriyet ve sorunlara ilişkin Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’na şikayet başvurusu yapılabilmektedir.
İkinci Nesil Göçmenlerin Vatandaşlığı Hakkında Yunanistan Yasası
2015 yılında Yunanistan’da onaylanan yasanın ardından “İkinci Nesil Göçmenleri”nin vatandaşlık başvuruları değerlendiriliyor. İstatistiksel verilere göre son bir yıl içinde 6 bin 29 göçmene Yunan vatandaşlığı verilmiş.
Toplam 27 bin 720 Yunan vatandaşlığı başvurusundan, 6 bin 29 kişinin Yunan vatandaşlığı onaylanmış.
Yunanistan Vatandaşlık Yasası
Yunanistan Vatandaşlık Yasası’na göre Yunanistan’da 6 yıllık Yunan okullarından mezun olan çocuklar Yunan vatandaşı olabilecek.
Yasa tasarısına göre;
- Yunanistan topraklarında doğan her kişi,
- Anne ve babası Yunanistan’da doğan ve kalıcı olarak bu ülkede ikamet eden her göçmen, Yunan vatandaşı olmaya hak kazanıyor.
Yunan Vatandaşlığı İçin Aranan Ön Şartlar
- Yunan vatandaşı olmak isteyen yabancıların, başvuru yapılacak tarihe kadar yetişkin olması,
- Son 10 yıl boyunca herhangi bir suça karışmamış olması,
- Yunan vatandaşlığı başvuru tarihine kadar Yunanistan’da 7 yıl ikamet etmiş olması,
- Ve Yunanistan’da Oturma İznine sahip olması gerekmektedir.
Başvuru Nasıl Yapılır?
Yunan makamlarına vatandaşlık başvurusu yapabilmek için elinizde ailenizin Yunanistan vatandaşlık bağı, tapu vb gibi bazı kanıtlayıcı evrakların olması gerekiyor tabi… Sözlü olarak, ailem Yunanistan’dan gelmiş demenizin bir hükmü yok.
Yunan makamları, bu başvuruyu, elindeki belgelere, kişinin Yunanistan’daki bağlantısına, kişinin durumuna ve eldeki verilere göre inceler ve ardından, olumlu ya da olumsuz olarak karar verir.
Yunan Vatandaşlığı Başvurusu İçin Gereken Belgeler
Başvuru yapanlardan gelen bilgilere göre: Öncelikle Başbakanlık Arşivler Genel Müdürlüğü’ne müracaat yapmak gerekiyor. Müracaat yaparken Nüfus’dan: Alt, üst soy listesini alıyorsunuz.
Arşivler Genel Müdürlüğü’nden istediğiniz evrakları başvuru sırasında yazmayı unutmayınız. Bunlar: İskan kayıtları, Yunanistan’dan gelirken mal beyanlarını gösteren beyanname ve gelenlerin isim listesi oluyor. Tapu Arşivler Genel Müdürlüğü’nden ise tapu kayıtlarını alınıyor.
Vatandaşlık Başvurusu Nereye Yapılıyor?
Bu evraklar ile birlikte Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar vatandaşlığa alınmak için kişisel başvuru yapabilirsiniz. Tabii, son kararı evrakları ve durumunuzu inceleyip vereceklerdir.
Yunan Vatandaşlığı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
- Bana özellikle mübadil göçmenlerin Yunan vatandaşlığı konusunda çok soru geliyor.
Örneğin Dedem Yunanistan’da doğmuş ve 1923 yılında Selanik’ten göç etmiş ben de başvuruda bulunsam, Yunanistan vatandaşlığı alabilir miyim?
- Babamın/annemin doğum yerinde İskeçe/ Gümülcine/ Selanik vb. yazıyor. Babam Yunanistan vatandaşı sayılıyor mu? Eğer sayılıyorsa, ben de Yunan vatandaşlığına geçebilir miyim?
- Yunan vatandaşlığı konularını bilen, Yunan vatandaşlığı ile ilgilenen, vatandaşlık ve oturum izni hakkında bilgisi olan ve bu işlere bakan bir tanıdığınız veya tavsiye edebileceğiniz biri var mı diye soruyorlar.
- Yunan vatandaşlığı için nereye başvurmam gerekir?
Tüm bu soruları şöyle cevaplandırabilirim.
Aile üyelerinden birisinin Yunanistan’da doğmuş olması sizi otomatikman vatandaş yapmıyor. Aile üyelerinin ya da üyelerinden birinin Anne/baba/dede/babaanne/ anane Yunan kimliği de bulunmalıdır. Aile üyelerinde Yunan kimliği bulunan kişilerin çocukları, vatandaşlık için başvuruda bulunabilir.
Siz de farklı bir bilgi alırsanız ya da sürece dair deneyimlerinizi yorum aracılığıyla lütfen benimle paylaşınız. Böylece herkes güncel bilgilere ulaşabilir.
Figen Karaaslan Seyyahça © Şubat 2017
239 Yorum
Mufit Oral
Figen hanım merhaba,
Benim babam selanik doğumlu 10 yaşında istanbula gelmiş, babam 9 yıl önce vefat etti. Yunan kimliği bildiğim kadarı ile yoktu ama Selanikte iken var mıydı onu bilmiyoruz. Selanikten babamın kimliğini araştırırsak çıkartma olanağımız var mıdır ? Yeşil pasaportum olduğu için gidip sorabilirim.. Teşekkürler, iyi günler
Figen Karaaslan
Merhaba,
öncelikle sorunuzu, ilgili yazının altına “yorum” kısmından yazarak sorduğunuz için çok teşekkür ederim. Bu yazıları, Seyyahça sayfamda zaman ve efor sarf ederek yazıyorum. Bu yüzden tüm okuyuculardan sorularını; bana özel mesaj atarak değil, ilgili konuların altında yorum olarak sormasını rica ediyorum. Böylece herkes, yorumlar aracılığıyla daha fazla bilgiye ulaşmış olur.
Bu vesileyle, özel mailimden yazılan bu tür sorulara cevap vermeyeceğimi de belirtmek isterim. Lütfen bu konuyla ilgisi sorusu olanlar, bu yazının altına yorum olarak sorularını yazsınlar. Buradan soruları yanıtlayacağım.
Gelelim sorunuzun cevabına; Yunanistan’da doğan Türk vatandaşları, ne kadar Yunanistan’da doğmuş olsalar da; mübadele döneminde yapılan anlaşma ile, zorunlu göç ile gelmişlerse Yunanistan vatandaşı sayılmıyor. Ancak aileniz mübadeleden sonra kendi isteğiyle Türkiye’ye gelmişse, işte o zaman vatandaşlık yolu açılabiliyor.
Yine de yolunuz Yunanistan’a düşerse, sormaktan da bir zarar gelmez. Bir bilgi alırsanız, bize de yazın lütfen 🙂
Kolay gelsin. İyi günler.
ayse
güzel bir yazı olmuş. Ama şu mübadele olayı kötü oldu, haklardan feragat falan. Neyse anne ve baba tarafım orada doğmuşlar. Anneanneler/ babaanneler/dedeler falan. O zamandan kalma kimlik zor zaten. Doğum yerini belgeleme şansı olabilir mi büyüklerin? Türkiye de ya da selanikte nerden araştırma yapılabilir? Fikriniz var mı?
Figen Karaaslan
Merhaba, teşekkür ederim.
Selanik’teki Türk Konsolosluğu, sizi belki yönlendirebilir.
Yunanistan’daki Türk Konsolosluğu’na danışabilirsiniz.
Eğer danışırsanız, bizi de haberdar ederseniz seviniriz.
İyi günler.
ayse
bilgi için tşk ederim. Yazışma vs aşamasındayım, bilgi olması halinde yazarım burdan , ilgilenenleri de bilgilendirmek için. hoşçakalın
Figen Karaaslan
Teşekkür ederim.
Güzel haberlerinizi bekliyoruz 🙂
Kolay gelsin, iyi günler.
Taylan
Ayşe hanım merakla sonucu bekliyoruz …
Figen Karaaslan
Merhaba,
araştırma ve başvuru sürecinde bile olunsa, yaşanılan deneyimleri paylaşmanızı rica ediyorum.
Bu konuda bilgiler az olduğu için; soruların ötesinde, yaşanmış deneyim bulmak oldukça zor gözüküyor.
İyi günler dilerim.
Erman
Figen hanım merhaba
Dedem ve babaannem mübadeleden sonra kendi istekleriyle Türkiye’ye gelmişler. İkisi de vefat ettiği için kimlikleri varmıydı yokmuydu bilmiyoruz. Onlarla beraber gelen bir akrabamız kimliklerinin olduğunu söylüyor. Burada ki nüfus müdürlüğü herhangi bir kayda ulaşamadı. Biz bu kayıtları nereden bulabiliriz. Yazınız için teşekkür ederim. Saygılarımla.
Figen Karaaslan
Merhaba,
buradan kayda ulaşamazsınız.
Yunanistan’da doğdukları şehre ve semte gidip araştırarak, öğrenebilirsiniz.
İyi günler.
Mehmet Dikenel
Merhabalar benim babam 1947 senesinde mubadele ile degil pasaport ile Turkiyeye gelmis gelirken babaannem dedem halam amcam ve babamin ninesi ile gelmisler bizim hala orada akrabalarimiz mevcut tabi babam ve diger buyuklerimiz vefat etti elimde dedemin yunanistan nufus cuzdani oldugunu bildigim hir belgede var ayrica 1947 fazla uzak bir tarih degil gumulcinadan nufustan dokumunun cikabilecegini zannetigim yakin bir tarih bu durumda ben yunan vatandasi olabilirmiyim
Figen Karaaslan
Merhaba,
Yazıda belirtilen şekilde, yorumlarda da yazdığım sürece göre evraklarınızı toplayıp başvuru yapabilirsiniz.
İyi günler.
Nazmi (Necmi) TÜRKOĞLU
Yunanistan doğumluyum,Türk vatandaşlığına geçtim.çifte vatandaşlık için müracaat ettim DOĞUM belgesi istendi nereden ve nasıl alınır.
Figen Karaaslan
Merhaba,
Başvuru Nasıl Yapılır?
Yunan makamlarına başvuru yapabilmek için elinizde bazı kanıtlayıcı bilgiler olması gerekiyor.
Başvuru Yapmak İçin Gereken Belgeler
Başvuru yapanlardan gelen bilgilere göre: Öncelikle Başbakanlık Arşivler Genel Müdürlüğü’ne müracaat yapmak gerekiyor. Müracaat yaparken Nüfus’dan: Alt, Üst soy listesini alınız. Arşivler Genel Müdürlüğü’nden istediğiniz evrakları başvuru sırasında yazınız; Bunlar: iskan kayıtları, Yunanistan’dan gelirken mal beyanlarını gösteren beyanname ve gelenlerin isim listesini isteyiniz. Tapu Arşivler Genel Müdürlüğü’nden ise tapu kayıtlarını isteyiniz.
Bu evraklar ile birlikte Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar vatandaşlığa alınmak için kişisel başvuru yapabilirsiniz. Tabii, son kararı evrakları ve durumunuzu inceleyip vereceklerdir.
Kolay gelsin. İyi günler
Naz G.
Merhaba babam 19.maddeden dolayı vatandaşlıktan atılmış o şekilde öldü/Babanem ve dedem Yunan vatandaşı olarak öldüler amcam Yunan vatandaşı orada yasamakta hala vatandaşlık icin başvursam kabul edilebilir miyim?
Figen Karaaslan
Merhaba,
Yunanistan’da yaşayan akrabalar, mal mülk arsa tapu durumu varsa vatandaşlık alma şansınız olabilir.
Tabii süreç uzun sürüyor.
Kolaylıklar dilerim. İyi günler.
Aslı Topal
Benim dedem de drama doğumlu olup mübadele anlaşması ile Türkiye’ye gelenlerden. Bildiğim kadarıyla anlaşma gereği haklardan vazgeçiliyor. Yine de babamın vatandaşlık başvurusu yapabilme şansı var mıdır? Bildiğim kadarıyla ikinci nesil göçmenlere yönelik bir yasa çıkarttı Yunanistan 2015 yılında. Bu yasa mübadele anlaşması ile gelenleri de kapsıyor mu?
Figen Karaaslan
Merhaba, elinizde Yunanistan vatandaşlığını kanıtlayabilecek türde belgeler varsa, şansınızı deneyebilirsiniz. Belgeler ve başvuru koşullarını yazıda ve yorumlarda bulabilirsiniz.
İyi günler.
Cemali
Benim babam vefat etti. Dogum yıllı 1953 ve 1970 yılında yunanistandan 17 yaşında iken yüzerek Türkiye kaçtı ve Yunan vatandaşligindan silindi elimde babamın Yunan kimliği ve ilkokul diplomasi var benim Yunan vatandaşı olma hakkim var mi
Figen Karaaslan
Bu belgelerin usulüne göre toplayarak, vatandaşlık işlerine bakan bir avukat ile görüşürseniz daha sağlıklı bilgi olur. Şansınızı denemekle bir şey kaybetmezsiniz. İyi günler.
Figen Karaaslan
Yunan Vatandaşlık Yasasının eski 19. Maddesi hükmüyle; Yunan soyundan gelmedikleri ve geri dönüş niyeti olmadan ülkeyi terk ettikleri gerekçesi ile 60 binin üzerinde Batı Trakya Türk vatandaşlıktan çıkartılmış. Vatandaşlıktan çıkartılan bu kişilerin çoğu, karar geriye dönük uygulanmadığı için vatandaşlık haklarını halen geri kazanamamış durumda imiş.
Bu sebeple Yunan vatandaşlığını kaybedenler normalde kanuna göre; vatandaşlıktan çıkarıldıkları tarihten itibaren 60 gün içerisinde Yunanistan Vatandaşlık Konseyi’ne idari dava açma hakları bulunmasına rağmen vatandaşlıktan çıkarıldıklarının Yunanistan yetkilileri tarafından kendilerine bildirilmemesi nedeniyle, çok az kişi vatandaşlığını yeniden kazanabilmiş. Bununla ilgili şu an Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AHM) şu an başvuru paılması yolu kapalı durumda imiş.
Peki ne yapılabilir?
19. Madde hükmüyle vatandaşlığını kaybedenler, bir avukat aracılığıyla kendi durumu ile ilgili Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar vatandaşlığa alınmak için kişisel başvuru yapabilir. Buna ilaveten, 19. maddenin uygulanmasından kaynaklanan mağduriyet ve sorunlara ilişkin Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’na şikayet başvurusu yapılabilmektedir.
Han
Bu yeni e devlet soyagaci bilgilerinde kayitlarda dogum yeri yazili olarak kavala yunanjstan bilgileri yazıyor bu belgelerle bir hak iddia edebilirmiyim
Figen Karaaslan
Merhaba, ailede alt ve üst soyunuzda Yunan kimliği olan yani Yunan vatandaşı yoksa zor. Ancak elinizde kanıtlayıcı belgeler varsa, hak iddia edebilirsiniz. İyi günler.
gülay
benimde dedem nasliç doğumlu bende çifte vatandaşlk istyorum ne yapmam lazım ..hangi evraklar gerekli ölüm belgessi var annemmi başvursun bana cevap yazarsanız sevinirım
Figen Karaaslan
Merhaba,
Dedenizin vatandaşlığını kanıtlayacak türde; nüfus, tapu vb. Yunanistan vatandaşlık bağlantısı ne varsa toplamanız faydalı olur.
Annenizin başvurması daha iyi olur. Anneniz, çocuğu olarak daha kolay yol kat edebilir.
İyi günler.
Nursel
Ankara demet evlerde Başbakanlık arşıvler genel müdürlüğü var oraya posta yoluyla istediğiniz evrakları bulabilirsiniz iskan kayıtları mubadele zamanı yapılmış evraklar tapu kadastro arşivlerden yunanistan tapu kayıtları bulabilirsiniz ben evraklarımı topladım benim babam ve annem tarafı büyük dedeler hepsi yunanistan langaza doğumlu başvurum cevap gelsin sizlerle paylaşırım.
Figen Karaaslan
Nursel Hanım,
Faydalı bilgi yorumunuz için çok teşekkür ediyorum. Birçok kişi, hangi durumda ne yapıldığını ve nasıl bir yöntem izlendiğini bilemediği için nereden başlayacağını ve nereye başvuracağını kestiremiyor.
Bu açıdan deneyim ve bilgi paylaşımı çok önemli…
İyi haberlerinizi bekliyorum.
Sevgiler.
Eyüp
Nursel Hanım, merhaba. Sizin yorumunuzu görünce birşey danışmak istedim. Aynen sizin yorumunuza belirttiğiniz şekilde ben de aile mübadele kayıtlarına devlet arşivlerinden ulaştım. Hatta kayıtların günümüz türkçesine çevirttim. Ben de vatandaşlık kazanabilmek adına araştırmalar içerisindeyim. Yaptığınız başvuru olumlu olarak sonuçlandı mı? Ya da yapılan başvurunun sonuçlanması için ne kadar süre bekliyoruz? Bilgi verirseniz çok sevinirim. Saygılarımla…
hasan şevki derbentli
iyi akşamlar nursel hanım;figen karaaslan hanım’ın sitesindeki yorumunuzdan yunanistan’a çifte vatandaşlık için müracaatınıza cevap bekliyorsunuz.inşallah isteğiniz doğrultusunda olumlu yanıt alırsınız.benim edindiğim bilgiyi önce size ileteyim sonra lütfen esas izlemem gereken yolu siz bana yazarsanız çok mutlu olurum. benim dedem,babaannem,amca,hala ve babam kavala doğumlu.onlar mübadele döneminde geldiklerinde samsun yerleştirilmişler o nedenle,önce benim DEDEM’İN VUKUATLI NÜFUS KAYIT ÖRNEĞİ,BABAMIN VE BENİM DE VUKUATLI NÜFÜS KAYIT ÖRNEKLERİ İLE ,atalarıma mübadelede imzalatılan TASFİYE TALEPNAMESİ ÖRNEĞİ,
MUHACIR KAYIT BELGESİ ÖRNEĞİ,SAMSUN MÜBADİL KAYIT LİSTESİNDE İSİMLERİNİN BULUNMASI VE BİRDE YUNAN NÜFUS KİMLİĞİ.Acaba tapu kadastrodan tapu kaydı filan gerekiyormu ?izlemem gereken yolu lütfen bana sırası ile bildirebilirseniz sevinirim.şimdiden teşekkür eder.allahtan sağlık sıhhat içinde nice bayramlar dilerim
Figen Karaaslan
Hasan Bey,
ilginiz, bilgi ve detay içeren paylaşımınız için öncelikle teşekkür ediyorum.
Ben bildiğim, duyduğum ve ulaştığım bu konuyla ilgili tüm bilgileri paylaşmaya ve bilgim dahilinde soruları, elimden geldiğince cevaplamaya ve herkese yardımcı olmaya çalışıyorum.
Bazen, bazı sorular karşısında zorlandığım zamanlar oluyor. Özellikle bu konuyla ilgili bilgisi olan ve adım atan kişilerin yorumlarını rica ediyorum çünkü herkes ufak da olsa bir bilgi paylaşsa bile bir bilgi ağı olur ve daha kolay adım atılır diye düşünüyorum. Bu yüzden özellikle sizleri, bu konunun altına vakit ayırıp, yorum yapmaya yönlendirmeye çalışıyorum. Sizin yorumunuz aracılığıyla, bir kez daha bu konunun altını çizmek istedim. Kolay gelsin. Güzel haberlerinizi bekliyoruz.
Herkese iyi bayramlar.
Nursel
iyi geceler önce Başbakanlık Arşivler genel müdürlüğüne müracaat yapacaksınız yaparken
Nüfus’dan Alt,üst soy listesini alın Arşivler genel müdürlüğünden istediğiniz evrakları yazarsınız iskan kayıtları Yunanistan’dan gelirlerken mal beyanlarını gösteren beyanname
gelenlerin isim listesi Tapu arşivler genel müdürlüğünden tapu kayıtlarını isteyin ben başvuru yaptım sonuç ne çıkacak bekliyorum sizlerle paylaşacağım olumlu olumsuz
selamlar.
Figen Karaaslan
Merhaba Nursel Hanım,
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz.
Bu başbakanlık arşivleri Yunanistan’dan alınacak sanırım?
Netleşmesi açısından soruyorum.
İyi akşamlar.
Ferdi Sevinç
Nursel Hanım,
Hangi evrakları istediniz düzenlediniz bana bilgi verebilir misiniz
Benim de dedem langaza doğumlu ve aynı şekilde annem üzerinden ben de başvuru yapmak istiyorum,
Bana bu konuda yardımcı olabiliseniz sevinirim
yaren
merhaba nursel hanım, ankaraya giderek mi başvurmamız gerek veya başvuru süreci nasıl işliyor bilgilendirebilir misiniz?
pınar bağıröz
merhabalar internette araştırırken yorumunuzu gördüm.. benim dedemlerde selanik göçmeni hala hayatta ve nüfusunda doğum yeri selanik yazıyor.. ankaradan evrak toplayabileceğimizi yazmışsınız, dilekçe ilemi başvurdunuz evraklarınızı nasıl edindiniz? yardımcı olursanız sevinirim.
Hazel
Nursel Hanim,
Guncel durum nedir? Bilgi verebilir misiniz?
Tesekkur ederiz.
Salih Tülmen
Merhaba Figen Hanım benim sorum mübadele değil. Babam 1960 Gümülcine doğumlu 1974 yılında normal yollarla Türkiye ye gelmiş.Ancak Yunanistan anayasasının 19. maddesine istinaden Yunan vatandaşlığından çıkarılmış ve haymatlos(vatansız) konumuna düşmüş. Türk vatandaşlığını da ancak 1985 yılında alabilmiş.Babamın babaannesi yunan vatandaşıydı ve vefat etti. Acaba vatandaşlık alabilmek için bir bilginiz var mıdır? Ya da bu konuda Yunan bir avukat tanıdığınız var mıdır? Teşekkür ederim.
Figen Karaaslan
Merhaba Salih Bey,
Internette yaptığım araştırmaya göre:
Yunan Vatandaşlık Yasasının eski 19. Maddesi hükmüyle; Yunan soyundan gelmedikleri ve geri dönüş niyeti olmadan ülkeyi terk ettikleri gerekçesi ile 60 binin üzerinde Batı Trakya Türk vatandaşlıktan çıkartılmış. Vatandaşlıktan çıkartılan bu kişilerin çoğu, karar geriye dönük uygulanmadığı için vatandaşlık haklarını halen geri kazanamamış durumda imiş.
Bu sebeple Yunan vatandaşlığını kaybedenler normalde kanuna göre; vatandaşlıktan çıkarıldıkları tarihten itibaren 60 gün içerisinde Yunanistan Vatandaşlık Konseyi’ne idari dava açma hakları bulunmasına rağmen vatandaşlıktan çıkarıldıklarının Yunanistan yetkilileri tarafından kendilerine bildirilmemesi nedeniyle, çok az kişi vatandaşlığını yeniden kazanabilmiş. Bununla ilgili şu an Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AHM) şu an başvuru paılması yolu kapalı durumda imiş.
Peki ne yapılabilir?
19. Madde hükmüyle vatandaşlığını kaybedenler, bir avukat aracılığıyla kendi durumu ile ilgili Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar vatandaşlığa alınmak için kişisel başvuru yapabilir. Buna ilaveten, 19. maddenin uygulanmasından kaynaklanan mağduriyet ve sorunlara ilişkin Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’na şikayet başvurusu yapılabilmektedir. Başvuru yaparsanız; süreci ve sonucu, Seyyahça üzerinden bizimle de paylaşabilirseniz, benzer durumdaki kişilere de yol gösterici ve yardımcı olabilir.
Kolay gelsin. İyi günler.
İbrahim Erbab
Merhaba Figen Hanım , Ben ailemle birlikte tahsil için 1966 yılında (9 yaşındayken ) Yunanistan dan Türkiye ye geldik. Ben ve ablam Türkiyede okula başladık rahmetli babam da Turkiyede çalışma izni alarak Lokanta işletmeye başladı ve böylece 1976 yılına kadar Yunan vatandaşı olarak Türkiyede tahsilimize devam ediyorken Pasaportlarımızı tazelemeye gittiğimizde Yunan Konsolusluğu ,Yunanistan içişleri bakanlığının xxxx sayılı kararaı ile ( ki bu belge tarafımdan saklanmatadır) bizi ailece vatandaşlıktan çıkardı ve bizler tam 11 yıl boyunca Haymatlos olarak turkiyede yasadık . Sonradan Tc vatandaşı olduk . Şimdi sormak istediğim şu, Yunanistan’ın bana Vatandaşlığımı iade etmesi için ne gibi yasal yollar vardır , bu konuda bana bilgi verirseniz sevinirim.
Figen Karaaslan
Merhaba İbrahim Bey,
Bahsettiğiniz Yasa, Yunan Vatandaşlık Yasasının eski 19. Maddesi hükmü olsa gerek. Bu yasaya göre: “Yunan soyundan gelmedikleri ve geri dönüş niyeti olmadan ülkeyi terk ettikleri” gerekçesi ile 60 binin üzerinde Batı Trakya Türk vatandaşlıktan çıkartılmış. Vatandaşlıktan çıkartılan bu kişilerin çoğu, karar geriye dönük uygulanmadığı için vatandaşlık haklarını halen geri kazanamamış durumda ne yazık ki…
Ne yapabilirsiniz?
19. Madde hükmüyle Yunan vatandaşlığını kaybedenler, bir avukat aracılığıyla kendi durumu ile ilgili Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar vatandaşlığa alınmak için kişisel başvuru yapabiliyor. Buna ilaveten, 19. maddenin uygulanmasından kaynaklanan mağduriyet ve sorunlara ilişkin Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’na şikayet başvurusu yapılabilmektedir.
Eğer bu konuda başvuru yaparsanız; bu süreci ve sonucu, Seyyahça üzerinden bizimle de paylaşabilirseniz, benzer durumdaki kişilere de yol gösterici ve yardımcı olabilir. Lütfen beni haberdar ediniz. 🙂
Kolay gelsin. İyi günler.
Sevda Gürsu
Merhaba ;
Bu konuda çok soru aldığınızı biliyorum ama umarım cevaplayabilirsiniz. :
Babannem ve dedem Gümülcine doğumlu ve orda 20 sene kadar yaşamışlar. Kimliklerinde Selanik doğumlu oldukları yazıyor.
Amcamlar babannemi bu sene Yunanistana götürüp giriş yaptırdılar. Konsoloslukla görüştüler Ancak bize bu konuda nedense bilgi vermek istemiyolar. 🙂 Bizim vatandışlıkla ilgili bilgi almamız için ne yapmamız gerekiyor. Yani babannemin giriş çıkışının bi işe yarayıp yaramadığını nasıl anlarız 🙂
Figen Karaaslan
Merhaba, en sağlıklısı Babaannenizden veya amcalarınızdan öğrenmenizdir. Onlardan yana şansınızı denemenizi tavsiye ederim. Vatandaşlık için vatandaşlık bağını kanıtlayabileceğiniz belgelere ihtiyacınız olacaktır. Elinizde belge olmadan, vatandaşlık konusunda adım atmanız pek olası olmayacaktır. İyi günler dilerim.
Can
Merhabalar Figen hanım,
Websiteniz birçok faydalı bilgiyle dolu, paylaşımlarınız icin çok teşekkür ederim.
Benim büyükannem ikinci dünya savaşı sırasında Türkiye’ye kaçmak zorunda kalmış. Kendisinin o zaman Yunan vatandaşlığı varmış.
Yazınızda bahsettiğiniz o 60 bin kişiden kişiden olup olmadığını nasıl bilebiliriz? Yani vatandaşlıktan çıkarılıp çıkarılmadığını merak ediyoruz.
Yazın doğduğu yere gidip doğum belgesini arama niyetim var. Atmam gereken başka bir adim var mi vatandaşlıktan çıkarılıp çıkarılmadığını öğrenmem icin?
Çok teşekkürler.
Figen Karaaslan
Merhaba,
güzel yorumunuz için teşekkür ederim.
Duyduklarımdan ve okuduklarımdan edindiğim deneyimlere göre;
19. Madde hükmüne göre: “Yunan soyundan gelmedikleri ve geri dönüş niyeti olmadan ülkeyi terk ettikleri” gerekçesi ile çıkarılmış olma ihtimali yüksek. Çünkü sonradan, Yunanistan’a giriş yapmadı ve hiç orada yaşamadı anladığım kadarıyla büyükanneniz…
Siz yine de emin olmak için doğduğu yerde bir araştırın derim tabii. Durum nedir ve şu an için yapılabilecek bir şey var mı?
Rica ederim.
Kolay gelsin.
Can
Çok teşekkürler yanıtınız icin. Agustos ayında doğduğu yere gidip bir araştırma yapmak istiyorum. Gelişmelerden sizi haberdar edebilirim. Teşekkürler tekrar…
Figen Karaaslan
Rica ederim, haberlerinizi bekliyor olacağım.
Umarım her şey istediğiniz gibi olur.
İyi günler.
BERKAY
Merhabalar,
Babam Ocak 1996 yılında Yunanistan vatandaşlığından çıkıyor benim doğum tarihim ise Haziran 1993. Acaba ben dünyaya geldiğimde babam Yunanistan vatandaşı olduğu için ben Yunanistan vatandaşlığına hak iddia edebilir miyim? Benim anlattığım gibi bir durumla daha önce karşılaştınız mı ? Bilgilendirmeleriniz içinde şimdiden çok teşekkür ediyorum
Figen Karaaslan
Merhaba,
babanız kendi isteğiyle mi çıkmış vatandaşlıktan yoksa Yunanistan kanunlarıyla geri dönmesi düşünülmeyen kişiler kapsamında vb mi çıkartılmış?
İyi bayramlar.
BERKAY
Kendi isteğiyle silinge vermiş İstanbul Konsolosluğundan. Yunanistan İçişleri Bakanlığının 48824/883/11-1-96 sayılı kararı ile de Yunan Vatandaşlığından silinmiş
Figen Karaaslan
Babanız kendi isteğiyle çıkmışsa biraz zor olabilir. Siz bir araştırın isterseniz, sizin durumunuzda olan birileri var mı diye… Kendi isteğiyle vatandaşlıktan çıkanlar hakkında pek bir bilgim ve duyumum yok.
İyi günler.
emre
iyi günler. babamın babası yani dedem mübadelen sonra 1927 yılında girit hanya da doğmuş. 1930-1933 yıllarında önce selanik sonra türkiye ye gelmişler. Girit hanya ile elimizde pek bir belge yok kendi nüfus kayıtlarında doğum yeri olarak girit / hanya yazmaktadır. Dedemin girit hanyadaki kimlik bilgilerine nasıl ulaşabiliriz. Yunanistan kimliği verilmiş mi verilmemiş mi bunu nerden öğrenebiliriz ? Teşekkürler.
Figen Karaaslan
Merhaba Emre Bey,
Girit Hanya’ya giderek; nüfus, mal-mülk kayıtlarını araştırabilirsiniz. İlgili birimde kayıtlar varsa, ilgili belgelerin fotokopilerini vb alabilirsiniz.
19. madde kapsamında babanız Yunan vatandaşlığından çıkartılmış ise: 19. madde hükmüyle Yunan vatandaşlığını kaybedenler, bir avukat aracılığıyla kendi durumu ile ilgili Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar vatandaşlığa alınmak için kişisel başvuru yapabiliyor.
Eğer giderseniz, bu süreci benim ile de paylaşabilirseniz sevinirim. İyi bayramlar.
Ümmühan
Merhaba,
Benim annemin dedeleri ve anneannesi /babaannesi ve daha önceki aile bireyleri Girit doğumlu bir kısmı Hanya bir kısmı Gandiye. annemin dedeleri ve anneannesi /babaannesi için girit’teki kimlik bilgilerine nasıl ulaşabilir/im ve Yunanistan kimliği verilmiş mi verilmemiş mi bunu nereden öğrenebilir/im?
Bu konu da direkt iletişim kuramayabilirim danışmanlık verecek bir yer var mı ?
Bir de kayıtlar var ise annemin vatandaşlık başvurusunun kabul edilmesi halinde ben de (28 yaşındayım) vatandaşlık alabilir miyim ?
Teşekkürler.
Figen Karaaslan
Merhaba,
Başvuru Nasıl Yapılır?
Yunan makamlarına başvuru yapabilmek için elinizde bazı kanıtlayıcı bilgiler olması gerekiyor.
Başvuru Yapmak İçin Gereken Belgeler
Başvuru yapanlardan gelen bilgilere göre: Öncelikle Başbakanlık Arşivler Genel Müdürlüğü’ne müracaat yapmak gerekiyor. Müracaat yaparken Nüfus’dan: Alt, Üst soy listesini alınız. Arşivler Genel Müdürlüğü’nden istediğiniz evrakları başvuru sırasında yazınız; Bunlar: iskan kayıtları, Yunanistan’dan gelirken mal beyanlarını gösteren beyanname ve gelenlerin isim listesini isteyiniz. Tapu Arşivler Genel Müdürlüğü’nden ise tapu kayıtlarını isteyiniz.
Bu evraklar ile birlikte Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar vatandaşlığa alınmak için kişisel başvuru yapabilirsiniz. Tabii, son kararı evrakları ve durumunuzu inceleyip vereceklerdir.
Kolay gelsin. İyi günler
benyamin
Iyi aksamlar Figen hanim,benim size sormak istedigim ben turkiyede yasayan turk vatandasi bir rumum,benimde yunan vatandasligina sahip olma hakki varmi.elimde rum patrikhanesinden sahsima ait vaftiz kagidi bulunmakta.bu konuyla ilgili bilginiz varsa paylasirsaniz sevinirim.Teşekkürler.
Figen Karaaslan
Merhaba Benyamin Bey,
Türkiye’de yaşayan Türk vatandaşı bir Rum olarak Yunan vatandaşlığını direkt olarak alamasanız da, önü açık…
Rum olduğunuzu gösteren bu belgeler ile Yunanistan’dan önce oturum izni başvurusunda bulunursanız, 3-5 yıl Yunanistan’da oturduktan sonra Yunan vatandaşlığı için başvurduğunuzda sizi önce bir eğitime alıyorlar. Bu eğitimde size; Yunanistan kültürü, dili, değerleri vb. eğitimler verildikten sonra bu eğitimi geçtiğiniz takdirde vatandaşlık alabiliyorsunuz. Rumlar, Türklerden daha kolay oturum izni alıyormuş. Bu bilgileri, Ruhban Okulunda çalışan Rum bir arkadaştan aldım.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
İyi günler.
İBRAHİM GÜNAY
figen hanım mükkemmel bir site hazırlamışsınız..
benim sorumun cevabı kısmi olarak sitenizde bulunuyor lakin bende karışık ve karanlık kalan taraflar oldukça fazla
babam türkiye doğumlu 2014 yılında da kaybettik:(
ancak dedem babanem ve babama kadar olan çocukların tamamı iskeçe doğumlu. 1957 yılında türkiyeye giriş yapılıyor ve bir daha da dönülmüyor. orada halam kalıyor evli olduğu için kuzenlerim falan hala ılıca köyünde ikamet ediyorlar. toprağımız ve yerlerimizi de satıyorlar ama bildiğim kadarı ile hala tapu durumları muallakta yani; dedemin üzerine mi kayıtlıydı da dedem halama bıraktı yada vatandaşlıktan çıkarıldığı için mi halamlar sattı bilemiyorum 19. madde dolayısı ile çıkarılmış olması muhtemel.
benim sorum şu dur;
atalarımın balkan türkü asıllı yunan vatandaşı olduğunu ispatlayabilirim vatandaşlık alabilmem mümkün mü?
satılan ve üstüne geçirilen mal varlığı ile ilgili bir talebim olabilir mi?
iyi akşamlar diliyorum saygılar
Figen Karaaslan
Merhaba İbrahim Bey,
Güzel yorumunuz için teşekkür ederim.
Gerçekten sizin durumunuz, biraz karışık gibi gözüküyor.
İşin içinde miras vb konular da var. En sağlıklısı, sizin bir avukata danışmanız ya da avukat tutmanız olacaktır. İskeçe ve Gümülcine’de yaşayan birçok Türk var. Belki oralarda yaşayan ve bu konulara hakim bir avukat bulabilirsiniz. Elinizde olan ve ulaşabildiğiniz tüm Yunan vatandaşlığı ve oradaki tapu gibi bilgileri toplayarak, bir avukata danışmanızı öneririm.
Kolaylıklar diliyorum.
İyi günler.
Şükran Aksoy
İyi akşamlar,babam ve ailesi 1923 mübadelesinde Girit Hanya’dan Mersin’e gelmişler.Orada çok varlıklı olduklarını duymuştum,Mersin’de bir iki parça mülk verilmiş.Babam Türkiye’ye geldiklerinde yaklaşık olarak 20 yaşındaymış. Ne yazık ki şu anda hiçbir büyüğüm hayatta değil ve elimde babamın Hanya’ da doğduğuna dair hiçbir belge yok.Sizce ikinci vatandaşlık alabilmem için yapılacak olası birsey var mı? Yol gösterirseniz çok memnun olurum.Vakit ayırdığınız için teşekkür eder ,iyi çalışmalar dilerim.Bu arada bu hakkı elde ettim diyelim,çocuklarım da yararlanabilir mi:) ?
Figen Karaaslan
Merhaba Şükran Hanım,
elinizde kayıtlı vatandaşlık, kimlik ve mal varlığına dair belgeler olmadan bir sonuç elde etmeniz zor gibi gözüküyor. Babanızın doğduğu yer olan Hanya’daki kayıtları araştırabilirsiniz. Orada yaşayan eskilerden birileri varsa, doğduğu ev duruyorsa oralara gidip belki bir iz bulabilirsiniz.Yunanistan’da yaşayan bir tanıdık varsa bu konuda size belki yardımcı olabilir. Biraz uğraşmak ve araştırmak gerekecek.
Umarım her şey istediğiniz gibi olur. İyi günler.
ayşe
Merhaba Figen hanım
Benim babaannemin babası Selanik göçmeni orada asker olduğu için kaçarak gelmiş anlaşma ile gelen göçmenler arasında değil babam 2. nesil göçmen oluyor 2. nesil göçmenlere çıkarılan yasadan faydalanabilir mi vatandaşlık alabilir miyiz. Eğer vatandaşlık alabilme gibi bir şansımız varsa bu konuda ne yapmamız gerekiyor. Şimdiden teşekkür ederim çok güzel bir site.
Figen Karaaslan
Merhaba,
Daha önceki yorumlarımda da yazdığım gibi elinizde kanıtlayıcı belgelerin bulunması şart. Yunanistan’da doğan ailedeki kişilerin (Anne-Baba ve Anane-babaanne gibi…) doğum veya nüfus belgeleri varsa mal mülk gibi aidiyeti gösteren diğer belgeler gibi…
Tabii herkesin tek tek özel durumunu bilemiyorum. Bilgilerim, genel ve ana hatlar çerçevesinde kalıyor.
Hak iddia etmek için belgeler ve kayıtlar gerekiyor. Bu hakkı alabilmek için biraz araştırmak ve uğraşmak gerekiyor. Elimden geldiğince ve bilgim dahilinde yardımcı olmaya gayret ediyorum. Soru soran ve yazan herkese, diğer kişilere de yardımcı olabilmesi açısından yaşadıkları başvuru- araştırma sürecini ve deneyimlerini paylaşmasını rica ediyorum. Ama henüz yazan biri yok ne yazık ki…
Bu noktada, 1. ya da 2. nesil Yunanistan göçmeni olan kişilerin birlikte hareket etmesi durumunda daha faydalı geri dönüşler olabileceğini düşünmekteyim.
İyi günler ve kolaylıklar dilerim.
Deniz Sezer
Figen Hanım,
Önce özveri ile verdiğiniz cevaplar için herkes adına teşekkür ediyorum.
Benim dedem 1938’de Yunanistan’dan Türkiye’ye resmi çıkış yapmadan kaçarak gelmiş, mübadele haklarından da faydalanmamış. Öğrendiğim kadarı ile Batı Trakya’da 10 yılda bir yapılan yoklamalarda bulamadıkları Türkleri vatandaşlıktan çıkartmışlar. Dedemin nüfus kağıdında doğum yeri Yunanistan olarak görünüyor. Dedemin Yunanistan’daki doğum kaydını bulabilirsem vatandaşlık başvurusunda bulunabilir miyim. Sizin bildiğiniz, Türk olup da bu şekilde vatandaşlık alabilen örnek var mı bildiğiniz? Ve başvuru sırasında Yunanca bilmek şartı aranıyor mudur? Sanırım biraz zor oldu sorularım kusura bakmayın. Çok teşekkürler.
Figen Karaaslan
Merhaba,
evet başvuru yapabilmeniz için elinizde vatandaşlık, mal-mülk kaydı gibi Yunanistan bağını kanıtlayan belgelerin olması gerekiyor.
Sizin de bahsettiğiniz gibi 19. madde kapsamında, kaçak olarak Türkiye’ye gelen ya da gidip de geri dönmeyi düşünmeyen kişiler bu madde kapsamında vatandaşlıktan çıkarıldı.
19. Madde hükmü ile Yunan vatandaşlığını kaybeden kişiler; bir avukat aracılığıyla, kendi vakası hakkında Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar Yunanistan vatandaşlığına alınmak için kişisel başvuru yapabilmektedir.
Buna ek olarak kişilerin, 19. Madde’nin uygulanmasından kaynaklanan mağduriyet ve sorunlara dair Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’na şikayet başvurusu da yapılabilmektedir.
Şimdiden kolay gelsin. Siz de, bu konuyla ilgili araştırma ve başvuru sürecinizi bizimle paylaşırsanız çok sevinirim.
Beyza Altay
Merhaba Figen hnm, 19. Maddeden Yunanistan a dava açıp kazanmış herhangi bir emsal olacak dava var mı bildiğiniz?
Figen Karaaslan
Merhaba Beyza Altay,
Dava sürecinde olanları duydum ama sonuçlanan bilgisi henüz gelmedi.
Sonuçlanıp da yazmamış olanlar olabilir tabii…
İyi günler.
karali
Merhabalar figen hanım. Ben 27 yasindayim. Pontus rum kokenliyim hatta soyadimiz hala eski soyadimizi tasiyorum (karali-karalis). Mubadele doneminde hristiyan olan akrabalarimiz gittiler musluman olanlar dedemin babasi v.s burada kaldilar. Ama oradaki akrabalarimizla pek bir diyalogumuz yok ama onlarda ayni soyismi tasiyorlar. Ben nasil bir yol izlemeliyim vatandaslik icin bilgilendirmenizi bekliyorum tesekkur ederim.
Figen Karaaslan
Merhaba,
Rum kökenli olduğunuzu kanıtlayıcı belgeleriniz varsa (eğer hristiyansanız ve vaftiz belgeniz varsa) işiniz daha kolaylaşır.
Eğer bu belgeleriniz mevcutsa, Yunanistan’da yaşayan akrabalarınız vasıtasıyla; Yunanistan’da oturum izni alarak bir süre sonra Yunan vatandaşlığı alabilirsiniz.
İyi günler.
Koray
Figen hanım, merhaba benim 2 tane sorum olacak:
1. Yunanistan’da 250.000 Euro değerinde bir gayrimenkul edindikten ve oturum izni aldıktan sonra bu şekilde 7 yıl oturumu da tamamladıktan sonra yaptığımız başvuruda yunanca bilme şartı var mı? Bu aslında yukarıda sorulmuş ancak cevaplamamışsınız sanırım.
2. Bu 7 yıllık oturumu ispatlamak için ne gibi evraklar gerekiyor. Örneğin Türkiye’deki gibi muhtara kayıtlı olmak gibi mi yoksa adımıza kayıtlı elektrik, su faturası gibi belgeler mi?
Şimdiden çok teşekkürler…
Figen Karaaslan
Merhaba Koray Bey,
1) 7 yıllık oturum izninden sonra Yunan vatandaşlığı başvurusunda, vatandaşlık alabilmeniz için Yunanistan’da bulunduğunuz süre içinde günlük hayatınızı idame ettirecek kadar Yunanca bilmeniz gerekiyor. Sadece Yunanca ile de bitmiyor. Yunan tarihi, dini yaşantısı ve milli marşı gibi bir vatandaşlığı oluşturan temelleri de bilmeniz gerekiyor.
2) Pasaportunuza işlenen oturum izniniz sayesinde, zaten ülkeye giriş çıkışlarınız ve ülkede kalış süreniz en büyük ispat olacak. Ev aldıktan sonra size zaten bir banka hesabı vb açtırılıyor. Aldığınız tapu, oturum izni belgesi ve banka hesabı… sizin ispatlarınız oluyor.
İyi günler.
Onur Çakır
Merhabalar Figen hanım, benim anneannem İstanköy(Kos) doğumlu. Kos bildiğiniz gibi 12 adalardan biri. 1912 senesinde bu adaları İtalya işgal etti. 2. dünya savaşına kadar İtalya egemenliğinde kalan bu adalar 2. dünya savaşında Alman işgaline uğradı ve sonrasında Almanya savaşı kaybedince adaya İngilizler çıktı ve finalde adalar Lozan antlaşmasıyla Yunanistana verildi. Bu karardan sonra 1945 civarları anneannemler Türkiye’ye kaçtılar. Sülalenin bir kısmı orada kaldı savaş sonrası Yunan vatandaşı oldular ve hâlâ Yunan vatandaşı olarak yaşamlarını sürdürüyorlar. Anneannemler kaçmadan önce Yunan vatandaşlıkları yoktu. Çünkü ada İtalyanların elindeydi. Fakat günümüzde Yunanistan’a ait. Şimdi bu durumda anneannem veya annem Yunan vatandaşlığı alabilir mi? Nasıl bir yol izlemesi gerekiyor. Teşekkürler.
Figen Karaaslan
Merhaba Onur Bey,
Verdiğiniz bilgilere göre, sanıyorum ki o zamanlar İtalya işgali altında olan Adalıların İtalyan kimliği vardı. Tüm bu belgeleri elinizde bulundurarak, bu belgelerle başvuruda bulunabilirsiniz. Bildiğim kadarıyla İtalyan kimliği olanlara, ada Yunan hakimiyeti altına girince Yunan kimliği verildi.
İyi günler dilerim.
Tayfun
Figen hanım çalışmalarızın yarattığı farkındalık ve insanlara faydalı oldğundan sizi tebrik ediyorum öncelikle.
Soruma gelirsek Annanem ve Dedem Halen Yunanistan vatandaşılar ve doğduklarından beri Gümülcinenin Büyük müsellim köyünde yaşıyorlar. kendilerine ait tapulu Ev Tarla vs. Var ve 2 side emekliler.T.C. vatandaşlıkları hiç olmamış. Annem de büyük müsellim doğumlu bütün eğitimini orada almış 1977 de babamla evlenip T.C. Vatandaşlığına geçmiş Rum pasaportunu teslim almışlar sınırı geçerken ve o günden beri Annem türk vatandaşı. Annemde bende Çifte vatandaş olmak istiyoruz. Ben evliyim ve 10 yaşında bir oğlum var. Ssklı olarak bir Fabrikada çalışıyorum 13 Yıldır, daimi olarak Yunanistana yerleşmek gibi bir niyetim yok sadece çok yaşlı olan 83-85 yaşlarında ananem ve dedemle ilgilenmek bakımlarına yardımcı olmak için gidip gelmek istiyoruz diğer torunları yunan vatandaşı ve almanyada yaşıyorlar rahatça gidip gelebiliyorlar biz vize pasaport durumundan gidemiyoruz nasıl bir yol izlememiz gerekir bunun için Ortalama maliyeti hakkında bilginiz varmı? Nerden başlamalıyız?
Bu süreç inşallah olumlu sonuçlanırsa sonuçlanması ne kadar zaman alır? Cevap verirseniz sevinirim Hayırlı çalışmalar dilerim.
Figen Karaaslan
Merhaba Tayfun Bey, yorumunuz için teşekkür ederim.
Anneniz, Ananeniz ve dedeniz zaten Yunan vatandaşlığına sahipmiş. Tüm bu belgeler eşliğinde Yunanistan makamlarına başvuruda bulunmanız gerekir. Öncelikle anneniz başvuru yaparsa, onun üzerinden sizin de başvuru yapmanız kolaylaşır.
Bol şans diliyorum.
İyi günler.
ibrahim
İyi günler Figen hanım;
Öncelikle bu güzel araştırmanız için size teşekkür ederim.
Babam 1950 Yunanistan Rodos adası doğumlu kendisinin Yunanistan’da alınmış bir ehliyeti var fakat nüfus cüzdanı yok. Annem ise 1958 Yunanistan Rodos adası doğumlu kendisinin (çok eski) nüfus cüzdanı var.Fakat şu an geçerli midir bilemiyoruz. Her ikisinin de anne ve babaları yine Rodos doğumlu .Bu iki aile 1974 yılındaki Kıbrıs barış harekatının da vesile olması ile kendi rızalarıyla Türkiye’ye göç ediyorlar.Şimdi her birinin Türk nüfus cüzdanları var .Ama yunan hükümeti tarafından vatandaşlıktan çıkarılıp çıkarılmadıklarını tam bilemiyorum.Bu şartlar altında babam ve annem yeniden yunan vatandaşlığı için başvuru yapabilirler mi?
İlgini için şimdiden teşekkür ederim .
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Figen Karaaslan
Merhaba İbrahim Bey,
Yunan kanunlarının 19. maddesine göre; Yunan soyundan gelmedikleri ve geri dönüş niyeti olmadan ülkeyi terk ettikleri” gerekçesi ile 60 binin üzerinde Batı Trakya Türk vatandaşlıktan çıkartılmış. Vatandaşlıktan çıkartılan bu kişilerin çoğu, karar geriye dönük uygulanmadığı için vatandaşlık haklarını halen geri kazanamamış durumda ne yazık ki…
Ne yapabilirsiniz?
19. Madde hükmüyle Yunan vatandaşlığını kaybedenler, bir avukat aracılığıyla kendi durumu ile ilgili Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar vatandaşlığa alınmak için kişisel başvuru yapabiliyor. Buna ilaveten, 19. maddenin uygulanmasından kaynaklanan mağduriyet ve sorunlara ilişkin Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’na şikayet başvurusu yapılabilmektedir.
Eğer bu konuda başvuru yaparsanız; bu süreci bizimle de paylaşabilirseniz, benzer durumdaki kişilere de yol gösterici ve yardımcı olması açısından seviniriz.
Kolay gelsin. İyi günler.
Aylin mutlu
Merhabalar, ben ve babam hem Türkiye hem Bulgaristan vatandaşıyız. Annemin Bulgaristan’da oturum izni var ve Yunanistan’dan aldığımız ev de anneme ait. Aynı zamanda annemin babasi annesi ve önceki nesiller de Yunanistan’da doğmuş olmalarına rağmen sizin de belirttiğiniz gibi mübadele sebebi ile vatandaşlıkları bulunmamakta ancak elimizde dogum yerlerini gosteren belgeler mevcut. Bu durumda annemin Yunanistan’da oturum izni veya vatandaşlığı alması için ne yapması gerekmektedir ve bu anlattıklarıma istinaden bu oturum izni kolayca verilir mi kendisine?
Figen Karaaslan
Merhaba,
Yunanistan’da satın aldığınız ev 250 Bin Euro ve üstü ise oturum izni alabiliyorsunuz. Şu anki ev o değerde değilse de; Yunanistan’daki evlerinizin değeri toplamda 250 bin Euro olursa; birinci dereceden kan bağı olanlar Yunanistan’da oturum izni alıyor. Bunu deneyebilirsiniz.
Diğer bir şeçenek de Yunanistan’daki tüm belgelerinizi toplayarak: Yunanistan doğumunu mal-mülk vesaire belgeleyerek, vatandaşlık için başvuruda bulunabilirsiniz. Bu biraz daha zor bir yol elbette…
Kolay gelsin.
Sena
iyi günler, cevaplarsanız çok sevinirim, benim annemin de babamın da anneanneleri Selanik’ten Türkiye’ye göçmüşler. Yunan Vatandaşı olduklarını belgeleyebiliriz. Fakat benim anneannemin/babaannemin annesi konumundalar. Bundan yararlanabilir miyim? Veyahut annem ya da babam yunan vatandaşlığı için başvursalar, oldukları takdirde ben de yunan vatandaşına başvuruda bulunabilir miyim?
Figen Karaaslan
Merhaba,
Öncelikle anneniz ve babanızın, annesi ve babasının vatandaşlığı aracılığıyla başvurması daha iyi olur. Onlar vatandaşlık alabilirse, siz de anneniz ve babanız üzerinden kendi başvurunuzu yapabilirsiniz.
İyi günler dilerim.
Batuhan Üstün
Merhaba, babaannemin babası Selanik Kolorca köyünde doğmuş. Elimizde Türkiye’ye geldiğinde verilen nüfus cüzdanı var orada da doğum yeri Kolorca diye yazıyor. Annesinin de doğum yeri Selanik aynı köy. Yeterli sayılır mı? Edirne’deki konsolosluktan daha fazla belgeye ulaşabilir miyiz? Yunanistan’daki konsolosluğa mı ulaşmamız gerekir yoksa? Hangi adımları izlememiz gerekiyor tüm yorumları okudum ama tavsiyeniz varsa çok iyi olur 🙂
Figen Karaaslan
Merhaba Batuhan Bey,
Edirne Konsolosluğu’na ulaşma imkanınız varsa bence oraya da bir sorun belki detay ama önemli bir bilgi çıkabilir. Eldeki her türlü bilgiyi değerlendirmek iyi olabilir diye düşünüyorum.
Eğer görüşürseniz, görüştükten sonra bizi de yorum aracılığıyla bilgilendirirseniz seviniriz.
İyi bayramlar.
fikret
merhaba. cok detayli ve faydali bir paylasim olmus konu hakkinda tesekkur ederiz. ben ozellikle su son kisimda belirttiginiz bolumle ilgili bisey sormak istiyorum..
Babamın/annemin doğum yerinde İskeçe/ Gümülcine/ Selanik vb. yazıyor. Babam Yunanistan vatandaşı sayılıyor mu? Eğer sayılıyorsa, ben de Yunan vatandaşlığına geçebilir miyim?
bu durum annem icin gecerli. kendisi gumulcine dogumlu ve nufus cuzdaninda halen gumilcine yaziyor ancak bildigim kadariyla yunan kimligi yok yada o zamanlar olduysa da kayip heralde. bu yunan kimligi mutlak suretle sartmi yoksa tc kimliginde gumulcine yaziyor olusuyla basvuru da yapilabilir mi ?
Figen Karaaslan
Merhaba Fikret Bey,
Yorumunuz için teşekkür ederim.
Yunan kanunlarının 19. maddesine göre; Yunan soyundan gelmedikleri ve geri dönüş niyeti olmadan ülkeyi “terk ettikleri” gerekçesi ile 60 binin üzerinde Batı Trakya Türk’ü vatandaşlıktan çıkartılmış. Vatandaşlıktan çıkartılan bu kişilerin çoğu, karar geriye dönük uygulanmadığı için vatandaşlık haklarını halen geri kazanamamış durumda ne yazık ki…
Ne yapabilirsiniz?
19. Madde hükmüyle Yunan vatandaşlığını kaybedenler, bir avukat aracılığıyla kendi durumu ile ilgili Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar vatandaşlığa alınmak için kişisel başvuru yapabiliyor. Buna ilaveten, 19. maddenin uygulanmasından kaynaklanan mağduriyet ve sorunlara ilişkin Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’na şikayet başvurusu yapılabilmektedir.
Bu arada bu konunun altında, bu durumdaki kişiler bilgilerini ve başvurularıyla ilgili bilgi paylaşımında bulunuyorlar. Konu ile ilgili takipte kalmanızı tavsiye ederim. Güncel bilgilere ulaşmak için…
İyi günler.
fikret
konsolosluğu aradım figen hanım. çıkan çalışan bana anne yada babamın yunan vatandaşlığı olup olmadığını sordu. bende hayır yok ama annem gümülcine doğumlu ve kimliğinde halen gümülcine yazıyor dedim. kendisi de vatandaşlık gerekli eğer yoksa yunanistana gidip avukat yoluyla mahkemeye başvurmanız lazım 3-5 sene sonunda kazanırsanız hakedebiliyorsunuz gibi durumlar var şeklinde geçiştirdi açıkçası. hani sadece anne babası yunanaistan doğumlu olanlar için pek içaçıcı bir durum yok gibi. oralara gidip avukatla başvuru yapmak dava açmak filanda kolay işler değil hani.
Bu gibi durumlarla ilgilenen aracılar vb oluyor bildiğim kadarıyla. O bölgedeki mevkilere başvuruyor araştırma yapıyor vb acaba o tarz kişilerle olabilir mi bu başvurular yada araştırmalar ? sizin bildiğiniz bu işi yapan kimseler varmı ?
Figen Karaaslan
Merhaba Fikret Bey,
Anne baba vatandaşlığı yoksa süreç zor ve uzun elbette… Biraz araştırmak, uğraşmak ve sabretmek gerekiyor.
Benim henüz bildiğim bir aracı yok.
İyi günler dilerim.
selda
1932 doğumlu babam Yunanistan Dimetoka doğumlu. Savaş zamanında Türkiye’ye gelmişler. ilk geldiklerinde geri iade edilmişler, ikinci gelişlerinde 1949 da Mülga 2510 Sayılı İskan Kanununun 6/B maddesi uyarınca Bakanlar Kurulunun 29.12.1950 tarih ve 3/12270 sayılı kararı ile Yunanistan uyruğunda iken Türk vatandaşlığına alınmış. İçişleri Bakanlığınca vatandaşlık dosyasında Türk Vatandaşlığına alınmadan önceki ad ve soyadını gösterir belge olmadığından istenilen denklik belgesi verilemedi. Doğum belgesinin aslını Yunanistan makamlarından “Apostille” ettirerek Noter onaylı Türkçe çevrisini göndermemiz durumunda Yunanistandan vatandaşlık alabilmek için gerekli denklik belgesininin verileceği bildirildi. Bununla ilgili bundan sonra nasıl bir yol izlemem gerekiyor. Babam yaşıyor. onu doğduğu yerlere götürüp gezdireceğim bu arada bu belgeyi Yunanistan da nereden nasıl alabilirim.
şenol sönmez
mrb;
1969 yılında yunanistan dan kaçak olarak türkiyeye gelmişiz. uzun yıllar ikamet senedi ile burada kaldıktan sonra t.c. kimliklerine kavuştuk. fakat şimdi yunanistan doğumlu olmam ve annem, babam, ve onların anneleri ve babalarıda yunanistan doğumlu olduğundan tüm akrabalarımın halen yunanistanda ikamet etmelerinden dolayı yunanistan vatandaşlığı almak istiyorum. nasıl bir yol izlemem gerekiyor. ilginize şimdiden çok teşekkür ederim.
Figen Karaaslan
Merhaba,
Sizin durumunuzu bilemedim çünkü ülkeden kaçak olarak çıkış yapmışsınız.
Bu durumda prosedür nasıl oluyor bilemiyorum. Bununla ilgili bir avukata danışabilirsiniz.
İyi günler.
KAMİL KASAP
Selamlar Figen hanım
annemin babasının kimliğinde Alasonya doğumlu olduğu yazıyor. sizce annem yunan vatandaşlığına geçebilir mi?
Figen Karaaslan
Merhaba Kamil Bey,
Alasonya (Elassona), Yunanistan’ın Teselya Bölgesi’ne bulunan bir şehir.
Dedenizin Yunan kimliği var mı? Orada mal mülk vb var mı?
Eğer bunlar varsa işiniz daha kolay.
Yoksa, öncelikle bu belgeleri edinmek için araştırma yapmanızı öneririm.
İyi günler.
mehmet
Merhabalar, benim rahmetli babam mübadeleyle yunanistandan türkiye ye göç etmiş ailece.gümülcine doğumlu.benim sorum vatandaşlıktan ziyade,acaba babasi yunanistan doğumlu bir kişi avrupa da vizesiz dolaşim hakki elde edebilir mi?bu tür haklara sahip olabilirler mi köklerinden dolayı.sonucta avrupa birligi uyesi yunanistan.herhangi bir kolaylik saglanmiyor mu böyle kisilere vize konusunda
Figen Karaaslan
Merhaba,
Hayır, babanızın Yunanistan doğumlu olması sizin Avrupa’da serbestçe dolaşmanızı sağlamaz.
Avrupa’da serbest bir şekilde dolaşabilmeniz için ya Yunanistan (Avrupa) vatandaşlığınızın olması ya da Avrupa Birliği’ne üye olan bir ülkeden oturma izninizin olması gerekiyor.
İyi akşamlar.
Anonim
Merhabalar dedem ırki kan bakımından çok kuvvetle muhtemel yunan asıllı fakat türkiye doğumlu ve hiç bir belge yok elimizde bu şartlar altında nasıl vatandaşlık alabilirim dedemin yunan kanından olması olumlu etki yapar mı?
Figen Karaaslan
Merhaba,
elinizde belge olmadan, ne yazık ki bunu kanıtlama imkanınız yok.
Sizin biliyor olmanız, yeterli değil. Belgeler ile kanıtlamak gerekiyor.
İyi günler.
pelin
Merhaba,
Size iki sorum olacak;
1) Babamın dedesi Kavala doğumlu. T.C. Kimliğinde de doğum yeri Kavakla yazıyormuş. Ancak mübadele döneminde mi kaçarak mı İzmir’e gelmiş bilmiyoruz. Bir dönem Yunan vatandaşı olup olmadığını nasıl öğrenebiliriz? İzmir’deki Yunanistan Konsolosluğu doğru bir adres midir bizim için?
2) Dedem vefat etti. Bu nedenle babam dedesinden yararlanarak çifte vatandaşlık alsa ben de bundan faydalanabiliyor muyum?
Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkürler.
Figen Karaaslan
Merhaba,
Yunan kanunlarının 19. maddesine göre; Yunan soyundan gelmedikleri ve geri dönüş niyeti olmadan ülkeyi “terk ettikleri” gerekçesi ile 60 binin üzerinde Batı Trakya Türk’ü vatandaşlıktan çıkartılmış durumda…
Büyük bir ihtimalle, babanızın dedesi de bu kanun sonucunda vatandaşlıktan çıkartılmıştır. Baba, anne ve dede biraz daha kolay alabilir. Ama sizin durumunuzu bilemiyorum.
İyi günler.
Özlem
Figen Hanım Merhaba,
Öncelikle bu yararlı yazı için çok teşekkürler.
Dedem 1938 yılında Rodos’ta İtalyan vatandaşı olarak doğmuş. 1947 yılında ada Yunanistan’a verilince Yunan vatandaşlığına geçmişler. Yaklaşık 8 ay sonra savaştan bir kayıkla kaçarak Türkiye’ye gelmişler. İçişleri bakanlığından istediğim belge ile dedemin bir Yunan vatandaşı olarak Türkiye’ye geldiğini kanıtlayabilir durumdayım. Ancak bundan sonraki adımlarda ne gibi belgeler toplayıp konsolosluğa başvurmam gerektiğini bilmiyorum. Bu konuda benimle paylaşabileceğiniz bir bilginiz var mıdır? Şimdiden cevabınız için çok teşekkür ederim. Saygılarımla.
Figen Karaaslan
Merhaba,
Yunan kanunlarının 19. maddesine göre; Yunan soyundan gelmedikleri ve geri dönüş niyeti olmadan ülkeyi “terk ettikleri” gerekçesi ile 60 binin üzerinde Batı Trakya Türk’ü vatandaşlıktan çıkartılmış durumda… Vatandaşlıktan çıkartılan bu kişilerin çoğu, karar geriye dönük uygulanmadığı için vatandaşlık haklarını halen geri kazanamamış durumda ne yazık ki…
Ne yapabilirsiniz?
19. Madde hükmüyle Yunan vatandaşlığını kaybedenler, bir avukat aracılığıyla kendi durumu ile ilgili Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar vatandaşlığa alınmak için kişisel başvuru yapabiliyor.
Başvuru Nasıl Yapılır?
Başvuru yapanlardan gelen bilgilere göre: Öncelikle Başbakanlık Arşivler Genel Müdürlüğü’ne müracaat yapmak gerekiyor. Müracaat yaparken Nüfus’dan: Alt, üst soy listesini alın. Arşivler Genel Müdürlüğü’nden istediğiniz evrakları başvuru sırasında yazınız; Bunlar, iskan kayıtları, Yunanistan’dan gelirken mal beyanlarını gösteren beyanname,
gelenlerin isim listesini Tapu Arşivler Genel Müdürlüğü’nden tapu kayıtlarını isteyiniz.
İyi günler.
HASAN
Figen Hanım Merhaba ,
Babam ve Annem 1957 yılında Yunanistan dan Türkiye ye göç ettiler. Kendileri Yunanistan doğumludur. 10 sene önce vefat ettiler.Ben 1961 yılında Türkiye de doğdum . Yunan vatandaşlığından yararlanmam için nereye dilekçe yazmam gerekir ve nasıl bir yol izlemem gerekiyor .
Teşekkür ederim.
Figen Karaaslan
Merhaba Hasan Bey,
Başvuru Nasıl Yapılır?
Yunan makamlarına başvuru yapabilmek için elinizde bazı kanıtlayıcı bilgiler olması gerekiyor tabi…
Başvuru Yapmak İçin Gereken Belgeler
Başvuru yapanlardan gelen bilgilere göre: Öncelikle Başbakanlık Arşivler Genel Müdürlüğü’ne müracaat yapmak gerekiyor. Müracaat yaparken Nüfus’dan: Alt, Üst soy listesini alınız. Arşivler Genel Müdürlüğü’nden istediğiniz evrakları başvuru sırasında yazınız; Bunlar: iskan kayıtları, Yunanistan’dan gelirken mal beyanlarını gösteren beyanname ve gelenlerin isim listesini isteyiniz. Tapu Arşivler Genel Müdürlüğü’nden ise tapu kayıtlarını isteyiniz.
Bu evraklar ile birlikte Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar vatandaşlığa alınmak için kişisel başvuru yapabilirsiniz. Tabii, son kararı evrakları ve durumunuzu inceleyip vereceklerdir.
Kolay gelsin. İyi günler
Emre Akyol
Merhabalar, ben emre. Yunanistan göçmeniyim ve vatandaşlık için elde etmem gereken belgeleri Istanbul devlet arşivinden bulabilir miyim? Vatandaş hakkı almama imkan tanıyacak belgeleri. Daha detaylandırırsak dedem be babası ndan itibaren selanik doğumlu bir soydan geliyorum. Babam türkiye doğumlu. Sizce nasıl bir sonuç alırım ve ilk paragrafta sorduğum belge edinmek için gitmek istediğim yer doğru mudur?
Figen Karaaslan
Merhaba Emre Bey,
Öncelikle Başbakanlık Arşivler Genel Müdürlüğü’ne müracaat yapmak gerekiyor. Müracaat yaparken Nüfus’dan: Alt, Üst soy listesini alınız. Arşivler Genel Müdürlüğü’nden istediğiniz evrakları başvuru sırasında yazınız; Bunlar: iskan kayıtları, Yunanistan’dan gelirken mal beyanlarını gösteren beyanname ve gelenlerin isim listesini isteyiniz. Tapu Arşivler Genel Müdürlüğü’nden ise tapu kayıtlarını isteyiniz.
Bu belgeler ile Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar vatandaşlığa alınmak için kişisel başvuru yapabilirsiniz. Alacağınız sonuç, sizin durumunuza ve elinizdeki evraklara bağlı…
Lütfen süreci ve sonucu bize yazınız.
Kolay gelsin. İyi günler.
selim
sonradan anne babası gelenler için söyle bir yardım etmek isterim.eger dedesi veya babası yunanistanda askerlik görevini yapmışsa vatandaslık alıyorlar diye biliyorum bir arkadasımın dedesinin babası yunanıstanda askerlik yapmış belgelediler,ve vatandaşlık aldı.milliyetide turk.
Burak
Eğer böyle bir durum var ise bunu nasıl kanıtlayabiliriz ? Türk makamlarında bu bilgi var mıdır ? Askerliğini burada yaptı veya Yunanistan da yaptı diye ? Geri dönüş yaparsanız sevinirim
Kaan
Figen Hanım Merhaba,
Yazınızı, atılan yorumları ve cevaplarını tek tek okudum. Sitenizden haberdar olmadan önce mübadeleyle göçmüş bir ailenin mensubu olan arkadaşımdan Alt Üst Soy listesi ve avukat aracılığı ile vatandaşlık başvurusunda bulunabileceğimi haber alıp, nüfus müdürlüğünden bu belgeyi temin ettim. Belgeye göre Babaannemin Anne ve Babası Serez doğumlu. Babaannem de aslen orada doğmuş fakat doğumu tam mübadele dönemine denk geldiği için sanırım doğum yerini İstanbul olarak girmişler.
Kuzenim(halamın kızı) Atina’da ikamet etmekte(henüz Yunanistan vatandaşı değil) evrak ve başvuru kısmını idare edecek kişi o, yalnız babaannemin anne ve babasından doğan bir vatandaşlık hakkımız olur mu bunu merak ediyorum? Yazınız için teşekkürler.
CANDAN YARAŞ
Merhaba, benim anneannem ile dedem 1911 yılında (balkan harbi sıraları) Türkiye ye gelmişler. Alt üst soy dökümünde doğum yerleri Selanik olarak geçiyor. Vatandaşlık için başvuru şansım var mı ve nasıl bir yol izlemeliyim. Teşekkürler,
Figen Karaaslan
Merhaba,
‘Yunanistan Vatandaşlığı’ yazısının içinde ve yorumların içinde cevapları mevcut. İyi günler dilerim.
akça üren
İYİ GÜNLER FİGEN HANIM ,
BABAANNEMİN BABASI SELANİK KAREFERİYE DOĞUMLU 1923 LOZAN ANTLAŞMASI İLE
TÜRKİYEYE GÖÇ ETMİŞLER.DEVLET ARŞİVLERİNDEN ORDAKİ NÜFUS KAĞIDINA
MALLARININ DÖKÜMLERİNE ULAŞTIM.BU EVRAKLARI YUNANİSTAN KONSOLOSLUĞUNA MI GÖNDERMEK GEREKİR , YOKSA YUNANİSTAN İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA MI GÖNDERMELİYİM.BİLGİLENDİRİRSENİZ SEVİNİRİM.
Figen Karaaslan
Merhaba,
19. Madde hükmüyle Yunanistan vatandaşlığı hakkını kaybedenler, bir avukat aracılığıyla kendi durumu ile ilgili Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar vatandaşlığa alınmak için kişisel başvuru yapabiliyor.
İyi günler dilerim.
Ayse
Figen Hanim merhaba. Balkan harbi sirasinda Turkiye’ye gelenlerin torunlari da bu haktan faydalanabiliyor mu? alt ust soy dokumunu nasil alabiliyoruz.? Tesekkurler
Figen Karaaslan
Merhaba Ayşe Hanım, Balkan göçmenlerinin durumunu bilemiyorum.
Bilen varsa, yoruma yazar belki…
İyi günler dilerim.
nazli
Figen hn merhaba,
Benim dedem KIRCAALi dogumlu kendisi müfettişmiş .. zamaninda tayinle ( mubadele ile degil ozellkle belirtmek isterim) istanbula gelmis. Alt ust soy listesinde Kircaaali dogumlu oldugunu gorebiliyorum. Basvuru hakkim varmidir?cunku Konsoloslugun sayfasinda (1950 sonrasi mubadele ile gelenler basvurabilir ) diye bir ibare var..
Goruslerinizi rica ederim
tesekkurler
Figen Karaaslan
Merhaba, Kırcaali bildiğim kadarıyla Bulgaristan’da…
Bulgaristan vatandaşlığı hakkında ne yazık ki bir bilgim yok.
İyi günler.
Nilgun
Figen Hanım merhaba,
Öncelikle bu faydalı site için çok teşekkür ederim.
Benim sorum su sekilde; Anne- Baba Turk ancak Yunanistanda yaşıyor. Yunanistan’da dogum yapma halinde çocugun ne gibi avantajları olur yardımcı olabilir misiniz?
Herhangi bir avantajı yok ise dogumu Turkiye de yapacağız.
Görüşünüzü rica ederim.
Şimdiden teşekkürler,
Sevgiler,
Nilgun
Figen Karaaslan
Merhaba Nilgün Hanım, yorumunuz için teşekkür ederim.
Yunanistan’da doğan çocuk, anne ve babası da Yunanistan’da yaşıyorsa Yunan vatandaşı olur diye biliyorum.
Çocuğun Yunanistan’da doğması avantajlı bir durum.
İyi günler.
Sinan Aytekin
Merhaba Figen hn.
Dedem rahmetli 1914 yılında yunanistandan sivasa göç gerçekleştirmişlerdir. Ben torunu olarak yunanistan vatandaşlığı alabilir miyim?
Figen Karaaslan
Merhaba, elinizde alt ve üst soy, mal vb belgeleri olmadan vatandaşlık almanız mümkün değil.
Yazının ve yorumların içinde detaylı bilgiler var.
İyi günler.
Halil
Merhaba Figen Hanım,
Dedem 1.Dünya Savaşı sırasında Samsun’da doğmuş. Ayrıca, dedemin anne ve babasının isimleri Yunanca. Şu anda babamın Yunanistan’da Yunan vatandaşı bazı akrabaları da bulunuyor.
Bu durumda, benim Yunan çifte vatandaşlığı almam mümkün mü? Tam olarak ne yapmam gerekiyor? Avukat mı tutmalıyım, hangi belgeleri nerelerden edinmeliyim?
Saygılarımla
Figen Karaaslan
Merhaba Halil Bey,
Başvuru Nasıl Yapılır?
Yunan makamlarına başvuru yapabilmek için elinizde bazı kanıtlayıcı bilgiler olması gerekiyor tabi…
Başvuru Yapmak İçin Gereken Belgeler
Başvuru yapanlardan gelen bilgilere göre: Öncelikle Başbakanlık Arşivler Genel Müdürlüğü’ne müracaat yapmak gerekiyor. Müracaat yaparken Nüfus’dan: Alt, Üst soy listesini alınız. Arşivler Genel Müdürlüğü’nden istediğiniz evrakları başvuru sırasında yazınız; Bunlar: iskan kayıtları, Yunanistan’dan gelirken mal beyanlarını gösteren beyanname ve gelenlerin isim listesini isteyiniz. Tapu Arşivler Genel Müdürlüğü’nden ise tapu kayıtlarını isteyiniz.
Bu evraklar ile birlikte Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar vatandaşlığa alınmak için kişisel başvuru yapabilirsiniz. Tabii, son kararı evrakları ve durumunuzu inceleyip vereceklerdir.
Kolay gelsin. İyi günler
Halil
Çok teşekkür ederim cevabınız için.
Evraklarla Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na nasıl başvuracağım? Türkiye’deki Yunanistan konsolosluklarından mı?
Bunun yanında, çifte vatandaşlığı kazanmak ne kadar sürüyor?
Halil
Bu arada bir yanlış anlaşılma olmuş. “Yunanistan’dan gelirken mal beyanlarını gösteren beyanname ve gelenlerin isim listesi” gibi belgeleri alamam. Çünkü babam da, dedem de, dedemin babası da Türkiye topraklarında doğan insanlar. Yunanistan’a da hiç gitmemişler.
Ancak, dedemin anne ve babasının isimleri Yunanca. Şu anda babamın Yunanistan’da Yunan vatandaşı olan kuzenleri de yaşıyor. Yani ben etnik köken olarak Yunanım, göçmen değil. Bu durumda benim ne yapmam gerekiyor? Hangi evrakları nereden temin etmem gerekiyor?
Burak
Figen hanım merhabalar. Öncelikle bu konuda yazı yazdığınız için size minnettarım. Herkese teker teker cevap verdiğiniz için de teşekkürler. Eğer yazıma cevap verirseniz şimdiden teşekkür ederim. Bizde ailem ile Yunanistan vatandaşlığı almak istiyoruz. Dedemin anlattığına göre Dedemin babası Dedemin dedesi ile beraber 1930-1940 yılları arasında Selanik’in köylerinden Türkiye’ye gelmişler ilk başta Tekirdağ-Malkaraya daha sonra Edirne/Uzunköprüye yerleşmişler Selanik de akrabamız var mı onu bilmiyorum çünkü Dedemin babası dedem 2 yaşında iken vefat etmiş Dedem hala hayatta. Edirne’de Yunanistan konsolosluğu var sizce konsolosluğa gidip Çifte vatandaşlık için başvuru şartları nelerdir diye sorsak nasıl karşılarlar ? Bu arada Yukarıda ki Yunanistan vatandaşlığı maddelerin de şu madde çok ilgimi çekti ” Etnik kökeninin Yunan olduğunu kanıtlayanlar. En tartışmalı olan konu budur. Bunu kağıt üzerinde kanıtlayan bireylere de, Yunanistan tarafından vatandaşlık hakkı veriliyor. ” Bunu nasıl kanıtlayabiliriz DNA testi falan mı yaptırmamız gerekiyor ? Anlamadım bu konu hakkında da biraz bilgi verirseniz sevinirim. Mübadele ile gelmediklerini biliyorum kendi istekleriyle gelmişler sizce vatandaşlık alabilirmiyiz ne yapalım ? Şimdiden teşekkürler
Figen Karaaslan
Merhaba Burak Bey, yorumunuz için teşekkür ederim.
İşten güçten fırsat buldukça tek tek herkese cevap vermeye gayret ediyorum.
Öncelikle başvuru hakkında bilgi vereyim.
Başvuru Nasıl Yapılır?
Yunan makamlarına başvuru yapabilmek için elinizde bazı kanıtlayıcı bilgiler olması gerekiyor. Belgeler, bağınızı kanıtlayabilmeniz için önemli… Elbette ki sözle olmuyor.
Başvuru Yapmak İçin Gereken Belgeler
Başvuru yapanlardan gelen bilgilere göre: Öncelikle Başbakanlık Arşivler Genel Müdürlüğü’ne müracaat yapmak gerekiyor. Müracaat yaparken Nüfus’dan: Alt, Üst soy listesini alınız. Arşivler Genel Müdürlüğü’nden istediğiniz evrakları başvuru sırasında yazınız; Bunlar: iskan kayıtları, Yunanistan’dan gelirken mal beyanlarını gösteren beyanname ve gelenlerin isim listesini isteyiniz. Tapu Arşivler Genel Müdürlüğü’nden ise tapu kayıtlarını isteyiniz.
Bu evraklar ile birlikte Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar vatandaşlığa alınmak için kişisel başvuru yapabilirsiniz. Tabii, son kararı evrakları ve durumunuzu inceleyip vereceklerdir.
Kolay gelsin. İyi günler.
Burak
Teşekkür ederim iyi günler
Mertcan
Figen Hanım merhabalar, ilginiz için teşekkür ediyorum şimdiden. Size kısaca bir sorum olacak, dedem ve anneannem Selanik Drama’da doğmuş dedem 6 yaşında iken ailesi ile Drama Karabucak’tan 14 Mayıs 1924 tarihinde Kocaeli/Döngel Köyü’ne gelmişler. 20 Haziran 1924 yılında ise iskan almış ve ilk TC nüfus cüzdanını 20 Ocak 1925 yılında almış. Mübadele sırasındaki mübadele evrakları yani mal mülk, tarla kaydı olan müsadere edilen envare ait kayıtlar elimizde var. Bu kayıtların üzerinde Fransızca olarak Mübadele Komisyonu’nun mühürü ve oradaki heyetin mühürleri var. Ancak evraklar Osmanlı’ca. Dedem sonradan Türkçe’ye tercüme ettirmiş. Ama elimizde dedemin yunan nüfusuna ait bir kaydı yok. Bu evrakların doğruluğunu nasıl sağlarız? Bu evraklar Yunan vatandaşlığı için bize fayda sağlar mı. Biran önce annem başvuru yapmak istiyor. Dedem hayatta değil. Ancak ne taraftan ne yaparak başlamalıyız çok kafamız karıştı. Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.
Figen Karaaslan
Merhaba,
Yunan Vatandaşlık Yasasının eski 19. Maddesi hükmüyle; Yunan soyundan gelmedikleri ve geri dönüş niyeti olmadan ülkeyi terk ettikleri gerekçesi ile 60 binin üzerinde Batı Trakya Türk vatandaşlıktan çıkartılmış. Vatandaşlıktan çıkartılan bu kişilerin çoğu, karar geriye dönük uygulanmadığı için vatandaşlık haklarını halen geri kazanamamış durumda imiş.
Bu sebeple Yunan vatandaşlığını kaybedenler normalde kanuna göre; vatandaşlıktan çıkarıldıkları tarihten itibaren 60 gün içerisinde Yunanistan Vatandaşlık Konseyi’ne idari dava açma hakları bulunmasına rağmen vatandaşlıktan çıkarıldıklarının Yunanistan yetkilileri tarafından kendilerine bildirilmemesi nedeniyle, çok az kişi vatandaşlığını yeniden kazanabilmiş. Bununla ilgili şu an Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AHM) şu an başvuru yapılması yolu kapalı durumda imiş.
Peki ne yapılabilir?
19. Madde hükmüyle vatandaşlığını kaybedenler, bir avukat aracılığıyla kendi durumu ile ilgili Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar vatandaşlığa alınmak için kişisel başvuru yapabilir. Buna ilaveten, 19. maddenin uygulanmasından kaynaklanan mağduriyet ve sorunlara ilişkin Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’na şikayet başvurusu yapılabilmektedir.
İyi günler.
Sercan
Merhaba , Babannem / halam yunanistan vatandaşı olarak yunanistanda yaşıyorlar.Babam , Yunanistanda 21 ay askerliğini yapmış ve evlenmek amacıyla 1985 yılında Türkiye’ye kaçak olarak gelmiş.Yunanistan vatandaşlığı almak istiyoruz.Şansımız var mı ?
Figen Karaaslan
Merhaba, babaanneniz ve halanızın kimliği ile varsa babanızın da tabii, başvuruda bulunabilirsiniz.
Babaanneniz ve halanız Yunan vatandaşı ise kanıtlayıcı evraklar ile başvurursanız şansınız var elbette. Tabii yine de son karar Yunan mercilerin.
İyi günler.
pelin
Merhaba Figen Hanım, daha önce de size bir soru sormuştum ve yanıtlamıştınız. Bunun için çok minnettarım. Dediğiniz gibi alt-üst soy listesini aldım ve babamın dedesinin Dramalı olduğu yazıyor listede. Eğer olursa vatandaşlık için başvuracak kişi babam zaten. Ben de babam vasıtasıyla çift vatandaşlık almaya çalışacağım. Ancak babamın dedesinin Yunan kimliği var mı bilmiyoruz. Varsa da şu anda kayıp durumda. Arşivler Genel Müdürlüğünden ya da Yunan konsolosluğundan kayıp olan Yunan kimliğini bulabilir miyim? Tekrardan teşekkür ederim.
İyi günler
Burak
Geri dönüşünüz için teşekkürler ben de aile geçmişim hakkında bilgi topluyorum. Ben de vatandaşlık için başvurmayı düşünüyorum ben daha resmi makamlara bir başvuruda bulunmadım fakat arşivler genel müdürlüğünden Yunanistan vatandaşlığı dediğiniz gibi bulunursa harika olur lütfen son gelişmeleri haberdar etsin herkes ben edeceğim
Figen Karaaslan
Merhaba.Arşivlere ya da her iki tarafın da nüfüs birimine bir bakın isterseniz. Kolay gelsin.
Gülce Y
Merhaba. Babam ve dedem-babanem Gümülcine’de doğmuşlar. Ancak babanem ve dedem hayatta değil. Mübadeleden sonra gelinmiş. Babamın nüfusunda Gümülcine yazıyor. Ancak babanem ve dedeme ait herhangi bir nüfus belge yok. Babama ya da bana Yunanistan vatandaşlığı verilir mi? Teşekkürler.
Figen Karaaslan
Merhaba,
Başvuru Nasıl Yapılır?
Yunan makamlarına başvuru yapabilmek için elinizde bazı kanıtlayıcı bilgiler olması gerekiyor. Belgeler, bağınızı kanıtlayabilmeniz için önemli… Elbette ki sözle olmuyor.
Başvuru Yapmak İçin Gereken Belgeler
Başvuru yapanlardan gelen bilgilere göre: Öncelikle Başbakanlık Arşivler Genel Müdürlüğü’ne müracaat yapmak gerekiyor. Müracaat yaparken Nüfus’dan: Alt, Üst soy listesini alınız. Arşivler Genel Müdürlüğü’nden istediğiniz evrakları başvuru sırasında yazınız; Bunlar: iskan kayıtları, Yunanistan’dan gelirken mal beyanlarını gösteren beyanname ve gelenlerin isim listesini isteyiniz. Tapu Arşivler Genel Müdürlüğü’nden ise tapu kayıtlarını isteyiniz.
Bu evraklar ile birlikte Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar vatandaşlığa alınmak için kişisel başvuru yapabilirsiniz. Tabii, son kararı evrakları ve durumunuzu inceleyip vereceklerdir.
Kolay gelsin. İyi günler.
incinci
Bilgilendirme ve bu değerli görüşler için tesekkur ederim.. bu konu hakkında fikrim yokken dedemin de atina dan geldiğini öğrendim.. yazdiklariniz belki bir ihtimal bir sonuca gidebilirim diye umutlandırdı..sanirim bu süreç biraz zor.. tavsiye edebileceğiniz prosedürleri takip edebilecek birisi var mi..
Figen Karaaslan
Merhaba yazıda ve yorumlarda detaylı bilgiler var. Yazıdaki bilgilendirmeleri takip edebilirsiniz. İyi günler.
Burak
Merhaba arkadaşlar ben de burada ki yazıları gördükten sonra açıkçası biraz ümitlenmiştim şansımız var diye düşünüyordum fakat başımdan geçenleri anlatayım, ben de nüfus müdürlüğüne gidip başvurdum alt ve üstsoy belgelerimi aldım dedemin babası Selanik, Langaza doğumlu 1915 yılında orada doğmuş 1937 yılında Türk vatandaşlığına geçmiş öyle yazıyor neyse burada ki yorumlar çok kafamı kurcaladı ben de bunların doğru olup olmadığını öğrenmek için konsolosluğa gittim. Konsolosluğun girişinde ki polisle neredeyse tartışmaya giricektim işte yok günde 100 tanesi geliyor sizin gibi geri dönüyor falan senin deden 80 yıl önce gelmiş bilmem ne hiç olmaz o iş vb laflar söyledi zaten yüksek bir ihtimal olmayacağını bilerek gittim oraya sadece %1 de olsa konsolosluk görevlisiyle konuşmak istediğimi belirttim neyse zile bastım görevliyle konuştum ana hatlarıyla söylemek gerekirse 1- Yunanca bilmeyen bir kişiye Yunanistan devleti vatandaşlık vermez dedi 2- Lozan antlaşması nedeniyle Yunanistanda ki Rumlar Türkiye’den Türkiyede ki Türkler Yunanistan’dan hiçbir hak talebinde bulunamıyorlar dedi. Burada yorumlarda vatandaşlık için mahkeme açanların vb olduğu söylenmiş onları sordum ” Yunanistan demokratik bir ülke tabi ki açabilirsiniz ama bilgim yok dedi ” burada yapılan yorumların neredeyse hepsine bilgisi olmadığını söyledi. Bu yolla vatandaşlık elde etmek oldukça zor gözüküyor eğer bu yolla yapan birisi varsa tecrübelerini bizimle paylaşsın biz de aynı yolları izleyelim fakat çok zor gözüküyor.
Muhammet
Merhabalar, benim Babam Yunanistan/Gümülcine doğumlu, Yunan pasaportu ve kimliği varmış ama 1976’da Türkiye’ye kaçak olarak gelmiş, Yunanistan’a tekrar dönmemek için pasaportunu bile yakmış ama elimizde sadece Yunanistan ilkokul diploması var, Dedem 2003’te Yunanistan vatandaşı olarak vefat etti, amcam hala Yunanistan vatandaşı. Bu şartlar altında benim vatandaşlık hakkım var mı? Babamı 2 sene önce kaybettik.
Figen Karaaslan
Merhaba,
dedenizin ve amcanızın Yunan pasaportu varsa, siz de gerekli yerlerden evrakları toplayıp, başvuru yapabilirsiniz.
Karar tabi ki Yunan makamlarının. Sabırlı olup, gerekli adımları atarsanız, sonuç alabilirsiniz.
Kolay gelsin.
MAHMUT AKYÜREK
Figen Hanım Merhaba,
Dedem ve Babanem 1920’lerde kendi istekleriyle, kaçak olarak Türkiye’ye göç etmişler. Babamla konuştuğumda dedmin Yunanca yazılı pasaportu olduğunu ve Türk Nüfus cüzdanında doğum yeri olarak Dimetoka yazdığını söylüyor. Bu evraklarla babamın çifte vatandaşlığı için herhangi bir yol kat edebilir miyiz?
Figen Karaaslan
Merhaba, elinizde bu evraklar var ise ve başvuru yaparsanız, yol alabilirsiniz. Ancak kolay ve kısa bir süreç değil elbette…
Kolay gelsin.
Muhammet
Merhabalar, benim Babam Yunanistan/Gümülcine doğumlu, Yunan pasaportu ve kimliği varmış ama 1976’da Türkiye’ye kaçak olarak gelmiş, Yunanistan’a tekrar dönmemek için pasaportunu bile yakmış ama elimizde sadece Yunanistan ilkokul diploması var, Dedem 2003’te Yunanistan vatandaşı olarak vefat etti, amcam hala Yunanistan vatandaşı. Bu şartlar altında benim vatandaşlık hakkım var mı? Babamı 2 sene önce kaybettik.
Figen Karaaslan
Merhaba,
Elinizde belgeler var ise başvuru yapabilirsiniz.
Nereye nasıl başvuru yapacağınızın detayları yazının içerisinde var.
Kolay gelsin.
Ali
Figen hanım merhaba
Benim dedem ,babannem ve babam iskeçe doğumlu
kendi istekleri ile 1950 yılında Türkiye ye gelmişler
2 gün öncede babama nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus örneği aldğımızda HEM TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞI AYNI ZAMANDA YUNANİSTAN CUMHURİYETİ VATANDAŞIDIR diye bir ibare var.
Babamın ve bizim bu vatandaşlıktan yeni haberimiz oldu.
Yunanistan dan vatandaşlığı düşmüş olsa burada belli olurmuydu.
Nasıl bir yol izlememiz gerekiyor ?
Teşekkür ederim
Figen Karaaslan
Merhaba, bu ibare gözüküyorsa işiniz daha kolaylaşabilir. Elinizdeki tüm belgeler ile başvuruda bulunabilirsiniz. Yine de çok kolay olmayabilir bu süreç, son karar Yunan makamlarının olacak elbette. Babanızın Yunan kimliği varsa, şansınız var. başvuru yaparsanız, lütfen bizi de bilgilendirin. Kolay gelsin.
İyi günler.
Elif
Figen hanım merhaba öncelikle, e-devlet üzerinden soy ağacıma baktığımda 1854 yılı doğumlu baba tarafından 4. kuşak bir büyük babam var doğum yeri Karacaabat yazıyor ölüm yeri ise Türkiye, Yine baba tarafından tüm kuşaklar neredeyse Vodina, Menlik, Karacaabat olarak kayıtlı. Benim Yunanistan’dan vatandaşlık alabilmem söz konusu olabilir mi ne olur güzel yorumlarınızla ışık tutun sizden başka danışabileceğim bu kadar bilgili kimse yok. Şimdiden çok teşekkür ederim.
Sevgilerimle…
Figen Karaaslan
Merhaba,
Merhaba, dedenizin ve babanızın Selanik doğumlu olması vatandaş olmanız için yeterli değil. Doğum yerlerinden çok Yunan kimlikleri var mı bu daha önemli. Eğer kimlikleri ve belgeleri varsa başvuru yaparsanız ve Yunan makamları onay verirse vatandaşlık alabilirsiniz.
İyi günler.
VEYSEL
Merhaba,
Benim de ailem göçmen.Dedelerim göçmüş. Ben vatandaşlık istemiyorum ancak oturma izni alabilir miyim?
Figen Karaaslan
Merhaba.Dedeleriniz göçmen olduğu için oturma izni alamazsınız ne yazık ki, oturma izni detayları için ilgili yazımı okumanızı tavsiye ederim. İyi günler.
Selin
Figen Hanim Merhabalar,
Oncelikle boyle bir platformda yanitladiginiz sorular gercekten cok yonlendirici,
Annemin babasinin annesi yani (Annemin babanesi ) 1909 senesinde VUDİNE de dogmus. Annem Selanik oldugunu soylemisti, Arastirdim suan ismi bile gozukmeyen biryer, Ama mubadele haberlerinde Vuduneyi gordum.
Annemin babanesi ve babasi vefat etti, Fakat Amcalari yasiyor,
O donemde kimligi oldugunu dusunmuyorum, Fakat orada yasadigini kanitlarsak tapu arsivden vs.
Annem dolayisiyla, Basvuruda bulunma gibi bir sansim var mi yada cifte vatandaslik gibi,.
Simdiden tesekkur ederim.
Figen Karaaslan
Merhaba,
Yunan Vatandaşlık Yasasının eski 19. Maddesi hükmüyle; Yunan soyundan gelmedikleri ve geri dönüş niyeti olmadan ülkeyi terk ettikleri gerekçesi ile 60 binin üzerinde Batı Trakya Türk vatandaşlıktan çıkartılmış. Vatandaşlıktan çıkartılan bu kişilerin çoğu, karar geriye dönük uygulanmadığı için vatandaşlık haklarını halen geri kazanamamış durumda imiş.
Bu sebeple Yunan vatandaşlığını kaybedenler normalde kanuna göre; vatandaşlıktan çıkarıldıkları tarihten itibaren 60 gün içerisinde Yunanistan Vatandaşlık Konseyi’ne idari dava açma hakları bulunmasına rağmen vatandaşlıktan çıkarıldıklarının Yunanistan yetkilileri tarafından kendilerine bildirilmemesi nedeniyle, çok az kişi vatandaşlığını yeniden kazanabilmiş. Bununla ilgili şu an Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AHM) şu an başvuru paılması yolu kapalı durumda imiş.
Eğer elinizde alt ve üst soyunuzda Yunan vatandaşlığı olan kişilerin evrakları, orada mal-mülk tapu kayıtları varsa başvuru yapabilirsiniz.
Peki ne yapılabilir?
19. Madde hükmüyle vatandaşlığını kaybedenler, bir avukat aracılığıyla kendi durumu ile ilgili Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar vatandaşlığa alınmak için kişisel başvuru yapabilir. Buna ilaveten, 19. maddenin uygulanmasından kaynaklanan mağduriyet ve sorunlara ilişkin Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’na şikayet başvurusu yapılabilmektedir.
İyi günler.
kemal
merhabalar figen hanım sizlere bir sorum olacaktı
selanik göçmeniyim ve şuanda elimde alt üst soy bilgisi mevcut zaten biliyorduk göçmen oldugumuzu ve şuanda belgemiz var ama babaannemden geliyor göçmenlik babannemin kızlık soy ismi oldugu için evlendikten sonraki soy ismi farklı babaannemin soy ismi A diyelim evlenmeden önce evlendikten sonra B ve benim soy ismimde B alt üst soy belgesi var şuanda elimde soy agacında ilk dogum FİLORNA
01/07/1864 bu tarih sizce çifte vatandaşlık alınabilirmi
babamın annesinin babasının annesi ilk soyda görünen kişi yardımcı olursanız sevinirim figen hanım
Figen Karaaslan
Merhaba,
Yunan Vatandaşlık Yasasının eski 19. Maddesi hükmüyle; Yunan soyundan gelmedikleri ve geri dönüş niyeti olmadan ülkeyi terk ettikleri gerekçesi ile 60 binin üzerinde Batı Trakya Türk vatandaşlıktan çıkartılmış. Vatandaşlıktan çıkartılan bu kişilerin çoğu, karar geriye dönük uygulanmadığı için vatandaşlık haklarını halen geri kazanamamış durumda imiş.
Bu sebeple Yunan vatandaşlığını kaybedenler normalde kanuna göre; vatandaşlıktan çıkarıldıkları tarihten itibaren 60 gün içerisinde Yunanistan Vatandaşlık Konseyi’ne idari dava açma hakları bulunmasına rağmen vatandaşlıktan çıkarıldıklarının Yunanistan yetkilileri tarafından kendilerine bildirilmemesi nedeniyle, çok az kişi vatandaşlığını yeniden kazanabilmiş. Bununla ilgili şu an Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AHM) şu an başvuru paılması yolu kapalı durumda imiş.
Eğer elinizde alt ve üst soyunuzda Yunan vatandaşlığı olan kişilerin evrakları orada mal-mülk tapu kaydı varsa başvuru yapabilirsiniz.
Peki ne yapılabilir?
19. Madde hükmüyle vatandaşlığını kaybedenler, bir avukat aracılığıyla kendi durumu ile ilgili Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar vatandaşlığa alınmak için kişisel başvuru yapabilir. Buna ilaveten, 19. maddenin uygulanmasından kaynaklanan mağduriyet ve sorunlara ilişkin Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’na şikayet başvurusu yapılabilmektedir.
İyi günler.
arif
Merhaba Figen Hanım,
Benim dedem Parga doğumluydu ve mübadeleden önce çok küçük yaşta Türkiye’e göç etmişti. Dedem hayatta değil ve sağ iken yunan hüvviyeti için de herhangi bir başvurusu bulunmamıştı. Mübadele ile mübadeleden önce göç alanların da bu anlaşma kapsamına alındığı kararlaştırılmış durumda ancak dedem 1923’te reşit dahi değildi. Sizce babamın veya benim Yunan vatandaşlığı talep etme hakkımız olur mu? Veya oturum hakkı konusunda kolaylık sağlanır mı ?
Teşekkürler
Ece Lara
Merhaba. Benim dedem ve ailesi yunan doğumlular. Ama Türkiye’de yaşamışlar. Burdaki Nüfus Müdürlüğünde Yunanistan doğumlu oldukları yazıyor ama daha Yunanistan’da sorgulamadık. Yunanistan’da 7 sene yaşamadan Yunan vatandaşlığına başvurabilir miyim?
Figen Karaaslan
Merhaba sadece Yunanistan doğumlu olmaları yeterli değil. Alt üst soyunuzda Yunan vatandaşı olanlar varsa, bunları belgeler ile kanıtlamanız beklenecektir. İyi günler.
Gokay Cinar
Merhabalar, oncelikle cok guzel bir blog bunun icin tesekkurler 🙂
Ben su anda Avrupa”da okumaktayim ve yasim 23. Anne ve babamin ust soyu yani iki taraftan da akrabalaramiz yunanistan”in farkli yerlerinde dogmuslar. En yakin olarak dedem, ananem, babannemin anneleri ve babalari olmak uzere 187ö lerden 1915 lere kadar orda dogmuslar. Yukarda yazilanlari okudum ve sansim var sanirim. Sizce annemin basvurmasi yeterli olur mu yoksa dedem/ananemin basvurmasi mi daha iyi olur? (Ust soydan baktigima gore 13 kisi yunanistan da dogmus gozukuyor ve cift taraf oldugu icin mutlaka yunanistan vatandasligi/mallari olanlar vardir diye umuyorum)
Ayrica dil icin uzgunum cunku klavye yabanci, Cok tesekkurler simdiden,, iyi gunler’
Figen Karaaslan
Merhaba, anananeniz ve dedenizin öncelikle başvurmaları anne ve babaları için daha iyi olur. Onlar alabilirse, anneniz ve siz de alabilirsiniz. Almazsa, zaten siz de alamazsınız. Kolay gelsin, iyi günler.
Ceyhun
Merhaba Figen hanım bloğunuzdaki yazının tümünü okudum bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim benimde size bir sorum olacaktı babaannem drama doğumlu olup mübadele sürecinden sonra 1935-1940 yılları arasında Türkiye’ye gelmiş 2000 yılında da vefat etti maddelere ve yasalara dayanarak babamın vatandaşlık alma ihtimali varmıdır ? Var ise kesinlik derecesi nedir ? Şimdiden teşekkür ederim…
Figen Karaaslan
Merhaba hiçbir şeyin kesinliği yok. Belgeler ile başvuru yapabilirsiniz. Kararı Yunan makamları verecek.
İyi günler.
Oguz Heppekcan
Figen Hanim merhaba!
Dedem 1904 yilinda Rodos’ta dogmus. 1923-24 yillarinda tek basina evden kacip Turkiye’ye yerlesmis. Tum akrabalari hala orada sanirim. Nufus kayitlarinda dedemin dogum yeri Rodos olarak gorunuyor. Ancak evden kacip geldigi icin, mubadele kayitlarinda olacagini dusunmuyorum. Annemin yunan vatandasligi basvurusu yapabilmesi icin onu acik midir? O zamanlarda orasi Italya hakimiyetindeydi. O sebeple pek emin olamadim.
Figen Karaaslan
Merhaba, başvuru yapabilmeniz için önce evrakları hazırlamanız gerekir. Elinizde belge olmadan bir hak iddia edemezsiniz. Belgeleri elde edince başvuru yapıp, şansınızı deneyebilirsiniz ama sonuç ne olur bilemiyorum tabii… İyi günler.
İris
Merhaba . Benim babamın dedesi Selanik doğumlu . Zorunlu göç mü yoksa baska birsey mi bilmiyoruz . Kimlik vs var mı onu da bilmiyoruz maalesef . Ama soyağacına bakıldığında Selanik doğumlu olduğu görülüyor . Acaba bundan dolayı bende bir vatandaslık alma hakkım var mı ? Yada önce babamın , babamdan dolayı da ben alabilir miyim acaba?
Figen Karaaslan
Merhaba elinizde alt ve üst soyunuzun Yunan vatandaşlığını kanıtlayıcı belgeler, tapu miras gibi orada bulunan mal-mülk evrakları yoksa, bir hak iddia edemezsiniz. İyi günler.
mustafa
figen hanım bir sorum olacaktı yardımcı olursanız sevinirim
Babasının Babasının babası yunanistandan gelmişler alt üst soy bilgisi elimde 1905 yılında türkiyeye gelmişler selanik muhaciriyiz çifte vatandaşlık mümkünmüdür acaba
mustafa
Pardon babamın babası diyim size
Figen Karaaslan
Merhaba.
Yunan Vatandaşlık Yasasının eski 19. Maddesi hükmüyle; Yunan soyundan gelmedikleri ve geri dönüş niyeti olmadan ülkeyi terk ettikleri gerekçesi ile 60 binin üzerinde Batı Trakya Türk vatandaşlıktan çıkartılmış. Vatandaşlıktan çıkartılan bu kişilerin çoğu, karar geriye dönük uygulanmadığı için vatandaşlık haklarını halen geri kazanamamış durumda imiş.
Bu sebeple Yunan vatandaşlığını kaybedenler normalde kanuna göre; vatandaşlıktan çıkarıldıkları tarihten itibaren 60 gün içerisinde Yunanistan Vatandaşlık Konseyi’ne idari dava açma hakları bulunmasına rağmen vatandaşlıktan çıkarıldıklarının Yunanistan yetkilileri tarafından kendilerine bildirilmemesi nedeniyle, çok az kişi vatandaşlığını yeniden kazanabilmiş. Bununla ilgili şu an Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AHM) şu an başvuru paılması yolu kapalı durumda imiş.
Peki ne yapılabilir?
19. Madde hükmüyle vatandaşlığını kaybedenler, bir avukat aracılığıyla kendi durumu ile ilgili Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar vatandaşlığa alınmak için kişisel başvuru yapabilir. Buna ilaveten, 19. maddenin uygulanmasından kaynaklanan mağduriyet ve sorunlara ilişkin Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’na şikayet başvurusu yapılabilmektedir.
Taha Çelik
İyi günler Figen hanım. Ben yakın zamanda reşit olacağım.Anne tarafından dedem 7 yaşına kadar Selanikte yaşamış ve sonrasında göçmüşler, anneannem ise Bulgaristan göçmeni.Dedem vefat etti fakat 7 yaşına kadar Selanikte yaşadığından orada olduğunu kanıtlayan bir belge vardır mutlaka diye düşünüyorum. Eğer böyle bir belge varsa vatandaşlık hakkım var mı ?
Figen Karaaslan
Merhaba,
Başvuru Nasıl Yapılır?
Yunan makamlarına başvuru yapabilmek için elinizde bazı kanıtlayıcı bilgiler olması gerekiyor.
Başvuru Yapmak İçin Gereken Belgeler
Başvuru yapanlardan gelen bilgilere göre: Öncelikle Başbakanlık Arşivler Genel Müdürlüğü’ne müracaat yapmak gerekiyor. Müracaat yaparken Nüfus’dan: Alt, Üst soy listesini alınız. Arşivler Genel Müdürlüğü’nden istediğiniz evrakları başvuru sırasında yazınız; Bunlar: iskan kayıtları, Yunanistan’dan gelirken mal beyanlarını gösteren beyanname ve gelenlerin isim listesini isteyiniz. Tapu Arşivler Genel Müdürlüğü’nden ise tapu kayıtlarını isteyiniz.
Bu evraklar ile birlikte Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar vatandaşlığa alınmak için kişisel başvuru yapabilirsiniz. Tabii, son kararı evrakları ve durumunuzu inceleyip vereceklerdir.
Kolay gelsin. İyi günler
Kadir
Merhaba babaannemin annesi selanik doğumlu aslında babaannemde selanik doğumlu ama adana diye çıkıyo 9 yaşında gelmişler türkiyeye. Bunun bi derecesi var mı vatandaşlık için. Babaannemin annesi yeterli mi soy ispatı için?
Figen Karaaslan
Merhaba sadece doğmaları yetmiyor. Yunan vatandaşlıkları var mı? Yoksa işiniz zor. Yine de denemek isterim nasıl başvuru yapabilirim derseniz;
Başvuru Nasıl Yapılır?
Yunan makamlarına başvuru yapabilmek için elinizde bazı kanıtlayıcı bilgiler olması gerekiyor.
Başvuru Yapmak İçin Gereken Belgeler
Başvuru yapanlardan gelen bilgilere göre: Öncelikle Başbakanlık Arşivler Genel Müdürlüğü’ne müracaat yapmak gerekiyor. Müracaat yaparken Nüfus’dan: Alt, Üst soy listesini alınız. Arşivler Genel Müdürlüğü’nden istediğiniz evrakları başvuru sırasında yazınız; Bunlar: iskan kayıtları, Yunanistan’dan gelirken mal beyanlarını gösteren beyanname ve gelenlerin isim listesini isteyiniz. Tapu Arşivler Genel Müdürlüğü’nden ise tapu kayıtlarını isteyiniz.
Bu evraklar ile birlikte Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar vatandaşlığa alınmak için kişisel başvuru yapabilirsiniz. Tabii, son kararı evrakları ve durumunuzu inceleyip vereceklerdir.
Kolay gelsin. İyi günler
Işıl gün
Büyükannemin anne ve babası Yunanlı isimleri de annesi Angelika, babası ise Panayo.Nüfus müdürlüğü üst soy bilgimde bu durum yazıyor. Bu durumda vatandaşlık alabilir miyim acaba?
Figen Karaaslan
Merhaba,
Başvuru Nasıl Yapılır?
Yunan makamlarına başvuru yapabilmek için elinizde bazı kanıtlayıcı bilgiler olması gerekiyor.
Başvuru Yapmak İçin Gereken Belgeler
Başvuru yapanlardan gelen bilgilere göre: Öncelikle Başbakanlık Arşivler Genel Müdürlüğü’ne müracaat yapmak gerekiyor. Müracaat yaparken Nüfus’dan: Alt, Üst soy listesini alınız. Arşivler Genel Müdürlüğü’nden istediğiniz evrakları başvuru sırasında yazınız; Bunlar: iskan kayıtları, Yunanistan’dan gelirken mal beyanlarını gösteren beyanname ve gelenlerin isim listesini isteyiniz. Tapu Arşivler Genel Müdürlüğü’nden ise tapu kayıtlarını isteyiniz.
Bu evraklar ile birlikte Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar vatandaşlığa alınmak için kişisel başvuru yapabilirsiniz. Tabii, son kararı evrakları ve durumunuzu inceleyip vereceklerdir.
Kolay gelsin. İyi günler
Evrim
Merhabalar,
Babam, babamın babası ve annesi ve daha da üst soyları hepsi yunanistan doğumlu. Babam üniversiteyi Türkiye de okumuş ve okul bitince Yunanistan da askerlik zamanı gelince kendi isteğiyle yunan vatandaşlığından çıkmış ve Türk vatandaşlığına geçmiş. Ben kendisi Türk vatandaşı iken doğmuşum. Bildiğim kadarıyla babam kendi isteğiyle vatandaşlıktan çıktığı için babam üzerinden vatandaşlık talep edemiyorum ama dedem ve babaannem üzerinden vatandaşlık talep edebilir miyim? Elimde her ikisininde Yunan kimlikleri var ve her ikiside yunan vatandaşı olarak öldüler. Teşekkürler.
Figen Karaaslan
Merhaba,
Başvuru Nasıl Yapılır?
Yunan makamlarına başvuru yapabilmek için elinizde bazı kanıtlayıcı bilgiler olması gerekiyor.
Başvuru Yapmak İçin Gereken Belgeler
Başvuru yapanlardan gelen bilgilere göre: Öncelikle Başbakanlık Arşivler Genel Müdürlüğü’ne müracaat yapmak gerekiyor. Müracaat yaparken Nüfus’dan: Alt, Üst soy listesini alınız. Arşivler Genel Müdürlüğü’nden istediğiniz evrakları başvuru sırasında yazınız; Bunlar: iskan kayıtları, Yunanistan’dan gelirken mal beyanlarını gösteren beyanname ve gelenlerin isim listesini isteyiniz. Tapu Arşivler Genel Müdürlüğü’nden ise tapu kayıtlarını isteyiniz.
Bu evraklar ile birlikte Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar vatandaşlığa alınmak için kişisel başvuru yapabilirsiniz. Tabii, son kararı evrakları ve durumunuzu inceleyip vereceklerdir.
Kolay gelsin. İyi günler
Pelin
Merhaba bizim de mübadele döneminde gelmiş dedelerimiz.elimizde yunan kimliği var sadece şöyle bir sorum olucak ben K.K.T.C doğumluyum,bu durum vatandaşlık vermede sorun çıkarabilir mi?
Figen Karaaslan
Merhaba, bu konuda bir bilgim yok. KKTC damgasına vize vermiyor ama vatandaşlıkta durum nasıldır bilemiyorum.
İyi günler.
Mehmet
Merhaba, soyumuzda doğrudan bir Rum bayan yer alıyor. Büyükanne oluyor kendisi. Ancak müslümanlık dinine geçerek Türk adı almış. Elimizde ispat edebileceğimiz evraklar mevcut. Bu durumu gerekçe göstererek Yunan vatandaşlığı alabilir miyiz diye merak ediyorum ?
Figen Karaaslan
Merhaba,
Başvuru Nasıl Yapılır?
Yunan makamlarına başvuru yapabilmek için elinizde bazı kanıtlayıcı bilgiler olması gerekiyor.
Başvuru Yapmak İçin Gereken Belgeler
Başvuru yapanlardan gelen bilgilere göre: Öncelikle Başbakanlık Arşivler Genel Müdürlüğü’ne müracaat yapmak gerekiyor. Müracaat yaparken Nüfus’dan: Alt, Üst soy listesini alınız. Arşivler Genel Müdürlüğü’nden istediğiniz evrakları başvuru sırasında yazınız; Bunlar: iskan kayıtları, Yunanistan’dan gelirken mal beyanlarını gösteren beyanname ve gelenlerin isim listesini isteyiniz. Tapu Arşivler Genel Müdürlüğü’nden ise tapu kayıtlarını isteyiniz.
Bu evraklar ile birlikte Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar vatandaşlığa alınmak için kişisel başvuru yapabilirsiniz. Tabii, son kararı evrakları ve durumunuzu inceleyip vereceklerdir.
Kolay gelsin. İyi günler
mehmet
Merhaba, Ananem Yunanistan vatandaşıdır. Annem ve Babam Yunanistan vatandaşı değildir. Benim de Yunanistan vatandaşlığı almak için ne gibi bir yol izlemem gerekmektedir, nereye başvurmam gerekmektedir. Yardımcı olursanız sevinirim.
Figen Karaaslan
Merhaba,
Başvuru Nasıl Yapılır?
Yunan makamlarına başvuru yapabilmek için elinizde bazı kanıtlayıcı bilgiler olması gerekiyor.
Başvuru Yapmak İçin Gereken Belgeler
Başvuru yapanlardan gelen bilgilere göre: Öncelikle Başbakanlık Arşivler Genel Müdürlüğü’ne müracaat yapmak gerekiyor. Müracaat yaparken Nüfus’dan: Alt, Üst soy listesini alınız. Arşivler Genel Müdürlüğü’nden istediğiniz evrakları başvuru sırasında yazınız; Bunlar: iskan kayıtları, Yunanistan’dan gelirken mal beyanlarını gösteren beyanname ve gelenlerin isim listesini isteyiniz. Tapu Arşivler Genel Müdürlüğü’nden ise tapu kayıtlarını isteyiniz.
Bu evraklar ile birlikte Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar vatandaşlığa alınmak için kişisel başvuru yapabilirsiniz. Tabii, son kararı evrakları ve durumunuzu inceleyip vereceklerdir.
Kolay gelsin. İyi günler
Mertcan
Figen Hanım merhabalar, ilginiz için teşekkür ediyorum şimdiden. Size kısaca bir sorum olacak, dedem ve anneannem Selanik Drama’da doğmuş dedem 6 yaşında iken ailesi ile Drama Karabucak’tan 14 Mayıs 1924 tarihinde Kocaeli/Döngel Köyü’ne gelmişler. 20 Haziran 1924 yılında ise iskan almış ve ilk TC nüfus cüzdanını 20 Ocak 1925 yılında almış. Mübadele sırasındaki mübadele evrakları yani mal mülk, tarla kaydı olan müsadere edilen envare ait kayıtlar elimizde var. Bu kayıtların üzerinde Fransızca olarak Mübadele Komisyonu’nun mühürü ve oradaki heyetin mühürleri var. Ancak evraklar Osmanlı’ca. Dedem sonradan Türkçe’ye tercüme ettirmiş. Ama elimizde dedemin yunan nüfusuna ait bir kaydı yok. Bu evrakların doğruluğunu nasıl sağlarız? Bu evraklar Yunan vatandaşlığı için bize fayda sağlar mı. Biran önce annem başvuru yapmak istiyor. Dedem hayatta değil. Ancak ne taraftan ne yaparak başlamalıyız çok kafamız karıştı. Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.
Figen Karaaslan
Merhaba,Yunan Vatandaşlık Yasasının eski 19. Maddesi hükmüyle; Yunan soyundan gelmedikleri ve geri dönüş niyeti olmadan ülkeyi terk ettikleri gerekçesi ile 60 binin üzerinde Batı Trakya Türk vatandaşlıktan çıkartılmış. Vatandaşlıktan çıkartılan bu kişilerin çoğu, karar geriye dönük uygulanmadığı için vatandaşlık haklarını halen geri kazanamamış durumda imiş.
Bu sebeple Yunan vatandaşlığını kaybedenler normalde kanuna göre; vatandaşlıktan çıkarıldıkları tarihten itibaren 60 gün içerisinde Yunanistan Vatandaşlık Konseyi’ne idari dava açma hakları bulunmasına rağmen vatandaşlıktan çıkarıldıklarının Yunanistan yetkilileri tarafından kendilerine bildirilmemesi nedeniyle, çok az kişi vatandaşlığını yeniden kazanabilmiş. Bununla ilgili şu an Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AHM) şu an başvuru paılması yolu kapalı durumda imiş.
Peki ne yapılabilir?
19. Madde hükmüyle vatandaşlığını kaybedenler, bir avukat aracılığıyla kendi durumu ile ilgili Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar vatandaşlığa alınmak için kişisel başvuru yapabilir. Buna ilaveten, 19. maddenin uygulanmasından kaynaklanan mağduriyet ve sorunlara ilişkin Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’na şikayet başvurusu yapılabilmektedir.
İşiniz biraz zor ama denemek isterseniz yorumlarda tüm detayları bulabilirsiniz.
Sibel
Iyi günler. Benim dedem zamanında yunanistandan izmire göç etmişler. Ben çifte vatandaş olmak istiyorum ama bunu nasıl ispatlayabilirim. Izmirde yaşıyorum burada gidebileceğim, belge alabileceğim yer var mı ? Nasıl çifte vatandaş olabilirim
Figen Karaaslan
Yunan Vatandaşlık Yasasının eski 19. Maddesi hükmüyle; Yunan soyundan gelmedikleri ve geri dönüş niyeti olmadan ülkeyi terk ettikleri gerekçesi ile 60 binin üzerinde Batı Trakya Türk vatandaşlıktan çıkartılmış. Vatandaşlıktan çıkartılan bu kişilerin çoğu, karar geriye dönük uygulanmadığı için vatandaşlık haklarını halen geri kazanamamış durumda imiş.
Bu sebeple Yunan vatandaşlığını kaybedenler normalde kanuna göre; vatandaşlıktan çıkarıldıkları tarihten itibaren 60 gün içerisinde Yunanistan Vatandaşlık Konseyi’ne idari dava açma hakları bulunmasına rağmen vatandaşlıktan çıkarıldıklarının Yunanistan yetkilileri tarafından kendilerine bildirilmemesi nedeniyle, çok az kişi vatandaşlığını yeniden kazanabilmiş. Bununla ilgili şu an Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AHM) şu an başvuru paılması yolu kapalı durumda imiş.
Peki ne yapılabilir?
19. Madde hükmüyle vatandaşlığını kaybedenler, bir avukat aracılığıyla kendi durumu ile ilgili Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar vatandaşlığa alınmak için kişisel başvuru yapabilir. Buna ilaveten, 19. maddenin uygulanmasından kaynaklanan mağduriyet ve sorunlara ilişkin Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’na şikayet başvurusu yapılabilmektedir.
YILDIZ
Merhaba,
Anneannemin anneannesinin isminden dolayı yunan kökenli olduğunu düşünüyorum. Doğum yeride yunanistan. Kimliğini nasıl öğrenebilirim? Bu durum çifte vatandaşlık almam konusunda bana yol katettirir mi? Teşekkürler.
nizamettin
merhaba Figen hanım benim ailemde mübadele zamanı Selanik langazadan gelmişler fakat edindiğim bilgiye göre annemin bir yakını orda kalmış ve çocuğu yokmuş baya bir mal varlığı varmış sonuç olarak normal şartlarda burda olsa annemde mirasçı olur ama söz konusu durum Yunanistan da olunca bu konuyu nasıl araştıra bilirim acaba bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim
brkglcn
Merhaba. yorumları ve anlattıklarınızı okudum. dedemın babası rodos annesi ise meis dogumlu. bu konuda basvurmamı tavsıye edermısınız? nereye ne sekılde adım atmam lazım?
erkin çatalcalı
merhabalar,
başbakanlık arşivler müdürlüğüne alt üst soy belgesi ile ve dilekçe ile şahsen mi başvurmamız gerekiyor.Yunanistan a başvuruyu konsolosluğa hangi kuruma hitaben yazılmış dilekçe ile yapacağız.bilgi rica ediyorum.
irem
merhaba Figen Hanım
yazınız gerçekten çok yararlı öncelikte teşekkür ederim paylaşımlarınız için.
benim sormak istediğim konu;
1-Ailemde Yunan vatandaşı yok. ben izmir’de yaşıyorum. Doğum yaptığımda Yunanıstan’da olsam çocuğum Amerikadaki gibi Yunan vatandaşı olur mu?
2- Olmasa bile bu işlemi ve zamanı kısaltır mi?
çok teşekkür ederim yardımlarınız için
Figen Karaaslan
Merhaba,
Yunanistan Vatandaşlık Yasası’na göre;
Yunanistan topraklarında doğan,
Anne ve babası Yunanistan’da doğan ve kalıcı olarak bu ülkede ikamet eden her göçmen, Yunan vatandaşı olmaya hak kazanıyor.
Yasa böyle diyor ama uygulama tam olarak nasıl bunu bilmiyorum. Henüz yeni bir örnek yok.
İyi günler.
Nükhet Kayan
merhaba Figen Hanım,
benim annem Gümülcine doğumlu. 1979 senesinde babamla evlenmek sebebiyle Türkiye’ye yerleşmiş. ve o zamanlarda babam annemin bilgisi olmadan nüfus müdürlüğüne kayıt yaptırırken annemin pasaportunuda teslim etmiş. dolayısı ile Yunan vatandaşlığından bilgisi olmadan çıkartılmış. Ancak annemin tüm aile bireyleri halen Yunanistanda yaşamaktalar.
dedem, dayım, vs.. şimdi sorum şu ki annem kendi isteğiyle vatandaşlıktan çıkarılmış görünüyor. onun yada kardeşimle benim vatandaşlık alma hakkımız var mıdır? Büyüklerimiz yunanistan vatandaşı olarak orada yaşamaktalar.
Yiğit
Merhaba Figen hanım
Öncelikle sayfanız çok bilgilendirici bunun için teşekkür ederim.
Benim 2 dedem de yunanistan doğumlu. Biri 1937 rodos biri de 1936 drama doğumlu. Yani mübadeleden sonra doğmuşlar ve devamında(10-15 yıl sonra) türkiyeye gelmişler. Annemden aldığım bilgiye göre dedemin yunanistan nüfusu varmış fakat vefat ettikleri için bunları bulamıyoruz. Yunanistandan çifte vatandaşlık için nasıl bir yol izlemeliyim ? İlk olarak konsolosluğa başvurucam fakat elimde sadece alt/üst soy bilgisi var. Yeterli mi ?
Yiğit
Ek olarak dedemlerden daha eski nesil de hep yunanistan doğumlu.
Mert
Merhabalar Figen Hanım
Benim eşimin annesi Yunanistan doğumlu 90 yılında burada evleniyor oraya da bildirim yapıyor. Kimliği de elinde fakat yaklaşık 27 senedir hiç Yunanistan’a gitmemiş. Vatandaşlık hakkını kaybetme olasılığı var mı? Bir de eğer vatandaşlık hakkını alabilirse tekrardan eşim ve ben de bundan yararlanabiliyormuyuz? Yardımcı olursanız çok sevinirim.. İyi günler dilerim. (Yazım ve imla hatalarımdan dolayı özür dilerim)
Ali Rıza
Merhaba öncelikle sabırla ve açık bir dille yardımcı olduğunuz için kendi adıma çok teşekkür ederim. Eskilerden bildiğimize göre babamın soyu anne ve baba tarafından Girit e dayanıyor. Soy ağacı sorgulattığımda da durum aynı. Fakat soy ağacını sorgulattığımda babamın anneanesinin 1891 yılında İzmirde, babannesinin 1904yılında izmirde doğduğu görülüyor. Bu tarihler mübadele kapsamına giriyor mu? Girit e giderek oradan soy kütüğü çıkarttırıp çifte vatandaşlığa başvurmam mümkün mü? Tapu kayıtlarıyla ilgili tapu dairesine başvurmam anlam ifade edermi zira tarihler mübadele öncesi.
MÜFİT SEFA
Merhabalar Bilgilendirici bu yazınız için teşekkürler.
Babaannemin babası Balkan savaşları sırasında takriben 1912 yıllında Selanik, Seres bölgesinden önce Şam daha sonra Konya’ya göç etmişler; Alt/üst soy bilgilendirmede bunun belgeside vardır. Bu durumda Türk ve Yunan taraflarında uygulanan Mübadele yasasından önce, ”zorunlu olarak göç etmiş” olanlar için çifte vatandaşlık başvurusu için emsal bir uygulama olmuş mudur?
Ahmet
Merhaba. Babam Yunanistan doğumlu, Türkiye’ye kaçarak gelmişler. Amcamın Yunan ordusunda askerlik yaptığına dair elimizde belgeler var. Bu çifte vatandaşlık almamıza yardımcı olur mu?
şirin
merhaba benim dedem iskeçe doğumlu dede tarafım 1000 yıldır orada yaşamışlar. Fakat İskeçe mübadele döneminde mübadeleye dahil edilen bir bölge değildi. Dedemler mübadele zamanında gelmemişler. Mübadeleden sonra baskılara dayanamayarak kaçak olarak gelmişler. Yunanistan kimliği olduğunu veya olmadığını nasıl öğreniriz. Sizce böye bir durumda bizler yani torunlarına yunanistan vatandaşlığı alma hakkı doğar mı?
ALİ ÇETİN KAHRAMAN
merhaba Figen hanım yunan baba turk anneden evlilik birliği devam ederken, 2011 yılında türkiye de dogan, çocugun yunan vatandaşlıgı şartları veya hazırlanması gereken evraklar nelerdir. çift 2015 ylında arıldı. teşekkürleer.
Göksel
Figen Hanım,
Öncelikle bu insan üzeri çaba ile neredeyse herkese vermiş olduğunuz destekten ötürü ben de herkes gibi çok teşekkür etmek istiyorum size. Keşfettiğiniz coğrafyalar zengin yolunuz ise daima açık olsun!
Sorum ise şöyle: Benim dedemin yunan kimliği mevcut. Babam 5-6 yaşına kadar da Yunanistan, İskeçe’de yaşamış ve doğum yeri de İskeçe olarak TC Nüfus Kağıdı’nda görünüyor. Babamın dediğine göre dedem kendi isteğiyle o dönemler “Yunanistan’da hak talep ettiğim bir varlığım/malım/mülküm yoktur.” diye bir kağıt imzalamış. Bu hangi tür bir işlem onu bilmiyorum. Babannem’in babası da 1. Dünya Savaşı’nda Yunan tarafında savaşta bize (Türklere) silah taşır, üstünü başını yırtar “Beni hırpaladılar, silahları aldılar” dermiş 🙂 Anlayacağınız hem dedemin hem babannemin soy devamı da orada. Muhtemelen uzak akrabalar da mevcut ama görüşmüyoruz.
Bu vesile ile nasıl bir yol izlememiz gerekiyor:
1) Babam hangi belgeleri toparlayarak nereye başvurup ikinci vatandaşlık alabilir?
2) Benim ikinci vatandaşlığa geçmem (eğer babam kabul olursa) mümkün mü?
Nasıl bir yol izleyelim sizce?
Gönülden sevgi, selam ile.
Figen Karaaslan
Merhaba Göksel Bey, yorumunuz için teşekkür ederim.
Yunan Vatandaşlık Yasasının eski 19. Maddesi hükmüyle; Yunan soyundan gelmedikleri ve geri dönüş niyeti olmadan ülkeyi terk ettikleri gerekçesi ile 60 binin üzerinde Batı Trakya Türk vatandaşlıktan çıkartılmış. Vatandaşlıktan çıkartılan bu kişilerin çoğu, karar geriye dönük uygulanmadığı için vatandaşlık haklarını halen geri kazanamamış durumda.
Bu sebeple Yunan vatandaşlığını kaybedenler normalde kanuna göre; vatandaşlıktan çıkarıldıkları tarihten itibaren 60 gün içerisinde Yunanistan Vatandaşlık Konseyi’ne idari dava açma hakları bulunmasına rağmen vatandaşlıktan çıkarıldıklarının Yunanistan yetkilileri tarafından kendilerine bildirilmemesi nedeniyle, çok az kişi vatandaşlığını yeniden kazanabilmiş. Bununla ilgili şu an Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AHM) şu an başvuru yapılması yolu kapalı durumda.
Peki Ne Yapılabilir?
19. Madde hükmüyle vatandaşlığını kaybedenler, bir avukat aracılığıyla kendi durumu ile ilgili Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar vatandaşlığa alınmak için kişisel başvuru yapabilir. Buna ilaveten, 19. maddenin uygulanmasından kaynaklanan mağduriyet ve sorunlara ilişkin Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’na şikayet başvurusu yapılabilmektedir.
Başvuru Nasıl Yapılır?
Yunan makamlarına başvuru yapabilmek için elinizde bazı kanıtlayıcı bilgiler olması gerekiyor.
Başvuru Yapmak İçin Gereken Belgeler
Başvuru yapanlardan gelen bilgilere göre: Öncelikle Başbakanlık Arşivler Genel Müdürlüğü’ne müracaat yapmak gerekiyor. Müracaat yaparken Nüfus’dan: Alt, Üst soy listesini alınız. Arşivler Genel Müdürlüğü’nden istediğiniz evrakları başvuru sırasında yazınız; Bunlar: iskan kayıtları, Yunanistan’dan gelirken mal beyanlarını gösteren beyanname ve gelenlerin isim listesini isteyiniz. Tapu Arşivler Genel Müdürlüğü’nden ise tapu kayıtlarını isteyiniz.
Bu evraklar ile birlikte Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar vatandaşlığa alınmak için kişisel başvuru yapabilirsiniz. Tabii, son kararı evrakları ve durumunuzu inceleyip vereceklerdir.
Kolay gelsin. İyi günler
Nazmiye
Merhaba;
Babam 1942 Rodos doğumlu. Rodos daha sonra Yunanistan’a bırakılsa da o dönemde yönetim İtalya hükümetinde olduğu için İtalyan doğum belgesi verilmiş. Ayrıca dedem ve babaannem de Rodos doğumlu. Babam Yunanistan pasaportu ile Türkiye’ye gelmiş ve daha sonra Türk vatandaşlığı almış. Şimdi çifte vatandaşlık hakkını kullanabilir mi? Doğum belgesi ile Yunan hükümetine mi yoksa İtalyan hükümetine mi vatandaşlık isteği başvurusunda bulunmalı?
Kolay gelsin
Mustafa
Merhaba Figen Hanım,
Öncelikle yönetmekte olduğunuz sayfanızın muazzam nitelikte bilgi paylaşımı ve bilgi edinimi sağladığı için sizlere çok teşekkür eder başarılarınızın devamını dilerim.
Ben de ailesi 1974 yılında ki Kıbrıs Savaş’ında Yunanistan’ı terk ederek Türkiye’ye yerleşen 1985 doğumlu bir Türk vatandaşıyım. Babam ve annem henüz 1 aylık bebek olan ablam ile birlikte 1974 yılında Türkiye’ye göç etmişler. Göç etmelerinin ardından Türk vatandaşlığına başvurarak vatandaş olmuşlar ve sonraki yıllardan günümüze dek yüzlerce kez vize alarak Yunanistan’a aile ziyaretinde bulunmuşlar. Bende 1987 yılından günümüze kadar onlarca kez aile ziyareti nedeniyle Yunanistan’a ziyarette bulundum.
1996 yılında ablam Yunanistan vatandaşlığından çıkarılmadığını öğrenerek pasaport ve kimlik başvurusu yapmış ve evraklarını teslim almış ve halen vatandaşlığı bulunmaktadır. Ancak annem ve babam için aynı durum geçerli değil, onları vatandaşlıktan çıkarmışlar. Annemin yıllarca sakladığı Yunan nüfus cüzdanına 1996 yılında başvuru esnasında Yunan makamları el koyarak tekrar geri vermemişler. Ananem ve babaannem halen sağlar ve Yunanistan vatandaşlıkları bulunuyor. Ailemizde ben ve yeğenlerim-kuzenlerim (ablamın çocukları – dayımın çocukları) hariç herkes Yunanistan doğumludur ancak annem babam ve ben hariç herkeste vatandaşlık vardır.
Ananemin ve dayımın üzerine Yunanistan’da ev ve arsalarımız da bulunmaktadır. Bunların tapuları bir işe yarar mı ?
Türkiye’de e-devlet sistemi üzerinden soy ağacımı çıkardığımda ise sadece annem ve babam çıkmaktadır. Gerek anne ve babamın gerekse benim Yunan vatandaşlığına başvuruda bulunmam için nasıl bir yol izlememiz gerekmektedir ?
Ananem, babaannem ve ablamın vatandaş olması vatandaşlık yolunda bana da yol açabilir mi ?
Önümüzdeki hafta Yunanistan’da bulunacağım. Öncelikle oradan toplamam gereken belge ve bilgiler neler olabilir ?
Sizlerden izlemem gereken yol konusunda ufakta olsa bir yardım alabilirsem çok mutlu olurum.
Saygılarımla.
İyi çalışmalar diliyorum.
Figen Karaaslan
Merhaba,
Elbette tapular, oradaki bağınızı kanıtlayıcı unsurlar.
Başvuru Nasıl Yapılır?
Yunan makamlarına başvuru yapabilmek için elinizde bazı kanıtlayıcı bilgiler olması gerekiyor.
Başvuru Yapmak İçin Gereken Belgeler
Başvuru yapanlardan gelen bilgilere göre: Öncelikle Başbakanlık Arşivler Genel Müdürlüğü’ne müracaat yapmak gerekiyor. Müracaat yaparken Nüfus’dan: Alt, Üst soy listesini alınız. Arşivler Genel Müdürlüğü’nden istediğiniz evrakları başvuru sırasında yazınız; Bunlar: iskan kayıtları, Yunanistan’dan gelirken mal beyanlarını gösteren beyanname ve gelenlerin isim listesini isteyiniz. Tapu Arşivler Genel Müdürlüğü’nden ise tapu kayıtlarını isteyiniz.
Bu evraklar ile birlikte Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar vatandaşlığa alınmak için kişisel başvuru yapabilirsiniz. Tabii, son kararı evrakları ve durumunuzu inceleyip vereceklerdir.
Kolay gelsin. İyi günler
Anıl
Merhaba Figen Hanım,
Benim annenanem ve dedem dahil birçok akrabam hala yunanistan yaşıyorlar yıllardır. Annem evlilik sebebi ile 80’lerin başında Türkiye’ye gelmiş ve komple Türk vatandaşı olmuş. Şuan annem sürekli normal vize ile yunanistana gidiyor.Çift vatandaşlık işlerinden pek anlamıyorlar. Öğrendiğim kadarı ile belediye’de hala annemin kayıtları mevcut. Annemin yunan diploması vb belgeler elimde mevcut. Nasıl bir yol izlemeliyim. Direk buradaki konsolosluklara başvursam olur mu? Tabi bunları kendim için soruyorum. Teşekkür ediyorum.
Figen Karaaslan
Merhaba.
Başvuru Nasıl Yapılır?
Yunan makamlarına başvuru yapabilmek için elinizde bazı kanıtlayıcı bilgiler olması gerekiyor.
Başvuru Yapmak İçin Gereken Belgeler
Başvuru yapanlardan gelen bilgilere göre: Öncelikle Başbakanlık Arşivler Genel Müdürlüğü’ne müracaat yapmak gerekiyor. Müracaat yaparken Nüfus’dan: Alt, Üst soy listesini alınız. Arşivler Genel Müdürlüğü’nden istediğiniz evrakları başvuru sırasında yazınız; Bunlar: iskan kayıtları, Yunanistan’dan gelirken mal beyanlarını gösteren beyanname ve gelenlerin isim listesini isteyiniz. Tapu Arşivler Genel Müdürlüğü’nden ise tapu kayıtlarını isteyiniz.
Bu evraklar ile birlikte Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar vatandaşlığa alınmak için kişisel başvuru yapabilirsiniz. Tabii, son kararı evrakları ve durumunuzu inceleyip vereceklerdir.
Kolay gelsin. İyi günler
piti
figen hanım iyi günler dilerim. Benim soyağacımda 2 tane yunan vatandaşı var dedemin annesinin anne ve babası yunan. Ben izmirliyim ve bahsettiğim kişilerde mübadeleden önce izmirde yaşıyorlarmış. Anne baba ve kızı. Kızları evlenmiş ve eşi türk olduğu için burada kalmış fakat ailesi yunanlı olduğu için mübadelede yunanistana geri dönmüşler . Şimdi ben yunan akrabalarım olduğunu kanıtlayıp yunan vatandaşlığına başvurmak istiyorum.
Şimdi Elimde alt üst soy bilgisi var fakat geçerli bir evrak değil ikincisi mübadele kayıtları var bu kayıtlara ise 2 ülkeninde dışişleri bakanlığında bulunuyor.
Birincisi ben türkiyede hangi makamdan hangi evraklar ile bu yunan akrabalarımın benim akrabam olduğunu kanıtlayabilirim. Yunanistanda bir avukatla görüştüm zayıfta olsa bir ışık olduğunu söyledi. Bu konuda bana katkı sağlayabileceğiniz bir bilgi vermeniz mümkünmü ?
Özellikle hangi belgeleri nereden alabileceğim konusunda nasıl kanıt bulup yunan konsolosluğuna başvuru yapabileceğim konusunda bana yardımcı olurmusunuz.
Burdan eğer bir belge bulursam alabilirsem apostile mührü ile yunan konsolosluğuna sunabilirmiyim.
Figen Karaaslan
Merhaba,
Başvuru Nasıl Yapılır?
Yunan makamlarına başvuru yapabilmek için elinizde bazı kanıtlayıcı bilgiler olması gerekiyor.
Başvuru Yapmak İçin Gereken Belgeler
Başvuru yapanlardan gelen bilgilere göre: Öncelikle Başbakanlık Arşivler Genel Müdürlüğü’ne müracaat yapmak gerekiyor. Müracaat yaparken Nüfus’dan: Alt, Üst soy listesini alınız. Arşivler Genel Müdürlüğü’nden istediğiniz evrakları başvuru sırasında yazınız; Bunlar: iskan kayıtları, Yunanistan’dan gelirken mal beyanlarını gösteren beyanname ve gelenlerin isim listesini isteyiniz. Tapu Arşivler Genel Müdürlüğü’nden ise tapu kayıtlarını isteyiniz.
Bu evraklar ile birlikte Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar vatandaşlığa alınmak için kişisel başvuru yapabilirsiniz. Tabii, son kararı evrakları ve durumunuzu inceleyip vereceklerdir.
Kolay gelsin. İyi günler
Lal
Merhaba Figen Hanım, benim sorum biraz farklı. Alt üst soy dökümünde baba tarafımın babamdan önceki kısmı hep Gümülcine doğumlu. Babamın halası, eniştesi, teyzesi kısacası babaannem ve dedem dışında ailenin büyük bir kısmı halen Yunanistan’da ikamet etmekte ve vatandaşlıkları var. Ancak babaannem ve dedem üniversiteden sonra İstanbul’da eczane açabilmek için o dönem Yunan vatandaşlığından çıkmak zorunda kalmışlar. Bunun dışında soyağacının anne tarafında da anneannemin ve dedemin aileleri Selanik doğumlu gözüküyor. Bu durumda vatandaşlığa başvurursam şansım nedir acaba?
Figen Karaaslan
Merhaba,
Vatandaşlıktan kendi istekleri ile çıkmış oldukları için olumlu olacağını sanmıyorum.
Ama son karar tabii sizin.
İyi günler.
Murat Sarıçiçek
Merhabalar. Benim anneannem yaklaşık 25-30 yıl önce Türkiye vatandaşlığından ayrılmış ve Yunanistan vatandaşlığı almış. Kendisi şu an hala sağ. Bu durumda benim Yunanistan vatandaşlığı için hak talebinde bulunma hakkım var mıdır? Şimdiden cevabınız için çok teşekkür ederim.
Çağlar
Merhaba,
Annemin dedesi 1869 GİRİT doğumlu. Diğer koşulların sağlandığını varsayarsak, ben vatandaşlık için başvuru yapabilir miyim? Yoksa annem mi başvurabilir?
ARZU
merhabalar figen hanım. benim anne-baba yıllar önce resmi olarak evlenip boşanmış. nüfus kayıt örneği aldığımda baba bilgileri yazmıyor sadece anneme ait bilgiler var. ama evrakın açıklama kısmında tarih belirtilerek tek cümle var. ”yunan vatandaşı ahmet … ile evlendi-boşandı”. bu demektir ki babam yunan vatandaşı. e-devletten aldığım alt-üst soy bilgisinde ise baba ve baba tarafına ait hiçbir bilgi yok. sadece annem ve dede bilgileri var. şimdi ben babamın nerede olduğunu hatta yaşayıp yaşamadığını dahi bilmiyorum. nereden araştırabilirim ve yazınızda belirtilen evrakları toplamam yeterli mi?
Batuhan
Merhaba Figen Hanım, benim dedem ve Ananem Yunanistan – İskeçe doğumlu. 18 yaşına kadar da orada yaşamış etmiş evi ve işyeri varmış sonra Türkiye’ye kendi isteği ile gelmiş. Gelirken de evini ve işyerini satıp da gelmiş ama Hala oturduğu evi bina adres bilgilerini hatırlıyorum dedi bana. Vatandaşlığa başvurabilmek için; Benim anladığım; Türkiye Başbakanlık Arşivler Genel Müdürlüğünden İskan kayıtları, Yunanistan’dan gelirkenki mal beyanlarını gösteren beyanname ve gelenlerin isim listesi ve Tapu Arşivler Genel Müdürlüğü’nden ise tapu kayıtlarını dedem için almam gerek anladığım kadarıyla.
Ahmed Fatih Delibekir
Merhaba, babam Yunanistan Sufli doğumlu 13 yaşında gelmiş İstanbul’a , ve askerlik zamanı gitmek istemediği için dedem sildirmiş kaydını. Ve babamın ailesinin tamamı Yunanistan vatandaşı babam tekrar olabiliyor mu ve olursa ben , kardeşim ve annem de bu haktan yararlanabiliyor muyuz? Teşekkür ederim
özkan durali
MERHABA NASILSINIZ BEN 1973 İSKEÇE SELANİK DOĞUMLUYUM.ANNEM BABAM 1974 YILINDA TÜRKİYE YE GÖÇ ETMİŞLER.NUFUS KAĞIDIMDA DOĞUM YERİ İSKEÇE YAZIYOR.
ACABA ÇİFTE VATANDAŞLIK İÇİN BAŞVURSAM SONUÇ SİZCE NE OLUR. ÖZELLİKLE ÇOCUKLARIM BU KONUDA BANA ADETA YALVARIYORLAR
TEŞEKKÜRLER
ahmet
merhaba benim babam 1959 gümülcine doğumlu askerlik zamanı gelince yunanistandan istanbula kaçak yolla geçiş yapmış türkiyeye geçince nufüsa gidip kimlik almış türk vatandaşı, babannem amcam eşi oğlu gümülcinede yaşıyor ve hepsinin yunan vatandaşlığı var babam annesinden dolayı çifte vatandaş olabilirmi ama türkiyeden kimlik verilince soyisim değişmiş annesiyle soyismi tutmuyor nereye başvurmamız gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim
Hatice
Merhabalar,
Annem 1955 yıllarında çocukken anneannemler ile türkiyeye göç etmişler ve vatandaşlıktan çıkartılmışlar. Babam ise 1973lerde yös ile türkiyede üniversite eğitimi için gelmiş ve kalmış, fakat türkiyede vatandaş olmadığı için iş bulamamış ve askerliğini dahi yaptığı yünanistandan vatandaşlıktan kendi isteği ile çıkmış. Baba tarafından tüm akrabalarım hala orada ve vatandaşlar. Halam sağ ama babanne dede vafat etmiş durumda ve hepsinin evleri vardı. Ben doğduğumda anneminde babamında yünanistan vatandaşlığı yoktu. Bu şartlarda vatandaşlık alma şansım varmıdır? Eğer varsa bu işleri benim adıma takip edebilecek bir danışman tanıdığınız var mı?
Murat Tüfekçi
Dedemin babası Kavala’dan gelmiş,1853 yılında İzmir’e.E devlette soy ağacında Kavala doğum’lu çıkıyor.Vatandaşlık işlemleri için hangi belgeler isteniyor diye Yunanistan Konsolosluğuna gittim,bilgi vermediler. Ne yapmam gerekiyor ve hangi belgeler lazım öğrenebilir miyim?
Figen Karaaslan
Merhaba,
Yunan Konsolosluğu’ndan bu konu hakkında bilgi verilmez.
Yunan Vatandaşlık Yasasının eski 19. Maddesi hükmüyle; Yunan soyundan gelmedikleri ve geri dönüş niyeti olmadan ülkeyi terk ettikleri gerekçesi ile 60 binin üzerinde Batı Trakya Türk vatandaşlıktan çıkartılmış. Vatandaşlıktan çıkartılan bu kişilerin çoğu, karar geriye dönük uygulanmadığı için vatandaşlık haklarını halen geri kazanamamış durumda.
Bu sebeple Yunan vatandaşlığını kaybedenler normalde kanuna göre; vatandaşlıktan çıkarıldıkları tarihten itibaren 60 gün içerisinde Yunanistan Vatandaşlık Konseyi’ne idari dava açma hakları bulunmasına rağmen vatandaşlıktan çıkarıldıklarının Yunanistan yetkilileri tarafından kendilerine bildirilmemesi nedeniyle, çok az kişi vatandaşlığını yeniden kazanabilmiş. Bununla ilgili şu an Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AHM) şu an başvuru yapılması yolu kapalı durumda.
Peki Ne Yapılabilir?
19. Madde hükmüyle vatandaşlığını kaybedenler, bir avukat aracılığıyla kendi durumu ile ilgili Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar vatandaşlığa alınmak için kişisel başvuru yapabilir. Buna ilaveten, 19. maddenin uygulanmasından kaynaklanan mağduriyet ve sorunlara ilişkin Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’na şikayet başvurusu yapılabilmektedir.
Başvuru Nasıl Yapılır?
Yunan makamlarına başvuru yapabilmek için elinizde bazı kanıtlayıcı bilgiler olması gerekiyor.
Başvuru Yapmak İçin Gereken Belgeler
Başvuru yapanlardan gelen bilgilere göre: Öncelikle Başbakanlık Arşivler Genel Müdürlüğü’ne müracaat yapmak gerekiyor. Müracaat yaparken Nüfus’dan: Alt, Üst soy listesini alınız. Arşivler Genel Müdürlüğü’nden istediğiniz evrakları başvuru sırasında yazınız; Bunlar: iskan kayıtları, Yunanistan’dan gelirken mal beyanlarını gösteren beyanname ve gelenlerin isim listesini isteyiniz. Tapu Arşivler Genel Müdürlüğü’nden ise tapu kayıtlarını isteyiniz.
Bu evraklar ile birlikte Yunanistan İçişleri Bakanlığı’na bir dilekçe ile tekrar vatandaşlığa alınmak için kişisel başvuru yapabilirsiniz. Tabii, son kararı evrakları ve durumunuzu inceleyip vereceklerdir.
Kolay gelsin. İyi günler
MUSTAFA
Merhabalar Figen hanım,
verdiğiniz bilgiler için öncelikle teşekkürler.
Benimde yukarıda yazılan bilgiler gibi bir durumum mevcut. Babam Yunanistan doğumlu ve Türkiye ‘ye gelmişler. 2018 yazında babamın doğum belgelerini Yunanistan ‘dan ilgili kurumdan çıkarttırıp onaylattım. Bu arada akrabalar vasıtası ile dedeme ait olan taşınmaz mülkler olduğunu da öğrendim. Babam 1953 yılında doğmuş 1969 yılında da 19.maddeye istinaden vatandaşlıktan çıkarılmış. Yunanistan ‘da bir avukata danıştık. 19.madde sebebiyle vatandaşlığı geri alamayacağımızı belirtti. Bizim yine de her duruma karşı Yunanistan İçişleri Bakanlığı ‘na başvuru yapmamızı önerir misiniz?
Figen Karaaslan
Merhaba,
yapılması gereken her şeyi yapmışsınız.
19. Madde hükmüyle vatandaşlığını kaybedenler, 19. maddenin uygulanmasından kaynaklanan mağduriyet ve sorunlara ilişkin Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’na şikayet başvurusu yapılabilmektedir.
Sizin için tek yol bu kalmış sanırım.
Daha önce başvuran var mı? Sonucu ne olur bilemiyorum. Her vaka kendine özel durumlar barındırdığından denemeden bilinmez sanırım…
Başvuru yaparsanız, bizi de Seyyahça aracılığıyla bilgilendirebilirseniz memnun oluruz.
Bol şans…
İLKNUR
Figen hn merhaba
Benim annemde 1969 da turkiyeye gelmis ve kaydi silinmis 30 yil sonra af ciktiginda ise vize alarak yunanistana ziyarete gidiyor. Sormak istediğim dedem ve anneannem orada yasayip öldükleri icin vatandaslik alma gibi bir durum soz konusu olur mu sizce. Ölü oldukları halde onlarin kayıtlarını bulsak bir şansımız var midir şimdiden cevabiniz icin tesekkur ederim
Figen Karaaslan
Merhaba,
Yeni bir gelişme var. Haberi Seyyahça’da yayınladım.
Linki: http://www.seyyahca.com/yunanistandan-turklere-vatandaslik-iadesi/?fbclid=IwAR0RrBJaRr0bmAVItMzgyHMqeALIeJYt3pFT_yKojuHedo1L6KXf03VSfnU
tosun ozgun
Merhaba, Benim babamın babaannesi drama doğumlu ve onun ebeveynleri de drama doğumlu, babamın anneannesi ve ebeveynleri Rodos doğumlu. Babaannemin anlattığına göre türkçe konuşmayı bilmiyorlarmış. Fakat babam vefat etti. Biz annemle bunu araştırmaya karar verdik. Ayrıca, babam vefat etmeden önce DNA ırk bulma testi yaptırmıştı ve çoğunlukla yunanlı çıktı. Bu bahsettiğim kişilerin yunan kimliği var mıydı yok muydu bilmiyoruz ve onu bulmak için doğdukları şehirlere gitmeye karar verdik. Sizce vatandaşlık için nasıl bir yol izlememiz gerekir?
Teşekkürler,
Figen Karaaslan
Yeni bir gelişme var. Haberi Seyyahça’da yayınladım.
Linki: http://www.seyyahca.com/yunanistandan-turklere-vatandaslik-iadesi/?fbclid=IwAR0RrBJaRr0bmAVItMzgyHMqeALIeJYt3pFT_yKojuHedo1L6KXf03VSfnU
Yelda
Merhaba Figen Hanım,
Evlilik ile Yunan vatandaşlığına hak kazanıldığını belirtmişsiniz. Ben de bu konuyu araştırmaktayım.
Ben Yunan vatandaşıyım. Eşimin de Yunan vatandaşı olabilmesi imkanı var mıdır? Yunanistan’da nikah yapma gibi bir şart var mıdır? Bildiğim kadarıyla 24 saat içinde (nikah sonrası) başvuru yapılması gerekiyor. Bilginiz varsa paylaşabilirseniz çok memnun olurum.
Şimdiden teşekkürler
necmettin
merhaba dedem 01.07.1913 selanik dedemin anneside 01.07.1889 selanik doğumlu babamla isim denklik başvurusu yaptık dedem üzerinden nüfus kütüğüne tescilleri 31.05.1926 tarihinde yapıldığı türk vatandaşlığı kanununun yürürlük tarihi olan 01.01.1929 tarihinden önce olduğu içinde isim denklik belgesi düzenlemesinde gerekli olan bilgi ve belgelere ulaşılamadığından talebiniz değerlendirilememiştir diye bir sonuç geldi bize tc numarası var ancak kayıtlarına ulaşılamıyor önceki adı nedir bilinmediği içinde nasıl bir yol izlememiz gerekir bilemiyoruz bilgi verirseniz çok sevinirim
Figen Karaaslan
Yeni bir gelişme var: Atina’daki Syriza hükümeti, geçmişte vatandaşlıktan çıkarılan kişilere vatandaşlık haklarının iade edilmesi için harekete geçti. Bu adım, Batı Trakya Türklerini yakından ilgilendiriyor.
Yunanistan hükümeti, geçmişte Yunanistan vatandaşlığı ellerinden alınan ve onlarca yıldır adaletsiz bir yaklaşımla karşı karşıya kalan kişilere vatandaşlıklarını iade etmek için harekete geçiyor.
Efimerida ton Sintakton gazetesinin haberine göre, bu yeni adım Batı Trakyalı bir vatandaşa karşı alınan adaletsiz tavrın gölgesinde gündeme geldi. Avustralya’ya göç eden bu kişi, Vatandaşlık Yasası’nın 1998’de kaldırılan ancak bu tarihe kadar birçok kişinin vatandaşlıktan atılmasının önünü açan meşhur 19’uncu madde temelinde vatandaşlıktan yoksun bırakılmıştı. 2004 yılından yurduna dönmesine rağmen vatandaşlığını bir türlü geri alamamış, Vatandaşlık Konseyi ilgili başvuruyu iki kez reddetmişti.
SYRIZA VEKİLİ MUSTAFA MUSTAFA GÜNDEME GETİRDİ
İktidardaki Syriza’nın milletvekili Mustafa Mustafa’nın bu durumu ve binlerce ‘vatansız’ vatandaşın dramını gündeme taşıması ile beraber Atina da harekete geçti. Vatandaşlık Özel Sekreteri Lampros Baltsiotis kendi yurtlarında vatandaşlık haklarından mahrum kalan insanlar için harekete geçileceği mesajını verdi. Baltsiotis, Batı Trakya’da yaşanan benzer durumların iki kategoride değerlendirildiğini de ekledi.
Buna göre, ilk kategoride antidemokratik 19’uncu madde temelinde vatandaşlıktan mahrum bırakılan kişiler bulunuyor. Yunanistan bu kişilere 2007 yılından itibaren vatandaşlıklarını iade etmeye başlamıştı. Ancak iade işlemleri oldukça ağır işliyor. Bu nedenle Batı Trakya’da hâlâ vatandaşlık haklarından yoksun yaşayan insanlar var.
Bu durumla ilgili bir başka sorun ise bu insanların vatandaşlıklarını geri almak için kendiliğinden harekete geçip ilgili mercilere başvurmamaları. Bu sorunun üstesinden gelinmesi amacı ile Atina, Batı Trakya’daki ilgili birimlere yeni bir direktif göndermeye hazırlanıyor. Bu direktife göre, ilgili merciler vatansız insanların harekete geçmelerini beklemeden sorunun çözülmesi için devreye girecek.
İÇ SAVAŞ MAĞDURLARI İÇİN DE ADIM YOLDA
Aynı işlem Yunanistan’daki İç Savaş sonrasında Sovyetler Birliği topraklarına sığınanlar için de geçerli olacak. Zira bu kişiler de Batı Trakyalılar gibi vatandaşlıktan mahrum edilmişti.
ÇOCUKLARINA DA VATANDAŞLIK VERİLECEK
Baltsiotis’e göre, Batı Trakya özelindeki durumun ikinci kategorisinde, vatandaşlık haklarının ellerinden alınmasından önce bugün hak mücadelesi veren insanların çocukları öne çıkıyor. Atina bu insanlara vatandaşlık vermek için de kolları sıvamış durumda.
çağdaş ülgen
figen hanım merhaba,
benim dedem kaçak olarak türkiye ye gelmiş. annemleri daha sonra aldırmış. annem yunanistan doğumlu bu durumda annemin ve benim çifte vatandaşlık durumum ne olur?
Hüseyin
Merhaba annem 1960 yunanistan iskece doğumlu 1990 yılında babamla evleniyor ve 1994 yılında yunan vatandaşlığını sildikleri için türk vatandaşlığına geçiyor. Yunan vatandaşlığı alabilirmiyim?
levent toz
11 eylül 2019 dan sonra sayfada başka soru yorum yok site kapandımı ???
Figen Karaaslan
Merhaba Levent Bey.
Site açık,sayfa da kullanımda.
Yeni yorumlar geldikçe yayınlıyorum ve cevap veriyorum.
İyi günler.
mehmet uğur örer
Figen hanım merhaba,
Annem 1939 yunanistan doğumlu 2 sene öncesine kadar vatandaşlığının silinmiş olduğunu düşünüyorduk fakat akrabalar kaydının olduğunu söyledi ve gidip kimliğini aldık annemin üzerinden vatandaşlık almam mümkünmüdür.
annem türkiyede evlendiğinde bildirim yapmamış yunanistanda bekar görülüyor.
saygılarımla
Figen Karaaslan
Merhaba Mehmet Bey,
Elinizde kayıtlı belgeler varsa,
Bu vatandaşlık alma işlerine bakan bir avukattan bu belgelerle birlikte görüş alabilirsiniz.
Merve
Tüm yorumlarınızı okudum bilgi dolu bir site olmuş teşekkürler. Benim sorum biraz daha farklı Yunanistan’da Gümülcine ya da İskeçe de bu işleri takip edebilecek avukat tanıyor musunuz ya da onerebileceginiz bir isim var mi? Teşekkürler iyi günler
Figen Karaaslan
Tüm yorumları okumanıza sevindim. Rica ederim. Şu an Yunanistan’da bu işlere bakan bir avukat tanımıyorum ne yazık ki.
İyi günler dilerim.
Muhammet
İyi günler,
Benim babamda Yunanistan doğumlu ve 19. madde maduru bizde dava açtık Atina temyiz mahkemesi red kararı verdi bu ay Yargıtaya başvuracağız.
Öncelikle avukat olarak Aykut Kadiroğlu kendisi ile iletişime geçebilirsiniz. Gümilcine’de iyi bir avukat. Kendisi davamız için çok özverili bizi savunuyor.
Yukarıda bazı akadaşlara faydalı olabilecek hemde kendi deneyimlerimize göre izlenilebileck yollar;
– Öncelikle anne veya babanız Yunanistan vatandaşıysa ve atıldığını düşünüyorsanız önce vatandaşlık durumunu öğrenin, gerçekten atılmışmı, atılma sebebi vb.
– Eğer kaybetmemişse evlilliklerini tanıtıp çocukları olduğunuz için hakkınız doğuyor.
– Vatandaşlıktan atılmışlar ise ne zaman atıldığı çok önemli eğer siz doğmuşsanız ve daha sonra atılmışsa vatandaşlık yolunuz yine açık.
– Eğer atılmışsanız tek yolunuz dava açmak,
– Eğer atılmışsa babanız/anneniz ve Türkiye’yi terk ettikleri zaman 18 yaşının altında değillerse yani kanunen reşit değillerse yine yargı yolunuz daha rahat geçer çünkü yargıtayda bir sürü iade edilmiş dava varmış.