Yunanistan’ın Antik Kenti Fillippi
İki önemli tarihi olayın Fillippi kentinde yaşanmış olması kente ayrı bir önem katmış. Bu olaylardan biri: M.Ö 42 yılında iki büyük Roma ordusu arasındaki savaşın; Sezar’ı öldüren konsey üyeleriyle, onun varisleri arasında burada yaşanmış olmasıdır… Antik Yunan, Roma ve Bizans olmak üzere üç farklı medeniyeti yaşamış Yunanistan’ın önemli bir antik kentidir Fillippi… Fillippi, neolitik çağdan bu yana önemli bir yerleşim merkezi olmuştur. İlk ismi Krinides olan antik kent, adını Büyük İskender’in babası II. Fillippos’tan almıştır.
Verimli ve büyük toprakların, altın madenlerinin bulunduğu bir merkez olarak en parlak dönemlerini M.Ö 3. ve 4. yüzyıllarda Roma döneminde yaşamıştır. İki önemli tarihi olayın burada yaşanması kente ayrı bir önem katmaktadır. Bu olaylardan biri: M.Ö 42 yılında iki büyük Roma ordusu arasındaki savaşın; Sezar’ı öldüren konsey üyeleriyle, onun varisleri arasında burada yaşanmış olmasıdır.
Diğer önemli olaysa; M.S 49 yılında Aziz Pavlos Fillippi kentinde, Avrupa’nın ilk Hristiyan Kilisesini kurmuş ve Zigakti Irmağı’nda Azize Lydia ve ailesini vaftiz etmiştir.
Filippi Arkeolojik Alan ve Antik Tiyatro
Filippi arkeolojik alanı, Kavala’ya 17 km mesafede bulunmaktadır. Kavala’dan Drama’ya doğru yol alırken, yaklaşık 17. km’de Filippi’ye ulaşırsınız.
Arkeolojik kent Filippi’nin en önemli anıtları ve eserleri şunlardır: Surlar, Akropolis, Tiyatro, Agora, Bazilika A ve Bazilika B, Sekizgen Tapınak.
Devam etmekte olan kazılar, önemli eserleri hala toprak üzerine çıkarmaktadır. Bu eserlerden bazıları: Egnatia yolunun bir kısmı, Roma pazarının kalıntıları, Aziz Pavlos’un cezaevi, eski kiliseler ve ünlü antik tiyatrodur.
Filippi Antik Tiyatro
Tiyatro, muhtemelen M.Ö 4. yüzyıl ortalarında Kral II. Fillippos tarafından inşa edilmiştir. Antik tiyatro, asırlar boyunca geçirdiği pek çok değişikliğe rağmen kusursuz bir şekilde ayakta kalmayı başarmıştır. Bu tiyatro, her yıl yaz aylarında Fillippi Festivali’ne ev sahipliği yapmaktadır. Bu sayede eski çağlardaki hareketliliğine ve kalabalığa tekrar ulaşmaktadır.
Tarih Öncesi Yerleşim Alanı
Arkeolojik alana 2 km. mesafede olan Dikilitaş, tarih öncesi dönemlerden kalma bir yerleşim merkezidir. Burası, Neolitik çağların başlarından, (M.Ö 5500) Bakır çağına, (M.Ö 1000) ve Bizans dönemine kadar sürekli bir yaşam alanı olmuştur. Mevcut şehir planında, buraya Hristiyan dönemi binaları inşa edilmiştir. İlk dua mekânı, bir Helenistik mezar-anıt üzerine kurulmuştur.
Fillippi Antik Kenti Arkeoloji Müzesi
Müze, Fillippi antik kentine oldukça yakın mesafededir. 1960 yılında inşa edilmiştir. Müzenin içinde, Fillippi’den çıkarılan eserler sergilenmektedir. Müzedeki eserler iki bölümden oluşmaktadır.
1- Tarih öncesi dönemden, Roma dönemine kadar Fillippi kenti ve çevresine ait görseller ve tarihsel dokümanlar: Bu kısımda yazılar, heykeller, çanak-çömlekler, paralar ve mücevherler bulunmaktadır.
2- Kentin Hristiyan dönemine ait olan eserler: Hristiyan dönemdeki yazılar, mimari eserlerden parçalar, mozaikler, çanak-çömlekler ve sikkeler bulunmaktadır.
Bu tarihi kentin havasını solumak ve kısa bir süreliğine de olsa kenti deneyimlemek insana ayrı bir keyif veriyor. Kavala’da, tarihin içinde güzel bir yolculuğa çıkmak için Fillippi’den daha iyi bir yer bulunamaz.
Figen Karaaslan Seyyahça © Nisan 2013